Makkelijke hoofdgerechten voor het kerstdiner zijn wat mij betreft altijd welkom. Het is niet nodig om dagenlang in de keuken te staan om een lekker diner op tafel te toveren. Soms kun je het ook in anderhalf uur geregeld hebben. Zoals met deze rollade en croûte, een twist op de bekende zalm en croûte en/of Beef Wellington. Rollade is bij veel families nog altijd een populair stuk vlees dat op tafel komt met Kerst. Bij ons is dit nooit zo geweest, maar dat wil niet zeggen dat we rollade niet lekker vonden. Wij aten het eerder op een zondag bijvoorbeeld, met aardappeltjes en groenten. Deze rollade en croûte met paddenstoelen en rozemarijn is iets feestelijker. Het ziet er mooi uit en smaakt waanzinnig. Super leuk om in z’n geheel op tafel te zetten en dan pas aan te snijden.


Klik hier als je de video niet kunt zien

Indien je om welke reden dan ook geen varkensvlees wenst te eten zijn er andere opties waar je voor kunt kiezen. Tegenwoordig zijn er bijvoorbeeld ook heerlijke kiprollades verkrijgbaar. Sterker nog, op OMF staat daarvoor al een aantal jaar een waanzinnig lekker recept. Ook deze rollade kun je natuurlijk prima inpakken in bladerdeeg. Ik vond het zelf prettig dat ik voor een gekruide rollade had gekozen. Doe je dit niet dan zul je de rollade van de buitenkant zelf moeten kruiden. Ook niet erg, maar het zorgt er wel voor dat de paddenstoelen een deel van de rolladekruiden opzuigen en dat vind ik toch een beetje zonde. Het is bij dit recept juist leuk dat je de rollade met haar kruiden zo goed proeft, zonder dat de smaak van de paddenstoelen (en rozemarijn) verloren gaat.

Deze rollade van 500 gram is geschikt voor ongeveer vier personen, zeker als je er nog diverse bijgerechten bij serveert. Als je met meer mensen eet kun je meerdere rollades maken, maar natuurlijk ook één grote. Verse vellen bladerdeeg plak je gemakkelijk aan elkaar waardoor je zo een groot pakket kunt maken. Handig!

Rollade en croute met paddenstoelen

Rollade en croûte met paddenstoelen en rozemarijn
Recept printen
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
4personen personen
Ingrediënten:
  • 1 gekruide varkensrollade 500 gram
  • 1 vel vers bladerdeeg
  • 200 gram gemengde paddenstoelen
  • verse rozemarijn naar smaak
  • 1 losgeklopt ei om te bestrijken
Bereidingswijze:
  1. Verwarm de oven voor op 180°C en vet een ovenschaal lichtjes in met een beetje olie. Leg de rollade in de ovenschaal en gaar deze in het midden van de oven in ongeveer een uur (voor een rollade van 500 gram) voor. Laat de rollade afkoelen en verwijder het netje.
  2. Hak de paddenstoelen fijn, samen met een hoeveelheid verse rozemarijn naar smaak. Bak deze in een koekenpan zacht en laat de paddenstoelen vervolgens afkoelen.
  3. Verspreid de paddenstoelen over het vel bladerdeeg. Leg de rollade hier bovenop en rol het bladerdeeg vervolgens om de rollade. Vouw de naden goed dicht en leg de ingepakte rollade op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
  4. Versier de rollade en croûte desgewenst met restanten bladerdeeg en smeer het pakketje in met losgeklopt ei.
  5. Bak de rollade en croûte in het midden van de oven in nogmaals 30 - 40 minuten tot het bladerdeeg bruingekleurd en gaar is.

5 reacties

  1. jolanda

    Wat is nou het verschil tussen een En Croute of een Wellington? Want ik kom kalkoen- en beefwellington tegen ook met een laagje paddestoelen. Maar een Zalm en croute heeft dat weer niet…? Weet jij hoe het zit met de bladerdeegpakketten?

    Beantwoorden
    • Sabine

      Dat hangt een beetje af van het vlees waar de rollade van is gemaakt. Als je net als ik een varkensrollade gaat bereiden dan zit je met 45 – 55 minuten wel goed.

      Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.