Inmiddels hoef ik niet meer te vertellen dat cheesecake mijn guilty pleasure nummer 1 is en dat ik er van hou om deze taart te bakken. Niet voor niets maakte ik een kookboek met daarin 50 van mijn favoriete recepten, organiseerde ik een pop-up cheesecakecafé en vind ik het zelfs na bijna 200 cheesecakes te hebben gebakken in één jaar tijd nog steeds leuk om te maken én te eten. Echter is cheesecake niet bepaald gezond. Dat hoeft ook niet vind ik, als je zondigt moet je het namelijk goed doen. Maar zoals jullie wellicht weten ben ik momenteel weer volop met WW bezig en zit ik écht in een lekkere flow. Ik merk dat ik niet meer nadenk over het wel of niet nemen van iets ‘slechts’. Als ik koffie drink in een restaurant dan laat ik de koek eigenlijk gewoon liggen. Niet omdat ik het per se niet wil eten, ik vergeet het eigenlijk gewoon. Er is een periode geweest, lees: decembermaand, dat ik achteloos de snoeplade open kon trekken om een stuk chocolade te pakken. Vervolgens kon ik vergeten dat ik zo’n stuk had gegeten en toen ik dat merkte, dat ik niet nadacht bij wat ik in mijn mond stopte, vond ik het tijd om die mindset te veranderen. Ik probeer nu, en dat gaat momenteel echt heel goed, bij alles wat ik in mijn mond wil stoppen me af te vragen of ik het waard vind om te eten en of ik er écht zin in heb.

Cheesecake is het snoepen voor mij vrijwel altijd waard als ik er echt zin in heb, maar als je één van mijn recepten invoert in het WW-dagboek en erachter komt dat één punt maar zo 26(!) punten van je dagtotaal kost, denk je wel twee keer na voor je een stukje neemt.ter illustratie: ik mag 27 SmartPoints verspreid over de hele dag. Eén stuk cheesecake betekent nog 1 punt overhouden voor alle andere maaltijden op een dag. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om je weekpunten in te zetten of je gespaarde active points om te genieten van een stuk volvette, suikerrijke cheesecake, ik ben het compleet met je eens als je dit zou doen. Toch zie ik er tegenwoordig ook een uitdaging in om wat verantwoorder te snoepen. Om een echt OMF-recept te ‘ver-WW’en’ om het maar zo te zeggen. En wat is nou een écht OMF-recept? Juist, cheesecake. Ik ging de uitdaging aan om een skinny cheesecake te maken. Iets waar ik best een hard hoofd in had want kom niet aan mijn cheesecake! Spoiler alert: het is me gelukt. Ik maakte skinny citroencheesecake die gewoon echt héél erg lekker is en waar je ‘guilt free’ van kunt snoepen als je daar behoefte aan hebt. Deze cheesecake kost je namelijk maar 4 punten per royaal stuk in plaats van 26.

Het publiceren van dit recept wil niet betekenen dat ik mijn volvette cheesecakes van tafel schuif. In tegendeel: ook die vind ik nog steeds fantastisch en maak ik met heel veel liefde. Maar soms, heel soms mag het zelfs van mij allemaal wel iets minder slecht.

Ben je niet zo van de citroen, vervang dan de kwark voor ieder andere smaak die jij lekker vindt.

Skinny citroencheesecake

In samenwerking met WW

Skinny citroencheesecake (WW-proof!)
Recept printen
Stemmen: 9
Score: 3.89
Jij:
Stem op dit recept!
12punten punten
Ingrediënten:
  • 1 pak lange vingers - 29 stuks
  • 50 gr margarine
  • 600 gr Optimel 0% magere kwark citroen
  • 100 gr SPLENDA Stevia - kristalpoeder
  • 1 el maïzena
  • 3 eieren
  • 1 eidooier
Bereidingswijze:
  1. Bekleed de bodem van een springvorm, 24cm, met bakpapier en vet de randen in. Zet een bak met water onderin de oven en verwarm de oven voor op 150°C.
  2. Smelt de margarine in een pannetje en maal de lange vingers fijn. Roer de koekkruimels door de margarine en stort dit in de springvorm. Druk de bodem stevig aan met de achterkant van een lepel of met je handen.
  3. Doe de kwark samen met de maizena en zoetstof in een kom en klop dit even op. Voeg dan de eieren toe en spatel deze rustig door het beslag.
  4. Stort het beslag in de springvorm en bak de cheesecake boven het waterbad in het midden van de oven in 75 minuten gaar.
  5. Zet de oven uit, de deur op een kier en laat de cheesecake een uur in de oven rusten en vervolgens volledig afkoelen op het aanrecht.
  6. Zet de cheesecake een nacht in de koelkast om op te stijven en geniet ervan de volgende dag!
  7. De cheesecake is drie dagen houdbaar in de koelkast maar je kunt hem na het opstijven ook invriezen. De cheesecake blijft dan 3 maanden goed; laat hem 24 uur in de koelkast ontdooien voor het serveren.

*In plaats van SPLENDA Stevia kun je ook andere zoetstof gebruiken. Check wel even goed de verpakking voor de verhoudingen.

16 reacties

  1. Lara

    Oh deze wil ik graag proberen voor het weekend! Ik doe niet aan ww maar beetje verantwoorder snoepen kan natuurlijk nooit kwaad. Is het trouwens echt nodig om een bak water onderin te zetten? Ik heb namelijk een losstaand oventje. Werkt fantastisch maar ik ben een beetje bang hoe hij reageert op zoveel vocht.

    Beantwoorden
      • Lara

        Ik heb hem gemaakt zonder bakje onderin, wat kleine scheurtjes maar de smaak was er niet minder om, groot succes hier in huis! Ik heb wel maar de helft van de zoetstof gebruikt, ik vond de kwark al zoet genoeg. Ik ga zeker experimenteren met andere smaken!

      • Sabine

        Wat leuk om te horen! Met zoetstof is het inderdaad een beetje spelen. Ik gebruikte een hele zure kwark ;)

  2. Vivian

    Ik zet eraan te denken deze te maken met de smaak Koffie van Optimel; die vind ik zó lekker! maar realiseer me nu dat het ‘griekse stijl yoghurt – koffie’ is en geen kwark.
    Dat zal misschien niet goed opstijven/te dun zijn hè?

    Beantwoorden
  3. Sander

    Kan je ipv zoetstof in poedervorm ook van die spuitbare tafelzoet toevoegen? Of zakt hij dan in elkaar?

    Beantwoorden
  4. Helma

    Kan je ipv die zoetstof ook iets als ahorn siroop of kokosbloesemsuiker gebruiken? Niet slanker missch maar wel minder ‘fout’ dan kristalsuiker?

    Beantwoorden
    • Sabine

      Ik heb zelf geen ervaring met kokosbloesemsuiker maar als je dit normaal gesproken ook in baksels gebruikt dan kan dit prima. Ahornsiroop zou ik niet doen, dat komt de smaak van de cheesecake niet ten goede.

      Beantwoorden
  5. Judith

    Om deze nog slanker te maken zou je de bodem kunnen vervangen door een mengsel van amandel en dadels of roggebrood en dadels. Dan zitten er meteen wat meer vezels in! Voor wat extra smaak zou je daar nog citroenrasp doorheen kunnen doen.
    Zelf vind ik de zoetstof eigenlijk overbodig omdat de kwark natuurlijk ook al (behoorlijk) gezoet is.

    Beantwoorden
  6. Jessica J.

    Dit lijkt me zó lekker! Ik heb nog nooit zelf cheesecake gemaakt, maar moet op kantoor nog steeds trakteren voor m’n verjaardag. Bedankt voor de inspiratie.

    Beantwoorden
  7. Elseline

    Ik doe niet aan WW, maar ben zo nieuwsgierig hoe een ‘gezonde’ cheesecake smaakt, dat ik hem toch ga maken!

    Ik zit eraan te denken om er een lemoncurd bij te maken, zou dat een goede combi zijn denk je?

    Beantwoorden
  8. Elseline

    Ik doe niet aan WW, maar ik ben zo nieuwsgierig geworden naar deze ‘gezonde’ cheesecake, dat ik hem ga maken!

    Ik zit eraan te denken om er een lemoncurd bij te maken, dat is wel een goede combi, denk je niet?

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.