Ricotta opfrissen met limoen of citroen vind ik echt een hele fijne combi. Heel lekker in tal van hapjes, maar het leek me ook eens een idee om dit in een maaltijd te verwerken. Zo ontstond eigenlijk mijn recept voor deze bijna vegetarische lasagne, want; vissaus. Overigens is het voor mij nooit zo belangrijk of iets vegetarisch is of niet. Ik heb vaak niet eens door dat ik vegetarisch eet en ik mis een stuk vlees of vis echt niet altijd. Wél kan ik er soms veel zin in hebben, maar het hoeft van mij niet persé iedere dag op mijn bordje te liggen.

Door de ingrediënten en eigenlijk ook een beetje door de kleuren, is dit een maaltijd die perfect bij het lentezonnetje past. Lekker licht en fris, maar wel heel smaakvol door onder andere een uitje, de knoflook en de vissaus die ik eraan toevoegde. En bijna vegetarisch of niet, deze lasagne is ook heel lekker voor naast dat stuk vlees van de barbecue. Want wat mij betreft kan ook dat seizoen niet snel genoeg geopend worden. Kom maar door met die lente!


Lasagne van courgette en aubergine met ricotta
Recept printen
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
3-4personen personen
Ingrediënten:
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 350 gram ricotta
  • 150 gram pijnboompitjes geroosterd
  • 1 bakje kastanjechampignons in plakjes
  • 1 rode ui gesnipperd
  • 1 teen knoflook geperst
  • 2 eetlepels vissaus vervang deze door vegetarische vissaus of sojasaus als je echt vegetarisch wilt eten.
  • 1/2 citroen sap
Bereidingswijze:
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Met een kaasschaaf rasp je lange brede slierten van de courgette en aubergine. Gril deze allemaal aan beide kanten in de grillpan. Tijdens het grillen strooi je over iedere sliert een beetje peper.
  3. Meng ondertussen de ricotta met het citroensap en de helft van de geroosterde pijnboompitjes. Zet het bakje aan de kant.
  4. Fruit het uitje met de knoflook en voeg de champignons toe. Voeg als laatste de vissaus toe en roer het geheel nog even goed door elkaar.
  5. Nu kun je de lasagne opbouwen. Vet een kleine ovenschaal in met een beetje olijfolie en begin dan met een laag courgette (de plakken mogen elkaar overlappen). Vervolgens wat van het champignonmengsel en dan een laagje ricotta. Daarna maak je een laag met de aubergineslierten, dan een laag champignons en als je nog courgette en aubergine over hebt, dan maak je daar nog een laag mee. Eindig met een laag ricotta.
  6. Je hebt nog een bakje met de helft van de pijnboompitjes over. Deze strooi je over de ricotta heen.
  7. Schuif de lasagne voor 10-20 minuutjes in de oven, enkel om het geheel op dezelfde temperatuur te krijgen. Ik vind hem een beetje lauw het lekkerste, en niet gloeiend heet zoals we misschien van een normale lasagne gewend zijn.
  8. Voor het serveren kun je er nog een beetje citroensap overheen sprenkelen.

10 reacties

  1. Britt

    Een hele bijzondere combinatie lijkt mij, maar wel heel lekker en inderdaad perfect voor het (hopelijk) warmere seizoen dat eraan komt!

    Beantwoorden
    • Vivian

      Zie je Maria, ik ben geen vegetariër ;-) Foutje! Je kunt vegetarische vissaus maken of evt. sojasaus gebruiken. Ik heb het artikel even aangepast!

      Beantwoorden
  2. Gina

    Klinkt heerlijk, op de champignons na dan… Welke groente zou ik in de plaats van de champignons kunnen gebruiken?

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.