Dessert, OMF...inspireert, OMF...kookt, Snacks

Mini Oliebollen met Chocoladesaus

Zeg nou zelf, als je dit zo ziet, dan heb je er toch gelijk zin in? Mini oliebollen met chocoladesaus. Jongens toch. Toen Sabine en ik onze brainstorm voor Oud & Nieuw recepten hielden, werd deze bijna als eerste bedacht. En ik deel hem ook als eerste in de reeks O&N recepten met jullie, want dan kun je je vast voorbereiden, of eigenlijk verheugen, op deze toren van geluk.

Moeilijk is het niet. Je bakt gewoon een heleboel wat kleinere oliebollen, met dit recept maak je er ongeveer 4o. Laat ze afkoelen en ondertussen maak je de chocoladesaus van een reep (of een overgebleven chocoladeletter), slagroom en een beetje boter.

Ik heb de saus niet te dun gemaakt zodat hij niet van de oliebollen afloopt maar het is wel een lekkere sticky druipbende. Hou de servetjes dus paraat want van deze mini’s eet je er ongetwijfeld wel meer dan 1.

img_7170

img_7192

 

Recept printen
Mini Oliebollen met Chocoladesaus
Porties
mini oliebollen
Ingrediënten
Oliebollen
  • 50 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 500 gram bloem
  • 50 gram suiker
  • 500 ml melk
  • 1 zakje gist
  • snuf zout
  • 1 liter zonnebloemolie
Chocoladesaus
  • 200 gram pure chocolade
  • 100 ml slagroom
  • 25 gram roomboter
  • 1 flinke eetlepel witte basterdsuiker
Porties
mini oliebollen
Ingrediënten
Oliebollen
  • 50 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 500 gram bloem
  • 50 gram suiker
  • 500 ml melk
  • 1 zakje gist
  • snuf zout
  • 1 liter zonnebloemolie
Chocoladesaus
  • 200 gram pure chocolade
  • 100 ml slagroom
  • 25 gram roomboter
  • 1 flinke eetlepel witte basterdsuiker
Instructies
Oliebollen
  1. Mix de roomboter met het ei, de bloem en de suiker tot een egaal beslag.
  2. Voeg de melk, gist en het zout toe en mix nogmaals. Dek de kom met het oliebollenbeslag af met vershoudfolie en laat het rijzen voor ongeveer een uur.
  3. Ondertussen giet je de zonnebloemolie in een hoge pan en laat je deze op een temperatuur van ongeveer 170 graden komen.
  4. Schep met 2 lepels een bolletje beslag uit de kom, zorg dat het bolletje een beetje rond is en laat het voorzichtig in de hete olie vallen. Doe er zo'n 4 of 5 tegelijk en haal ze uit de olie als ze mooi bruin van kleur zijn. Zorg dat je een kom met keukenpapier klaar hebt staan zodat ze kunnen uitlekken.
Chocoladesaus
  1. Smelt de chocolade au bain marie.
  2. Wanneer de chocolade volledig gesmolten is, voeg je de boter, de suiker en de slagroom toe. Roer goed door totdat je een mooie egale saus hebt.
De toren
  1. Stapel de oliebollen op een schaal of plateau op elkaar. Strooi er royaal poedersuiker overheen en giet de chocoladesaus er overheen.

Schrijf een bericht