Couscoussalade heb ik een beetje ‘leren’ eten door Viv. Ik was nooit heel dol op couscous maar toen Viv een paar keer couscoussalade meenam voor de lunch tijdens onze OMF-dagen was ik al vrij snel verkocht. Het fijne aan een couscoussalade is dat hij in no-time te maken is maar dat het ook een salade is die zich heel goed laat bewaren. Ik maak dan ook steevast teveel tegenwoordig zodat ik in de koelkast een bakje heb staan voor de volgende dag of later in de week. De lunchsalades die wij maken zijn vaak vrij simpel, deze Marokkaanse couscoussalade met Harissakip is iets uitgebreider. Het is een echte maaltijdsalade en daarom zeer geschikt als diner. De kip en harissadressing maken de salade lekker pittig. Mocht je hier niet zo van houden dan gebruik je gewoon wat minder Harissa, ook prima!

Harissa is overigens een hete rode saus die gemaakt wordt van rode pepers, knoflook en komijn. Soms worden er nog wat andere ingrediënten aan toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan tomaten of koriander. Harissa lijkt een beetje op chilisaus of sambal maar heeft toch echt een iets andere smaak en een ander soort pit. Lastig uit te leggen. Harissa is in verschillende vormen verkrijgbaar. Zo kom je tubes tegen met Harissapasta, deze is iets minder pittig, maar mijn voorkeur gaat uit naar de Harissa in pot en dan met name die van het merk Mina, verkrijgbaar bij onder andere Albert Heijn.

Marokkaanse couscoussalade met Harissakip

Marokkaanse couscoussalade met Harissakip

Marokkaanse couscoussalade met Harissakip
Recept printen
Stemmen: 1
Score: 3
Jij:
Stem op dit recept!
2personen personen
Ingrediënten:
  • Voor de salade:
  • 150 gr couscous
  • 200 gr kikkererwten uitgelekt en afgespoeld
  • 1/4 komkommer in blokjes
  • 100 gr cherrytomaatjes in kwarten
  • 1 handvol babyspinazie
  • 1 takje verse basilicum fijngehakt
  • 1 takje verse munt fijngehakt
  • 1 el Harissa
  • 2 el olijfolie
  • sap van 1/2 citroen
  • snuf zout
  • 60 gr gemengde noten fijngehakt
  • Voor de kip:
  • 300 gr kippendijen in blokjes
  • 1 el Harissa
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 1/2 tl kurkuma
Bereidingswijze:
  1. Doe de couscous in een kom en schenk hier kokend water bij. Net zoveel tot de couscous nét onder staat. Dek de kom af en laat de couscous al het water opnemen.
  2. Schep de kikkererwten, komkommer en cherrytomaatjes door de couscous. Wacht met het toevoegen van de spinazie tot de couscous volledig is afgekoeld. Voeg de groene kruiden tegelijkertijd met de spinazie toe.
  3. Roer de Harissa samen met de olijfolie, het citroensap en een snufje zout tot een dressing. Schep ook deze door de couscoussalade.
  4. Schep voor de Harissakip alle ingrediënten door elkaar. Bak de kippendijen in een pan tot ze gaar zijn.
  5. Verdeel de warme Harissakip over de couscoussalade en strooi de fijngehakte noten over de salade. Serveer de salade direct of bewaar hem afgedekt in de koelkast.

3 reacties

  1. Laura | LvanR.nl

    Klinkt erg goed! Ik vind couscous enorm lekker, maar lukt zelf nooit goed om het uit de losse hand lekker te kruiden. Meestal is mijn koken ‘ik doe maar wat’, maar bij couscous werkt dat nooit. Dit recept binnenkort eens proberen!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.