Speculaascake met gekarameliseerde Peer

Speculaascake met gekarameliseerde peer. Tja.. Dat is gewoon iets wat je wil maken deze dagen want het is nu eenmaal de tijd van de kruidnoten, amandelspijs en speculaasjes. Hoe je het ook wendt of keert. En ik geloof dat iedereen hier momenteel wel zin in heeft, toch? De kruidnoten liggen sinds september al in de schappen maar wat mij betreft mogen deze net als speculaasjes, het hele jaar door verkocht worden. Prima! En dan het liefst ook die met chocolade en de truffel variant.

Maargoed, ik dwaal af. Kruidige smaken zijn typisch voor deze tijd van het jaar en daarom had ik natuurlijk hartstikke zin om iets lekkers te maken met speculaas. En amandelspijs. En peer. Fijne combi hoor, dit.

Het werd dus een speculaascake waar ook amandelspijs én stukjes speculaas in zitten. En dan bovenop nog wat gekarameliseerde peer plus weer speculaas. Ik kon er geen genoeg van krijgen, heerlijk!

En wat je dus ook kunt doen is de speculaasjes vervangen door kruidnoten. Lekker voor Sinterklaasavond óf daarna, als je kruidnoten over hebt.

img_5494
img_5527

img_5531

No ratings yet

Speculaascake met gekarameliseerde Peer

Porties1 cake

Ingrediënten

Cake

  • 200 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel koek- en speculaaskruiden
  • 1 theelepel kaneel
  • 100 gram amandelspijs
  • 100 gram speculaas in stukjes

Topping

  • klontje boter
  • 5 theelepels bruine basterdsuiker
  • 5 peren
  • 100 gram speculaas in stukjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 graden
  • Mix de roomboter met de basterdsuiker tot een romig geheel en voeg hierna één voor één de eieren toe. Mix goed door het beslag en voeg daarna in delen het zelfrijzend bakmeel toe. Mix tot een glad beslag.
  • Voeg nu de kaneel, speculaaskruiden en het amandelspijs toe en mix nog even door. Als laatste voeg je de speculaas toe aan het beslag.
  • Giet het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm en schuif in de oven voor 50 minuten.
  • Ondertussen maak je de perentopping. Schil de peren en snijd in kleine blokjes. Smelt een klontje boter in een pan en bak de stukjes peer samen met de basterdsuiker gaar.
  • Als de cake klaar is verdeel je de stukjes peer erover. Maak af met nog wat stukjes speculaas.

Notities

Ik heb een bakvorm van 14x24cm gebruikt.

Join the Conversation

  1. MARIJKE says:

    Klinkt echt heerlijk! Deze komt op mijn to-bake lijstje!

  2. Lianne says:

    Mmmmh! Ziet er heerlijk uit en lijkt mij ook zo enorm lekker ruiken! Ik ga er een keer mee aan de slag. :)

  3. ohladybake says:

    dit ziet er fantastisch lekker uit zeg!
    mooi dessertje…wil ik zeker eens maken met deze leuke dagen
    liefs

  4. Nadine says:

    Als ik dit zonder amandelspijs zou willen maken (ivm allergie), moet ik het dan vervangen door iets anders of zou het nog goed te eten zijn zonder? Het klinkt namelijk heerlijk!

    1. Claudia says:

      Hier ben ik ook benieuwd naar het antwoord, heb namelijk ook een allergie voor amandelen, noten en pinda’s.

      1. Sabine says:

        Je kunt spijs maken van kikkererwten en dadels. Als je even Googelt op ‘spijs zonder noten’ dan kom je wel recepten tegen. Ik zal er zelf ook even mee aan de slag gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close