Het stond al eeuwen op mijn lijstje om een Okonomiyaki recept te maken, maar steeds schoof ik het voor me uit. En waarom? Geen idee eigenlijk, want deze Japanse hartige pannenkoek blijkt helemaal niet zo moeilijk om te maken!
Ik ben fan! De combinatie van een luchtige, hartige pannenkoek met een heerlijke umami-rijke saus is gewoon heerlijk comfortfood. Je kunt met dit gerecht een simpele versie met groenten maken, maar ook een rijkgevulde variant met garnalen, spek of kaas.
Zelf maakte ik een Okonomiyaki met Chinese kool en taugé, afgetopt met Japanse mayonaise en zelfgemaakte Tonkatsu saus. Héérlijk, al zeg ik het zelf.


Wat is Okonomiyaki?
Misschien heb je het wel eens voorbij zien komen: video’s van een Japanse pannenkoek die lijkt te bewegen dankzij die dansende Bonito flakes (gedroogde tonijnvlokken) bovenop. Het ziet er bijna magisch uit!
De naam Okonomiyaki is een samenvoeging van twee Japanse woorden: Okonomi (zoals jij het wilt) en Yaki (gebakken). Oftewel: “gebakken zoals jij het lekker vindt.” En dat is precies wat dit gerecht zo leuk maakt.
In Japan wordt Okonomiyaki vaak vers bereid in speciale restaurants waar je zelf aan tafel bakt. Iedereen maakt z’n eigen versie, en dat maakt het ook thuis zo leuk: je kunt eindeloos variëren. Van varkensvlees tot inktvis, garnalen, kaas of zelfs noedels. Mijn versie met Chinese kool, taugé en bosui is een lichte, vegetarische variant, perfect als lunch of snelle avondmaaltijd.
De basis van een goed Okonomiyaki recept
De basis van Okonomiyaki is simpel: bloem, ei, dashi (Japanse bouillon) en fijngesneden kool. Daar maak je een dik beslag van dat je bakt als een pannenkoek.
Dashi is een klassieke Japanse smaakmaker gemaakt van kombu (gedroogd zeewier) en bonito (gedroogde tonijn). Het geeft gerechten die typische umami-smaak. Heb je geen dashi in huis? Geen probleem! Je kunt ook gewoon (groente)bouillon of water gebruiken.
Bovenop komt dan de finishing touch: Okonomiyaki saus en Kewpie mayonaise, plus wat gedroogde tonijnvlokken en eventueel zeewiersnippers (nori).

Okonomiyaki saus – onmisbaar bij dit recept!
Een Okonomiyaki recept is niet compleet zonder de iconische sausstrepen bovenop. Die geven de pannenkoek die typische zoet-zure smaak waar je direct blij van wordt.
Je hebt eigenlijk twee soorten saus nodig:
- Kewpie mayonaise – Japanse mayonaise met een volle, romige en lichtzure smaak. Je vindt ‘m gewoon bij Jumbo of in de Aziatische supermarkt.
- Tonkatsu saus – een zoet-zure, hartige saus die oorspronkelijk bedoeld is voor Japanse schnitzel, maar ook perfect werkt als Okonomiyaki saus.
Tonkatsu saus moet je niet verwarren met Tonkotsu, de Japanse Ramen met varkensvlees. Tonkatsu is een ietwat zurig/zoete saus die veel wordt gebruikt over Japanse schnitzel. Maar als Okonomiyaki saus is het dus ook hartstikke lekker!
Je kunt een tripje naar de toko plannen om Tonkatsu saus te halen, zeker als je toch al gaat voor Kewpie Mayonaise, maar zelf maken kan ook. En ik zag Tonkatsu laatst ook bij de xenos!
Mijn recept voor Okonomiyaki saus:
- 50 g ketchup
- 2 el Worcestershire sauce
- 2 tl sojasaus
- 1 tl kristalsuiker
Roer alles goed door elkaar en giet het in een knijpflesje. Zo maak je die mooie zigzagstrepen over de pannenkoek heen.

Okonomiyaki recept met vlees of vis?
Wil je graag vlees of vis toevoegen aan Okonomiyaki, dan geef ik je hier ook graag wat ideeën voor:
- Voeg garnalen of inktvis toe voor een visversie.
- Gebruik spekreepjes of bacon voor extra umami.
- Voeg kaas toe voor een romige twist.
Wil je meer Japanse inspiratie?
Tips voor de beste Okonomiyaki
- Gebruik verse groenten: chinese kool werkt perfect, maar spitskool of witte kool kan ook.
- Niet te dun beslag: okonomiyaki hoort wat dik te zijn, zodat hij luchtig blijft van binnen.
- Wees niet zuinig met saus: de smaak van de Okonomiyaki saus en mayo maakt het gerecht compleet.
- Experimenteer: “okonomi” betekent immers “zoals jij het wilt”!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden. Terug naar al onze recepten?


Okonomiyaki
Ingrediënten
- 100 g bloem
- 100 ml dashi bouillon
- 2 eieren
- 2 el neutrale olie
- 300 g Chinese kool – fijngesneden
- 2 bosuitjes – in ringen
- 100 g taugé
Tonkatsu saus
- 50 g ketchup
- 2 el Worcestershire sauce
- 2 tl sojasaus
- 1 tl kristalsuiker
En verder
- (Kewpie) mayonaise
Instructies
- Doe de bloem, dashi, eieren en neutrale olie in een kom en klop dit op tot een klontvrij beslag.
- Schep vervolgens de kool, bosuitjes en taugé door het beslag.
- Verhit een koekenpan op het vuur en bak hierin de Okonomiyaki aan weerszijden bruin.
- Roer alle ingrediënten voor de Tonkatsu saus door elkaar.
- Leg de hartige pannenkoeken op een bord en top deze af met streepjes mayonaise en tonkatsu saus. Garneer met extra bosui en taugé.

Met een paar plakjes ontbijtspek op de pannenkoek is het nog lekkerder….
Bovenop leggen, pannenkoek omdraaien en spek knapperig bakken.