gesponsord

Ik weet niet wat het is met mij, maar zodra de temperatuur daalt heb ik zin in appeltaart. Appeltaart is voor mij echt een herfsttaart, in de zomer maak je mij er namelijk helemaal niet zo blij mee. Die geur van versgebakken appeltaart met een snufje kaneel, oef daar mag je me echt voor wakker maken in het najaar. In het hoge noorden (in Nederland dan he) is Granny’s Wereldberoemde Appeltaartmix al járen een begrip maar nu is deze heerlijke mix ook verkrijgbaar in de supermarkt. Het fijne aan deze mix is dat je binnen 10 minuten de appeltaart al in de oven hebt staan en daar worden we blij van. Reden genoeg om eens aan de slag te gaan met deze immens populaire appeltaartmix en een héle lekkere taart te maken. Ik maakte hem extra herfstig en een beetje guilty en maakte een kruidige appeltaart met gezouten karamel.

Kruidige appeltaart met gezouten karamel

Kruidige appeltaart met gezouten karamel

Appeltaart is voor mij nostalgie, mijn moeder maakte voor iedere verjaardag standaard een appeltaart en een aardbeienkwarktaart. Zodra er een verjaardag aan kwam wist je dat het huis in no-time voorzien was van die heerlijke versgebakken appeltaartgeur. Ik weet nog wel dat ze (en later ook ik, want natuurlijk wilde ik helpen) uren besteedde aan het kneden van het deeg, het uitrollen van het deeg, het snijden van de appels etc. Appeltaart maken doe je niet even snel tussendoor, daar trek je een halve dag voor uit. Tot nu toe dus, want met de mix van Granny’s Appeltaart maak je een beslag dat je dus niet hoeft uit te rollen. En bovendien snijd je de appels voor deze taart in grove stukken. Dat maakt de taart niet alleen lekkerder, maar hij staat hierdoor ook veel sneller in de oven. Een leuke quote van kleinzoon Rein Murre: “Op zaterdag ging ik meestal naar mijn oma op de boerderij, een avontuur op zichzelf. Ze maakte graag wat lekkers voor en mét haar kleinkinderen, maar had daar door al het werk op de boerderij niet veel tijd voor. Zo ontstond een heerlijk razendsnel recept voor appeltaart.” Hoe tof is het dat uit zo’n visie voor het bakken van appeltaart een supersnelle bakmix is ontstaan?! Vind ik echt heel leuk. Oma Murre is uiteindelijk 97 geworden en helaas in 2012 overleden, maar met Granny’s Appeltaart worden haar ideeën en recepten toch nog in leven gehouden.

De Mix voor Appeltaart van Granny’s Appeltaart is onder andere bij Jumbo te koop!

Kruidige appeltaart met gezouten karamel

Kruidige appeltaart met gezouten karamel

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Granny’s Appeltaart

Kruidige appeltaart met gezouten karamel

Kruidige appeltaart met gezouten karamel

Recept afdrukken Pin recept
1 taart (23cm ∅)

Ingrediënten

Voor de appeltaart:

  • 1 pak mix voor Appeltaart van Granny's Appeltaart
  • 125 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 3 eieren
  • 1 kilogram appels Elstar of Jonagolds
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 50 gram rozijnen geweld

Voor de gezouten karamelsaus:

  • 200 gram kristalsuiker
  • 100 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 120 milliliter slagroom
  • 1 theelepel zout

Instructies

Voor de appeltaart:

  • Verwarm de (hetelucht)oven voor op 160°C en vet een springvorm van 23 cm in.
  • Doe de boter samen met de eieren in een kom en klop dit luchtig. Voeg vervolgens de Granny's Appeltaartmix toe en klop dit in 2 minuten tot een egaal beslag.
  • Stort het appeltaartbeslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad.
  • Schil de appels en snijd deze in grove partjes. Voeg hier de speculaaskruiden aan toe en schep goed om.
  • Verdeel de appelpartjes over de bovenkant van het appeltaartbeslag. Zorg ervoor dat de appels de rand van de springvorm niet raken. Strooi vervolgens de gewelde rozijnen over de appeltaart.
  • Schuif de springvorm iets onder het midden van de oven en bak de appeltaart vervolgens in 50 - 55 minuten gaar.

Voor de gezouten karamelsaus:

  • Doe de kristalsuiker in een steelpannetje en zet deze op het vuur. Laat onder continu doorroeren (met een houten lepel of siliconenspatel) de suiker smelten.
  • Voeg zodra de suiker gesmolten is de ongezouten roomboter in blokjes toe. Roer door tot de boter is opgelost.
  • Schenk beetje bij beetje de slagroom aan de suiker en boter toe en roer de saus door met een garde. Laat een minuutje doorwarmen.
  • Roer vervolgens het zout door de karamelsaus en schenk deze warm of lichtjes afgekoeld over de appeltaart. Bewaar de gezouten karamelsaus luchtdicht in de koelkast, dan blijft 'ie een week of twee goed.
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Vermeld @ohmyfoodnessnl of tag #ohmyfoodnessnl!

9 reacties

  1. Chantal

    Ik vind dit soort appeltaarten zo lekker! Soms heb je veel appel met een beetje deeg, maar ik ben juist dol op dat deeg! (Kom maar familie ik snij de taart wel… en dan het stukje met grote stuk deeg op bovenkant zelf houden haha) Bij deze taart ziet het uit alsof je wat meer deeg hebt. Jum!

    Beantwoorden
    • Sabine

      Haha dat heb ik ook! Dit is meer een (super lekkere) cake met vulling die er op ligt en er lichtjes ingezakt is. Perfecte verhoudingen.

      Beantwoorden
  2. Jessica

    Dit klinkt heel lekker en juist net weer even anders.
    Zou dit juist omdat het wat zouter is nog steeds lekker zijn met slagroom erop?

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.