Iedereen kent bonen vast wel vroeger maar ze worden langzaamaan weer hip! Denk maar aan hummus dat tegenwoordig in tal van varianten verkrijgbaar is, of geroosterde kikkererwten als vervanger voor een borrelnootje. Linzen zijn ook super populair en met kapucijners heb ik ook al diverse recepten gemaakt. Daarom is het gek dat ik eigenlijk niet eens zo vaak met bonen kook. Zonde ook, overigens. Bonen zijn namelijk lekker, gezond, goed voor onze planeet en super veelzijdig! En of je nu voor pot, blik of stazak kiest, de voedingswaarde is hetzelfde als die van verse bonen.

Om de veelzijdigheid van bonen aan je te laten zien ga ik de komende weken een aantal recepten met de boon als stralend middelpunt met je delen. Vandaag begin ik met de eerste: Shakshuka met worstjes en witte bonen. Shakshuka is een chique benaming voor eieren gegaard in tomatensaus en dit gerecht kun je op tal van manieren inzetten. Het is lekker als ontbijt als je van hartig in de ochtend houdt, maar met een broodje is het ook waanzinnig lekker als lunch. Serveer er een salade bij en je hebt een makkelijk avondmaaltje op tafel staan.

Voor deze Shakshuka gebruik ik zelf witte bonen, maar eigenlijk maakt het niet zoveel uit welke bonen je voor dit gerecht gebruikt, alles matcht wel lekker. Kies bijvoorbeeld ook eens voor linzen, kikkererwten, bruine bonen of zelfs kapucijners. Bonen geven de Shakshuka een stuk meer body en smaak.

Meer inspiratie voor het koken met bonnen vind je alvast in het Bonenboekje Boonjour die je hier kunt downloaden. Dit boekje is ontwikkeld door Blije Boon: een platform van gezondheidsinfluentials, retail, bonenfabrikanten en koks. Zij omarmen de boon en geven hem het platform dat ‘ie verdient. En dat is nodig, de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum raden namelijk aan om 1x per week bonen te eten; maar in Nederland redden we dit in de praktijk nog lang niet. Daar moet verandering in komen dus vandaar deze campagne: Bord vol Bonen!

Omdat ik jullie graag inspiratie wil geven voor toffe recepten ben ik op zoek naar jullie wensen en ideeën: Welke boon wil jij graag terugzien in het volgende recept?

Shakshuka met worstjes en witte bonen

Shakshuka met worstjes en witte bonen

Shakshuka met worstjes en witte bonen

 In samenwerking met Blije Boon


Shakshuka met worstjes en witte bonen
Recept printen
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
2personen personen
Ingrediënten:
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 ui gesnipperd
  • 150 gr gekruide worstjes bijv. Chipolata
  • 1 blik tomatenblokjes 400 gr
  • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1/2 tl chilivlokken
  • 300 gr witte bonen afgespoeld en uitgelekt
  • 2 eieren
  • verse peterselie
  • peper en zout
  • sap van 1/2 citroen
Bereidingswijze:
  1. Verhit een beetje olie in de koekenpan en fruit hierin de knoflook en ui aan tot ze goed beginnen te geuren.
  2. Verwijder het vel van de worstjes en snijd het vlees in kleinere stukken. Bak de worstjes met de ui en knoflook mee tot het vlees gaar is.
  3. Doe de tomatenblokjes in de pan, gevolgd door alle specerijen. Breng het geheel aan de kook en laat de tomatensaus 20 minuten zachtjes pruttelen.
  4. Voeg de witte bonen aan de tomatensaus toe en verwarm deze 5 minuten mee.
  5. Maak twee 'gaten' in de saus en breek hier de eieren in. Doe een deksel op de pan en laat het geheel zachtjes pruttelen tot het eiwit gestold is. De eidooier mag nog vloeibaar zijn.
  6. Strooi peper en zout naar smaak over het gerecht. Verdeel verse peterselie over de Shakshuka en besprenkel het geheel met citroensap.
  7. Serveer de Shakshuka direct.

4 reacties

  1. Sandra

    Ten eerste: hulde aan jou, jouw advertorials zijn nooit vervelend, sterker nog, 9 van de 10 x komen ze bij mij precies op het goede moment, zo ook deze! Ik eet al jaren vegetarisch en at 9 van de 10 dagen een vleesvervanger. Onlangs heb ik besloten ze slechts af en toe te pakken (want jemig wat zit er veel zout in!) en vaker bonen (en tempeh en tofu) te eten en tadaaa! Ik ga dit eens proberen maar dan zonder de worst (duh!). Ik zou graag een recept met edamame boontjes willen zien of jonge capucijners (schrijf je dat zo?) of linzen. Alvast bedankt Sabine!

    Beantwoorden
    • Sabine

      Wat een super tof compliment Sandra, dankjewel! Kapucijners zijn al een paar keer voorbij gekomen dus ik denk dat dit ‘m wordt voor de volgende keer. Dank voor je suggestie.

      Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.