Als je net als ik altijd Masterchef Australia kijkt heb je er vast al eens van gehoord: honeycomb. Tim vroeg toen hij thuis kwam wat ik allemaal had gemaakt vandaag en toen ik honeycomb zei zag ik een paar glazige ogen mij aanstaren. “Eh, wat is dat?” “Tja… een soort koekje gemaakt van karamel en baking soda maar dan niet super knapperig en met de structuur van honingraad. Lijkt een beetje op meringue als je het doorbijt, maar toch ook weer niet.” Je merkt het: ik kan niet echt goed uitleggen wat honeycomb nou precies is. Honeycomb maak je in tegenstelling van wat de naam doet vermoeden, niet van honing. Het hoofdingrediënt is suiker maar verder kun je er wel een beetje mee variëren. Zo heb ik in mijn recept een mixje van ahornsiroop en honing gebruikt en het enige andere ingrediënt dat er dan nog bij komt is baking soda. Géén bakpoeder: baking soda. Ik vind het maken van honeycomb een irritant proces omdat karamel op mijn inductieplaat altijd eerst een paar keer mislukt maar tegelijkertijd is het ook heel tof om te doen. Je maakt namelijk karamel, doet daar een lepel baking soda bij en ineens gebeurt er van alles in de pan. Het bubbelt, neemt onwijs in volume toe, wordt super luchtig én knetterheet. Laat het mengsel vervolgens een half uur op kamertemperatuur afkoelen en het wordt een breekbaar soort koek. Apart toch? Scheikunde in de keuken, heel leuk.

Honeycomb kun je in stukken als koek serveren bij de koffie of thee maar je kunt het ook nog even dippen in chocolade voor een wat meer fancy uiterlijk. Sla het plat en verwerk het in taarten of maak honeycomb boter door het te mengen met zachte boter. Ook in ijs is het heel erg lekker, in Amerika at ik ooit honeycomb icecream met pretzels en peanutbuttercups. Oh lordie lord.

Honeycomb laat zich redelijk goed bewaren zodra het helemaal is afgekoeld. Bewaar het luchtdicht buiten de koelkast en het is zeker een week houdbaar. Als je het zolang redt met de voorraad…


Klik hier als je de video niet kunt zien

Honeycomb

Zelf maken: Honeycomb
Recept printen
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Ingrediënten:
  • 100 gr kristalsuiker
  • 3 el ahornsiroop - maple syrup
  • 1 el honing
  • 1 1/2 tl baking soda
Bereidingswijze:
  1. Zet een ovenschaal van (middel)groot formaat klaar en leg hierin een vel bakpapier.
  2. Doe de kristalsuiker, ahornsiroop en honing in een grote pan. Omdat het mengsel straks enorm in volume toe gaat nemen is het belangrijk dat je geen steelpannetje gebruikt maar een (middel)grote kookpan.
  3. Laat de suiker op het vuur smelten en het geheel vervolgens een paar minuten bubbelen tot het een mooie karamelkleur heeft gekregen. Roer niet in de pan!
  4. Voeg zodra het mengsel een mooie kleur heeft gekregen en ruikt naar karamel de baking soda toe. Roer dit direct door de karamel met behulp van een garde.
  5. Giet het hele mengsel in de bakvorm, DENK AAN JE HANDEN!, en laat het hierin een halfuur volledig afkoelen en uitharden.
  6. Breek de honeycomb zodra het helemaal is afgekoeld in stukken.

Over de auteur

28 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

5 reacties

  1. Simone

    Oh gaaf, dit doet me denken aan het allerlekkerste toetje dat ik ooit in in mijn leven gegeten heb bij the Ivy Grill in London: Chocolate bombe: Melting chocolate bombe with milk foam, vanilla ice cream and honeycomb centre with hot salted caramel sauce. Alleen daarvoor zou ik weer teruggaan!

    Beantwoorden
  2. Mirte

    Oeh, zo lekker! Van Cadbury heb je de Crunchie: honeycomb omhult met melkchocolade. Een favoriet en nu ga ik hem lekker zelf proberen te maken :)

    Beantwoorden
    • Sabine

      Dat klinkt echt zalig. Ik at in New York honeycomb ijs met pretzels en peanutbuttercups. Ook gruwelijk lekker; staat nog op mijn lijstje om te maken.

      Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.