Vriendinnetje Nanda en ik waren vorige week in Lissabon voor een citytrip met zijn tweetjes. Niets gesponsord, niet uitgenodigd, gewoon er gezellig met zijn tweeën even tussenuit. Nanda en ik lijken qua interesses heel veel op elkaar en lucky for me is zij ook dol op lekker eten. Normaal gesproken zoek ik voorafgaand aan een reisje wat toffe hotspots op om te bezoeken maar nu was ik daar helaas niet aan toegekomen. Nanda daarentegen wel en gewapend met een lijstje toffe restaurants gingen we richting Portugal. Uiteraard kan ik niet zomaar op een bestemming zijn zonder foto’s te maken van alles wat we aten en dus kan ik jullie, hopelijk, verblijden met een Foodie in Lissabon! We hebben belachelijk lekker gegeten in Portugal en wat ons ook enorm is opgevallen is dat het eten er tamelijk goedkoop is. Pastéis de nata, uiteraard zijn die voorbij gekomen!, voor een euro per stuk, heerlijke pasteitjes die prima kunnen dienen als lunch.. Het is goed vertoeven in de Portugese hoofdstad.

Pastéis de Belem

We startten ons foodie reisje bij Pastéis de Belem, een bakkerijtje in de wijk Belem, met als doel daar al direct de allerlekkerste pastéis de nata te scoren. We wilden in eerste instantie graag binnenzitten maar aangezien het zondag was en het met bakken uit de hemel kwam dachten meer mensen hetzelfde en was het simpelweg veel te druk. Afhalen dan maar en ergens anders eten. We namen er pastéis de nata (die officieel hier pastéis de belem heten) mee, samen met een rijstcakeje en een kippasteitje. Zo goddelijk lekker allemaal, wauw wat een eerste kennismaking met Lissabon!

Time Out Market

Omdat we inmiddels wel echt trek hadden na een hoop geslenter en natgeregen (da’s geen woord, maar vind hem wel geinig) doken we de Time Out Market in, een mega overdekte foodhall met tal van mini restaurantjes. Het zijn de Foodhallen van Amsterdam x 10 zeg maar. We besloten hier uitgebreid te lunchen en namen lekkers van diverse restaurants:

Gefrituurde pasteitjes met seafood van Sea Me en tonijn- en kabeljauwkroketjes van Croqueteria

Een Portugees kaasplankje met ‘rustic fries’ van Alexandre Silva

En tot slot nog wat Aziatisch want daar zijn we beide dol op: springrolls en gyoza van Asian Lab

Onwijs lekker allemaal en heel leuk dat je op diverse plekken echte lekkere dingen kunt halen. We hebben er echt wel een poosje gezeten.

Pharmacia

Voor de zondagavond hadden we een tafel gereserveerd bij Pharmacia, een restaurant dat grenst aan het apothekersmuseum. Het restaurant van binnen doet dan ook enorm aan een apotheek denken. Apothekerskasten, water dat geserveerd wordt in van die apothekersflessen, medicijntrolleys die dienst doen als wijnhouders etc. Bij Pharmacia is het de bedoeling dat je 3 à 4 gerechten kiest en deze deelt. Wij kozen voor:

Risotto met scheermesjes, deze ziet er een beetje armzalig uit maar dit komt omdat wij de koriander hebben weggelaten. De smaak was echt tóp.

Geroosterde octopus met paprikasalade, zoete aardappel en knoflookchips

Bitterballen met eend

En als toetjes: Crème brûlée van witte chocolade en bevroren chocolademousse met moscatel en sinaasappel

Zálig allemaal. Voor bovenstaande gerechten inclusief 2 glazen wijn per persoon, 1 cocktail per persoon en fooi waren we overigens €90,- kwijt.

Nicolau

Maandag was onze eerste echte volle dag in Lissabon en deze besteedden we dan ook aan sight seeing. Ontbijten deden we bij Nicolau hoewel we wel even 40 minuten moesten wachten op een tafeltje. Geen probleem, ondertussen dronken we ergens anders vast koffie, haha. Nicolau is een klein tentje waar je voornamelijk gezonde dingen besteld. Zo koos ik er voor een açaibowl met lekker veel fruit en homemade granola en dronk ik daar een ‘detox sapje’ bij. De kosten waren nog geen €10,- per persoon.

Café d’A Brasileira

’s Middags na het winkelen hadden we zin om iets te eten maar mega honger hadden we niet. We vonden het dus een beetje zonde om echt in een restaurant uitgebreid te gaan lunchen. Uiteindelijk vonden we een plekje bij Café d’A Brasileira waar we wat kleine hapjes deelden: een ham-kaasbroodje, spinaziequiche, garnalen’kroket’ en een kippasteitje. We zijn wel een beetje verslaafd geworden aan die kippasteitjes – die zijn zo lekker!

Manteigiara

Op de terugweg van ons hotel aten we bei Manteigiara beide nog een pastéis de nata. Volgens de test van Laura koop je hier namelijk de ALLERLEKKERSTE. Aangezien we de nummer 2 een dag eerder al hadden geproefd, konden we deze natuurlijk niet overslaan. En inderdaad, ze waren erg, ERG lekker. Ik weet niet of we deze per se lekkerder vonden dan de pasteitjes van Pastéis de Belem, maar gezien dit zaakje om de hoek van ons hotel zat was het voor ons een winnaar. De pasteitjes kostten hier €1,- per stuk en het leuke is dat je in deze zaak kunt zien hoe ze worden gemaakt.

A Cevicheria

Hoog op ons lijstje om te gaan eten stond A Cevicheria en dat idee hadden wederom meerdere mensen. Bij dit restaurant(je) kun je geen tafel reserveren en dus hebben we dik een uur moeten wachten buiten, wel voorzien van een glas wijn. Maar maaaaann wat was dit restaurant het wachten waard zeg – wat hebben we hier ongelofelijk lekker gegeten. Ook in dit restaurant kies je in feite meerdere kleine gerechten. We namen:

‘Portugese Ceviche’ met kabeljauw, octopus, puree van lupinebonen en tomatencrème

‘Mixed Causa’: drie kleine hapjes met onder andere aardappel, gerookte makreel, zalmtartaar, coquille en kimchi

‘Quinoto’: risotto gemaakt van quinoa met garnaal, kokkels, mossel, witvis, zeewier, oesterschuim en Kombu.

Het meesterlijke dessert waar we er eigenlijk nog een van hadden willen bestellen, puur omdat het zó lekker was: Quindim (Braziliaans kokos’taartje’) met kokosmousse en passievruchtgranita.

In totaal bestelden we samen vijf gerechten (Nanda koos een andere Ceviche). Hiervoor betaalden we, inclusief wijn en tafelwater, zo’n €90.

Sama Sama

Dinsdag stond een dagje Sintra op de planning maar niet voordat we een ontbijtje hadden gescoord bij Sama Sama, een vrij ‘hippie’ crêperie. Alle producten die worden gebruikt bij Sama Sama zijn zelf gemaakt, heel fijn. Ik koos er voor een crêpe, we denken dat deze gemaakt is met volkoren- of boekweitbeslag, met avocado, tomaat, lente-ui en verschillende pitten en zaden. We rekenden €18 af voor twee crêpes, een smoothie en een sapje.

The Wine Cellar

In Sintra kochten we bij een piepkleine counter snel wat pasteitjes voor de lunch, hier heb ik helaas geen foto van. Waar ik wel foto’s van heb is van The Wine Cellar. We hadden zin om uitgebreid te tafelen op onze laatste avond in Lissabon en hoewel we totaal andere plannen hadden, belandden we uiteindelijk hier. We deden rustig aan en bestelden een Portugees kaasplankje, een mandje brood en een bordje overheerlijke ham uit Alentejo.

We hadden nog wel zin om iets te eten maar geen reuze honger meer. Allebei bestelden we de gegratineerde mosselen, normaal gesproken een voorgerecht maar prima voor nu.

Toen onze buurtafel echter hun desserts kreeg hadden we daar zó onwijs veel zin in, dat we die uiteindelijk ook bestelden – haha. Zien eten doet eten gaat hier wel op. Een flink brok tiramisu die echt overheerlijk was met daarnaast een puntje citroentaart.

Ook hier waren we voor alles incl. 2 glazen wijn per persoon en thee na €90,- kwijt.

En dat was hem! Flink wat gegeten in drie dagen Lissabon maar wat was het allemaal gruwelijk lekker zeg, wauw. Je kunt echt heel goed eten in Lissabon. Onze lijst met tips was nog vele malen langer en onze reis dus eigenlijk te kort maar hopelijk heb ik toch wat mooie adresjes met je kunnen delen, mocht je van plan zijn om richting Lissabon te gaan.

4 reacties

  1. Britt

    Oh man, ik zie zo veel lekkere dingen voorbij komen! Ik hoop ooit nog eens naar Lissabon te gaan, dan neem ik dit artikel zeker mee!

    Beantwoorden
  2. Elisa Berry

    Alles ziet er ZO lekker uit! Vooral van dat kaasplankje en de gyoza loopt het water me in de mond. Lissabon staat ook echt heel hoog op mijn bucketlist, het lijkt me echt een toffe stad.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.