Vegetarische Stroganoff van De gezonde Bourgondiër

Stroganoff, ultiem comfort food voor de herfst als je het mij vraagt! Ik maak het in de maanden november en december graag klaar volgens dit recept. Komt mijn slowcooker ook nog eens goed van pas! Vandaag deel ik echter een vegetarische Stroganoff met je. Of eigenlijk moet ik Smokey Stroganoff zeggen want dat is de naam die Jacinta Bokma, auteur van het nieuwe kookboek De gezonde Bourgondiër aan het gerecht heeft gegeven. Deze Stroganoff bevat logischerwijs geen vlees maar wordt gemaakt met een basis van paddenstoelen. En laat ik daar nou dol op zijn! Geef ik je direct iets meer info over het kookboek waar dit recept uit komt.

Ps. #1: Ik heb de Jenever uit het recept weggelaten zodat Vic ook lekker kon mee eten van de Stroganoff. Ook heb ik het recept heel iets aangepast.

Ps. #2: Lekker vegetarisch (NOT) maar wij aten bij deze Stroganoff entrecôte en kazige polenta. Wel allebei heel lekker, haha.

De Gezonde Bourgondier

Jacinta Bokma is smaak,- recept-, en merkontwikkelaar. Als je into vegetarisch of veganistisch eten bent dan ken je haar wellicht al, ze schreef namelijk al meerdere kookboeken waaronder de bestsellers De snelle vegetariër en De dunne vegan. Nu is er dus De gezonde Bourgondiër, een boek dat een nieuwe, plantgebaseerde kijk op lekker eten moet geven.

De tafel van Jacinta is altijd rijk gevuld en Bourgondisch. Hier komen gezinnen en generaties, vrienden en geliefden bij elkaar, want eten is liefde en samen genieten. Het klassieke “Bourgondische’ beeld is grote lappen vlees, schalen vis, alles veel, vet en vol. Jacinta doet het totaal anders. Ze maakt met haar originele ingevingen en variaties van alles een feestje, met het plantgebaseerde voedingsdriehart als houvast. En wow, van snelle snack tot driegangenmenu: alles in dit boek is gewoon écht lekker, verrassend gezond en makkelijk te maken.

Allereerst even over de looks van dit boek want wauw, WAUW! Vormgeefster Barbara is losgegaan op dit kookboek en laat zij nou ook net de persoon zijn die al mijn kookboeken heeft vormgegeven. Ik ben überhaupt dus al fan van Barbara maar De gezonde Bourgondiër is werkelijk een pareltje geworden. Al die illustraties en bloemen… prachtig ziet het eruit.

Jacinta heeft voor het boek alle recepten, teksten, styling en foodstyling zelf gedaan en dat vind ik tof. Het maakt zo’n boek heel eigen en het krijgt direct wat meer karakter.

Ik ben zelf de laatste maanden/jaren wat meer aan het experimenteren met vegetarisch en veganistisch eten en een boek als De gezonde Bourgondiër biedt mij echt een beetje houvast daarbij. Ik vind mezelf aardig creatief met het bedenken van gerechten maar zodra het vegetarisch moet worden vind ik het toch wat lastiger. In het boek van Jacinta ben ik een aantal recepten tegengekomen die ik zeker wil proberen. Zo lijkt de Pasta aglio olio met verse edamame me heel erg lekker maar hing ik ook watertandend boven de pagina’s met het recept voor de Kwarktulband zonder boter. Ja, dit boek blijft nog wel even dichtbij mijn keuken liggen!

Nieuwsgierig geworden? De gezonde Bourgondiër is voor €22,99 o.a. te koop bij BOL.com

Smokey Stroganoff

Smokey Stroganoff

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Vegetarische stroganoff

5 van 1 stem

Smokey Stroganoff van De gezonde Bourgondiër

Porties4 personen

Ingrediënten

  • 3 grote sjalotten -gesnipperd
  • 1 tl suiker
  • 3 teentjes knoflook - fijngehakt
  • 2 el dijon mosterd
  • 1/2 el verse tijm
  • 1/2 el verse rozemarijn
  • 1 tl tomatenpuree
  • 500 gr gemengde paddenstoelen
  • 1/2 kopje espresso
  • 2 el crème fraiche
  • 1/2 el gerookt paprikapoeder

Instructies

  • Verhit een klont boter en wat olijfolie in een pan.
  • Voeg de sjalot, suiker, knoflook, mosterd en kruiden toe en fruit dit op laag vuur 2 minuten.
  • Voeg de tomatenpuree toe en fruit dit nog 1 minuut al roerend mee. Bak vervolgens de paddenstoelen mee.
  • Blus het geheel af met de koffie en leg de deksel op de pan. Laat het gerecht nog 4 minuten smoren.
  • Roer de crème fraîche door het gerecht, samen met het gerookte paprikapoeder. Breng op smaak met peper en zout en serveer de Stroganoff direct.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close