Ik moet bekennen dat ik behoorlijk wat noten weg weet te werken. Van die zakken met verschillende noten en cranberry’s, vliegen er doorheen hier in huis. Vooral om de lekkere trek te stillen hoor, zo vlak voor het avondeten (toch altijd beter dan een handje chips, nietwaar) maar ik koop ook regelmatig een bakje gezouten pecannoten. Zó lekker, en zó mijn favoriet bij een glas wijn. Een taart met noten eet ik daarentegen eigenlijk nooit, ik kies dan liever voor een variant met chocolade of mijn all time favorite; cheesecake. Maar is er taart met gezouten karamel dan mag die ook absoluut mijn kant op geschoven worden. En zoals zoute karamel met heel veel dingen lekker is, is het ook een hele goede match met noten. Na het maken van deze taart (stiekem inmiddels eentje voor in mijn favorieten top 5) ga ik vaker een puntje notentaart bestellen.

Voor deze taart koos ik voor pecan, macadamia’s en cashewnoten. Alledrie zachte en zoete noten die daardoor perfect matchen met de gezouten karamel. Oh, en nog een dingetje; de bodem doet me een beetje denken aan boterkoek (HA! Nu wil je al ‘m helemaal bakken hè?).


Zoute Karamel Notentaart
Recept printen
Stemmen: 2
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
1taart taart
Ingrediënten:
  • Bodem
  • 150 gram koude boter
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 250 gram bloem
  • Vulling
  • 200 gram suiker
  • 150 ml slagroom
  • 50 gram boter
  • 300 gram noten naar keuze
  • halve theelepel fleur de sel
Bereidingswijze:
Bodem
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een quichevorm met losse bodem in met een beetje boter.
  2. Meng in een staande mixer de boter met de basterdsuiker tot een gladde massa. Voeg daarna het ei toe en beetje bij beetje de bloem. Mix tot je een glad deeg hebt.
  3. Rol de bol deeg in de vorm gelijkmatig uit en druk bij de randen een beetje omhoog. Prik gaatjes in de bodem en zet de bodem in de oven voor 15 minuten.
Vulling
  1. Maak de karamel door de suiker te smelten in een steelpan. Zodra deze mooi bruin van kleur is (niet te bruin, dan wordt de karamel bitter) voeg je voorzichtig de slagroom en boter toe, blijf ondertussen roeren.
  2. Als je een mooie egale karamel hebt voeg je het zout toe, roer nog even goed door en voeg daarna de noten toe. Roer de noten door de karamel zodat alles voorzien is van een laagje karamel en stort het geheel daarna in de bodem.
  3. Laat de taart afkoelen en een beetje opstijven in de koelkast. Een paar uur moet voldoende zijn. Strooi voor het serveren nog een beetje fleur de sel over de taart.

Ik heb een taartvorm met losse bodem met 28cm doorsnede gebruikt.

Over de auteur

30 jaar, werkt met veel plezier samen met Sabine en creëert 2 dagen per week nieuwe guilty pleasures en hier en daar ook gezonde gerechten. Wil zo veel mogelijk (steden) van de wereld zien, woont samen met Tobias in Deventer en heeft een grote passie voor natúúrlijk koken & bakken, maar ook voor grafisch ontwerp, fotografie, crossfit en cheesecake.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.