Krokante honing-sesamkip

gesponsord

Inmiddels hoef ik jullie denk ik niet meer te vertellen dat ik dol ben op de Aziatische keuken. Thais, Japans, Chinees… ik HOU ervan. Mijn ‘dressingla’, jawel… ik heb een kruidenla maar ook een lade met oliën, azijn en Aziatische sauzen, staat dan ook vol met prachtige flesjes waarvan de inhoud ieder gerecht net dat beetje extra kunnen geven. Met Chinees nieuwjaar voor de deur, dat is dit jaar op 5 februari, leek het me leuk om een recept met Chinese invloeden met je te delen. Chinees zoals wij het kennen in Nederland is vaak niet écht Chinees. De bami en nasi goreng, kipsaté, foe yong hai… in China zullen ze hoogstwaarschijnlijk hun wenkbrauwen optrekken bij het horen van deze gerechten.

Authentieke Chinese producten in Nederland

Gelukkig is het in ons kikkerlandje helemaal niet lastig om wat authentiekere gerechten te maken omdat je ook bij ons in de supermarkt en bij Amazing Oriëntal authentieke Chinese sauzen kunt vinden. Sauzenmerk Lee Kum Kee, het grootste sauzenmerk in authentieke Chinese sauzen in China of Hong Kong!, is namelijk ook in Nederland te koop. Over de hele wereld is Lee Kum Kee bekend van hun Premium Oestersaus, hartstikke lekker en ik heb er standaard een flesje van in huis. Wist je trouwens dat oestersaus ooit per ongeluk ontdekt is door een pot overgekookte oestersoep? Dit gebeurde in 1888, ruim 130 jaar geleden! Hoewel het ooit is begonnen met de Premium Oestersaus heeft Lee Kum Kee inmiddels een breed assortiment aan Chinese sauzen. Het fijne aan al deze sauzen is dat ze enorm veelzijdig te gebruiken zijn. In het recept van vandaag gebruik ik de Premium Oestersaus als ingrediënt voor de kipmarinade en de Chili-Knoflooksaus als pittige dipsaus, maar je kunt er ook mee roerbakken, wokken, stomen of stoven.

Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar is het belangrijkste feest van het jaar in China. Tijdens dit feest komt de hele familie bij elkaar om gezellig met elkaar te dineren en de etenswaren op de nieuwjaarstafel hebben allemaal een speciale betekenis. Chinees Nieuwjaar is in Nederland nog niet zo bekend, maar laat het een aanzetje geven tot het organiseren van een gezellig (hapjes)diner met vrienden of familie.

Mijn krokante honing-sesamkip past in ieder geval goed op iedere feesttafel. Krokant door een mixje van bloem en maïzena maar niet al te vet omdat we het gerecht niet onder dompelen in hete olie maar slechts oppervlakkig in een koekenpan of wok een krokant jasje geven. De kip is licht zoet van smaak maar door de Chili-Knoflooksaus van Lee Kum Kee erbij te serveren als dipsaus kun je er ook voor kiezen om de kip goed pittige te eten.

Net effe anders

Het leuke aan dit recept vind ik dat je het op tal van manieren kunt aanpakken. Zo heb ik ervoor gekozen om de kip te laten marineren in onder andere de Premium Oestersaus in plaats van sojasaus. 1 eetlepel oestersaus op 100 gram marinade zorgt namelijk voor een geweldig lekkere smaak, zeker het proberen waard. Vervolgens heb ik de kip voorzien van een krokant laagje, maar als je het nog iets gezonder wilt aanpakken dan kun je er ook voor kiezen om de ingrediënten van de marinade te verdubbelen en deze als woksaus toe te voegen tijdens het wokken van de kip. De kip hoef je dan alleen maar te voorzien van peper en zout, de bloem en maïzena laat je lekker achterwege.

Serveer de gewokte kip vervolgens met wat rijst of noedels, gewokte shii-take en paksoi en je hebt een heerlijk licht Chinees gerecht op tafel staan.

Wil je eens wat vaker Chinees koken? Check dan de Facebookpagina van Lee Kum Kee, hier worden regelmatig lekkere recepten gedeeld.

Krokante honing-sesamkip

Krokante honing-sesamkip

In samenwerking met Lee Kum Kee

3.88 van 16 stemmen

Krokante honing-sesamkip

Porties4 personen

Ingrediënten

  • 600 gr kipfilet - in blokjes
  • 2 el Lee Kum Kee Premium Oestersaus
  • 1 el sesamolie
  • 1 el honing
  • 2 el rijstazijn
  • 1 el ketchup
  • 75 gr bloem
  • 50 gr maïzena
  • peper en zout
  • 1 el witte sesamzaadjes - geroosterd
  • 1 el zwarte sesamzaadjes - geroosterd
  • 1 bosuitje - in ringen
  • Lee Kum Kee Knoflook-Chilisaus - voor erbij

Instructies

  • Roer de Premium Oestersaus, sesamolie, honing, rijstazijn en ketchup door elkaar.
  • Leg de blokjes kip in de marinade. Dek de kom af en laat de kip minimaal 2 uur in de koelkast marineren.
  • Verhit een laagje olie (0,5 - 1 cm) in een koekenpan of wok.
  • Roer de bloem, maizena, peper en zout door elkaar en wentel hier de gemarineerde kipblokjes door.
  • Leg de gepaneerde kipblokjes in de hete olie en bak ze in 4-5 minuten goudbruin en gaar.
  • Haal de kip uit de olie en strooi direct de twee kleuren sesamzaadjes bij de kip. Schep even om, schep de kip in een kommetje en garneer met de bosui.

Join the Conversation

  1. SterkInDeKeuken says:

    Mmmm!!! Heerlijk lijkt dit ons!

  2. AvecMarie says:

    Heerlijk, gisteren gemaakt; enkel ik heb geen attentie gehad op de hoeveelheden bloem/maizena bij aanpassing aantal personen.. :-) in het recept…

    1. Fiona Sie says:

      Is het tomaten ketchup op zoete ketjap wat je gebruikt ?

      1. Sabine Author says:

        Tomatenketchup

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close