We zitten weer in het najaar, bijna november jongens – mijn hemel!, en dus mogen de hartige taarten weer op tafel. Op een of andere manier zijn hartige taarten toch gerechten die ik bewaar voor het najaar, in de lente/zomer heb ik er simpelweg niet heel veel zin in. Het ‘minpunt’ van hartige taarten vind ik echter dat ze vaak zo enorm machtig en niet altijd even gezond zijn. Dat ligt voornamelijk aan mij hoor, want ik hou ervan om hartige taarten vol te stoppen met spek en te overladen met een grote hoeveelheid kaas. De hartige taart (of quiche) die ik vandaag met je ga delen is een tikkeltje lichter. In plaats van de taartbodem te maken van taartdeeg gebruik ik namelijk geraspte zoete aardappel. Niet alleen wordt de taart hier een stukje lichter van, ook zorgt de zoete aardappel voor enorm veel smaak en dat is fijn! In eerste instantie was het mijn idee om de quiche van zoete aardappel alleen maar te vullen met gegrilde groenten, maar toen zag ik nog wat leftover salami en een klein restje geraspte kaas in de koelkast liggen. En tja, die ingrediënten vind ik veel te lekker en het is helemaal zonde om ze weg te gooien dus hoppatee, in de quiche ermee. Voel je vrij om beide ingrediënten weg te laten en hier en daar wat aanpassingen te doen om de quiche gezonder te maken natuurlijk!

Ps. voor deze taartbodem wordt de zoete aardappel geraspt. Ik gebruik hiervoor mijn foodprocessor met rasp-opzetstuk maar je kunt ook gewoon de grove kant van een blokrasp gebruiken. Succes wel daarmee, je bent dan – helaas – een stuk langer bezig..

Quiche van zoete aardappel met gegrilde groenten

Quiche van zoete aardappel met gegrilde groenten

Quiche van zoete aardappel met geroosterde groenten
Recept printen
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
2/3personen personen
Ingrediënten:
  • Voor de bodem:
  • 400 gr zoete aardappel - fijn geraspt
  • 1 el bloem
  • 1 el olijfolie
  • zwarte peper
  • Vulling:
  • 1 courgette - in plakjes
  • 1 rode ui - in plakjes
  • 1 rode paprika - in plakken
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl provençaalse kruiden
  • 3 eieren
  • 125 gr crème fraiche
  • 4 plakjes salami - broodbeleg
  • 50 gr geraspte kaas
  • peper en zout
Bereidingswijze:
  1. Vet een taartvorm of quichevorm goed in en verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Verdeel alle groenten over een bakplaat met bakpapier en strooi hier de knoflookpoeder en provençaalse kruiden overheen. Besprenkel de groenten lichtjes met olijfolie en grill ze 30 minuten in de oven.
  3. Schep de zoete aardappelrasp om met de bloem, olijfolie en zwarte peper. Stort het mengsel in de quichevorm en verspreid het zo goed mogelijk met je handen. Druk goed aan.
  4. Bak de zoete aardappelbodem 20 minuten in de voorverwarmde oven voor.
  5. Verdeel de gegrilde groenten over de zoete aardappelbodem in de quichevorm.
  6. Klop de eieren met de crème fraîche, peper en zout op en schenk het mengsel over de gegrilde groenten in de quichevorm.
  7. Verdeel de plakjes salami over de quiche en strooi de geraspte kaas er overheen.
  8. Bak de quiche in het midden van de oven in 20/25 minuten helemaal gaar.

één antwoord

  1. Vivian

    Vanavond gegeten, viel erg in de smaak hier! Ik had nog wat chorizo en pecorino kaas liggen, was een lekkere combi.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.