Citrusvruchten en gebak vind ik altijd een goede combinatie. Niet van die verlepte mandarijntjes op een toefje slagroom, maar het rasp en af en toe het sap in een baksel verwerkt. Wordt er net een beetje frisser door en dat kan soms precies goed zijn. Citroenen gebruik ik heel vaak in cake, maar om nu ongeveer hetzelfde te doen met een iets minder zure citrusvrucht vond ik ook een goed idee. Simpel in de basis, maar o zo lekker deze sinaasappelcake. Én een pareltje op tafel.

Biologisch

Om zo’n cake als deze te maken kun je het beste biologische sinaasappelen gebruiken. Nu maakt dat als je enkel het sap gebruikt niet zoveel uit, maar als het op de schil aankomt dan is er wel degelijk een verschil. Sinaasappelen worden net als veel ander fruit bespoten met pesticiden. En biologisch fruit is (meestal) onbespoten dus dit kun je prima gebruiken voor een cake zoals deze. Boen voor de zekerheid de sinaasappels voor gebruik nog even schoon.

 

Sinaasappelcake
Recept printen
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
1ronde cake ronde cake
Ingrediënten:
  • 200 gram boter op kamertemperatuur
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 3 biologische handsinaasappelen
  • kristalsuiker voor de topping
Bereidingswijze:
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Mix de boter met de basterdsuiker tot een romige massa. Voeg een voor een de eieren toe en daarna beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel. Mix tot een egaal beslag.
  3. Boen de sinaasappelen schoon. Rasp van 1 sinaasappel de schil en voeg de rasp toe aan het beslag, roer nog even goed door.
  4. Giet het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm. Snijd de andere twee sinaasappelen in dunne plakjes en beleg het cakebeslag met een paar plakjes sinaasappel (niet alles). Schuif voor 45 minuten in de oven.
  5. De overige plakjes sinaasappel leg je op een met bakpapier beklede bakplaat. Zodra de cake klaar is schuif je de bakplaat in de oven voor zo'n 20 minuutjes zodat de sinaasappelschijfjes een beetje drogen.
  6. Beleg de cake met de overige sinaasappelschijfjes en besprenkel met het sap van de sinaasappel waarvan je het rasp hebt gebruikt. Strooi er op het laatste royaal suiker overheen.

Over de auteur

30 jaar, werkt met veel plezier samen met Sabine en creëert 2 dagen per week nieuwe guilty pleasures en hier en daar ook gezonde gerechten. Wil zo veel mogelijk (steden) van de wereld zien, woont samen met Tobias in Deventer en heeft een grote passie voor natúúrlijk koken & bakken, maar ook voor grafisch ontwerp, fotografie, crossfit en cheesecake.

Gerelateerde berichten

4 reacties

  1. Lianne

    Alhoewel ik totaal geen moeite heb met mandarijntjes uit blik op een kwarktaart, moet ik zeggen dat dit een ook heerlijk uit ziet! Leuke variant op een basis cake.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.