Dessert, OMF...kookt, Snacks

Salted Caramel Appelflappen

Naast de lekkerste oliebollen werden er bij ons vroeger natúúrlijk ook appelflappen op tafel gezet. En die oudejaarsappelflap bestaat in twee varianten. Je hebt de ronde appelschijf die in beslag is gedoopt en vervolgens gefrituurd, of de bekende driehoek die we nog een tikkeltje makkelijker met een paar vellen bladerdeeg zelf kunnen maken. Nu heb ik voor deze salted caramel appelflappen voor de laatste optie gekozen, lekker snel en makkelijk te maken dus. Precies waar we met zo’n feestelijke dag zin in hebben want er moeten nog meer hapjes gemaakt worden, toch?

Ik heb de appelflap gevuld met een beetje karamel en het er uiteindelijk vooral overheen gegoten. Lekker sticky en heerlijk zoet, eigenlijk een appelflap 2.0 als je het mij vraagt. Ik wil hem niet meer anders!

img_6424

Recept printen
Salted Caramel Appelflappen
Porties
appelflappen
Ingrediënten
Appelflappen
  • 10 plakjes roomboter bladerdeeg
  • 3 Elstar appels
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 theelepel kaneel
Karamelsaus
  • 100 gram suiker
  • 2 eetlepels water
  • 25 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 100 ml slagroom
  • grof zeezout
Porties
appelflappen
Ingrediënten
Appelflappen
  • 10 plakjes roomboter bladerdeeg
  • 3 Elstar appels
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 theelepel kaneel
Karamelsaus
  • 100 gram suiker
  • 2 eetlepels water
  • 25 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 100 ml slagroom
  • grof zeezout
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Schil en snijd de appels in kleine blokjes. Doe ze in een kom en roer de suiker en kaneel erdoor.
  3. Maak nu de karamelsaus. Verspreid de suiker over de bodem van een pan en verdeel hierover het water. Verwarm de suiker (niet roeren!) totdat deze een lichtbruine kleur krijgt. Zodra de karamel mooi van kleur is haal je de pan van het vuur.
  4. Laat de karamel een beetje afkoelen en voeg de boter toe. Roer goed door en voeg vervolgens de slagroom toe. Als laatste kun je nu het zout er doorheen roeren (je kunt dit nu ook achterwege laten en op het moment van serveren een beetje zout over de met karamel bedekte appelflap strooien).
  5. Maak nu de appelflappen. Verdeel de vellen bladerdeeg op je werkblad en smeer de helft (verticaal) van ieder vel in met een beetje karamelsaus. Leg daar bovenop een beetje van het appelmengsel.
  6. Smeer nu alle randen in met een beetje water en vouw de vellen dubbel. Druk de randen goed aan en bestrooi alle flappen met wat suiker. Schuif ze in de oven voor ongeveer 20 minuten.
  7. Als alle appelflappen klaar zijn schenk je er voor het serveren flink wat karamelsaus overheen. Maak eventueel af met een beetje grof zeezout.

6 Reacties

  • Hmmm wat een goed idee zeg, lijkt me superlekker!

    Beantwoorden
  • Geniaal idee! Zo jammer dat ik straks echt weer op mn dieet moet letten, haha. En heb de witte chocolade fudge ook nog in de koelkast staan…

    Beantwoorden
  • Hoe bedenk je het? Geweldig! Ik wil dit maken.
    Liefs, Carmen.

    Beantwoorden
  • Oh my god..! Dit had ik niet moeten zien haha! Lijken me zoooo lekker :)

    Beantwoorden
  • Die appelschijven in beslag noemen wij appelbeignets. Mijn oma kon dat echt heel goed. Na het frituren gelijk bestrooien met kaneelsuiker zodat het er aan plakte, … gewoon omdat het kon. In de jaren ’80 was ze zelfs voor haar doen hip door, ipv appelschijven, ananasschijven te gebruiken en dan met poedersuiker te eten. Maar deze appelflappen 2.0 lijken mij ook heerlijk.

    Beantwoorden

Schrijf een bericht