Alweer een hele poos geleden kreeg ik van mijn uitgeverij een mailtje met de vraag of ik aanwezig wilde zijn bij het diner van Donal Skehan. Voor degenen die hem niet kennen: Donal Skehan is een foodie waar vele van ons online foodies een voorbeeld aan kunnen nemen. Donal is naast foodblogger namelijk ook foodstylist, -foodfotograaf, is in Amerika veelvuldig te zien op televisie, is YouTube-ster en reist de hele wereld over op zoek naar de allerlekkerste recepten. Daar komt ook nog eens bij dat het een ontzéttend leuke man is, niet alleen om te zien overigens, en dat hij ons op zijn Instagrampagina meeneemt in zijn gezinsleven. Als ik me niet vergis is Eet. Leef. Reis. zijn zesde kookboek en het tweede boek dat in Nederland is vertaald. Het is onnodig om te zeggen dat dit boek mij op het lijf is geschreven want gerechten van over de hele wereld? YES PLEASE! Ik ging aan de slag met zijn Krokante Marokkaanse kipsalade en maakte er een eigen versie van, dat werd deze parelcouscoussalade met Marokkaanse kip.

Eet, leef, reis

Eet. Leef. Reis.

Eet. Leef. Reis. is een smakelijke verzameling snelle en simpele gerechten die perfect zijn voor drukbezette mensen. De recepten van Donal zijn een feestje voor je smaakpapillen en bieden je lijf daarnaast ook nog eens dat wat het nodig heeft om de dag goed door te komen. Donal reist vanwege zijn passie voor koken en eten de hele wereld over. De gerechten in dit boek zijn dan ook het resultaat van zijn wereldwijde omzwervingen.

Aldus de achterflap van het boek. Klinkt al prettig niet waar? Donal staat enigszins bekend om zijn kleurrijke, gezonde gerechten en die zien we dan ook veelvuldig in dit boek terug. De recepten zijn onderverdeeld in 8 hoofdstukken en bij het zien van die hoofdstukken krijg ik al zin om de keuken in te duiken. Vooral de laatste twee hoofdstukken spreken me ontzettend aan: Uitheemse feestmalen en Streetfood, mede dankzij recepten als de Vietnamese kipsalade, Koreaans gefrituurde kip en Krokant gebakken Chinese eieren. Klinkt zálig en ziet er ook zalig uit.

Het toffe aan dit boek vind ik dat Donal de foto’s allemaal zelf maakt en dat hij zijn vrouw Sofie ook bij het project betrekt. Zij is namelijk verantwoordelijk voor de lifestylefoto’s, de foto’s waar Donal zelf op staat. Op deze manier wordt het kookboek heel persoonlijk en zo voelt het ook echt aan. Ik heb de kans gehad om Donal te ontmoeten, met hem te kletsen en met hem te eten en zijn sprankelende en übervrolijke persoonlijkheid zie ik ook terug in Eet. Leef. Reis. Dat geeft het boek net een beetje extra karakter als je het mij vraagt.

Eet. Leef. Reis. is een boek dat iets met me doet. Niet alleen geeft het me per direct zin om de keuken in te duiken en toko’s te bezoeken, ook kan ik niet wachten het vliegtuig weer in te springen, op zoek naar mooie bestemmingen en heerlijke gerechten. Daarnaast doet het me ook beseffen wat een mazzel we eigenlijk hebben op onze wereld met zo’n scala aan culturen en fantastische keukens. Een musthave op je plank.

Eet. Leef. Reis. is voor €24,99 te koop bij Bol.com

Parelcouscoussalade met Marokkaanse kip

Ik had moeite met het kiezen van een recept uit Donal’s boek omdat er zóveel lekkere gerechten in stonden dat ik eigenlijk alles wel wilde maken. Omdat ik kookte op een warme dag koos ik uiteindelijk voor de Krokante Marokkaanse Kipsalade met kippendijen. Donal zegt over dit recept:

De kippendij is een van mijn favoriete kipdelen – zowel om te koken als om te eten. Langzaam gestoofd op de huid in een dun laagje Noord-Afrikaanse specerijen zijn ze om je vingers bij af te likken. Eet ze warm, direct uit de pan of met deze frisse, stevige salade die je naar believen kunt aanpassen aan wat je koelkast te bieden heeft.

Dat aanpassen heb ik wel een beetje gedaan, Donal gebruikt in zijn recept namelijk bulgur maar zelf vind ik parelcouscous net even een tikkeltje lekkerder.  Ook voegde ik nog wat kiemgroenten aan de salade toe omdat ik die nog in de koelkast had liggen en ze maken het gerecht zo vrolijk van kleur.

Aan de kip heb ik niets veranderd, die is namelijk inderdaad om je vingers bij af te likken!

Parelcouscoussalade met marokkaanse kip

Parelcouscoussalade met marokkaanse kip

Parelcouscoussalade met Marokkaanse kip van Donal Skehan
Recept printen
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
4personen personen
Ingrediënten:
  • Voor de kip:
  • 1 el koolzaadolie of zonnebloemolie
  • 1 tl kurkuma
  • 1 el gerookte paprikapoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 4 uitgebeende kippendijen met vel
  • zwarte peper en zout
  • Voor de salade:
  • 200 gr gekookte parelcouscous gaar gekookt
  • 400 gr kikkererwten uit blik afgespoeld en uitgelekt
  • 1 grote komkommer in blokjes
  • 1 rode ui in dunne ringen
  • 2 tomaten in blokjes
  • 250 gr gegrilde rode paprika uit pot, in blokjes
  • 1 handvol bladpeterselie grof gehakt
  • 1 handje kiemgroenten
  • Voor de dressing:
  • 6 el extra vergine olijfolie
  • sap van 1 citroen
  • 1 el rode wijnazijn
  • 1 teentje knoflook geperst
  • peper en zout
Bereidingswijze:
  1. Meng voor de kip de olie en alle specerijen in een kom en voeg hier de kippendijen aan toe. Wrijf de kippendijen goed in met de olie.
  2. Zet een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de kippendijen 8-10 minuten op de huid, je wilt namelijk dat deze lekker knapperig wordt.
  3. Draai de kip om en bak ze nogmaals 8 minuten of tot de kippendijen helemaal gaar zijn. Snijd ze vervolgens in plakjes.
  4. Klop ondertussen de ingrediënten voor de sladressing door elkaar en breng deze op smaak met peper en zout.
  5. Doe alle ingrediënten voor de salade in een kom en schenk de dressing erover. Schep alles goed op en serveer de salade met de nog warme kippendijen.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.