Zoals jullie weten was ik onlangs in Zweden om daar eens goed de culinaire heerlijkheden te ontdekken. Uiteraard komt er nog een verslag van gehele trip aan, maar ik moet nog even bekijken hoe ik dit precies ga doen. Ik zou namelijk met gemak een hele week met artikelen over Zweden kunnen vullen, maar dat is wellicht teveel van het goede. In ieder geval heb ik al wel vast het bekende ‘Foodie in….’  artikel voor jullie waarin ik laat zien wat ik gedurende de reis heb gegeten. En ik waarschuw je: het is véél. Dus bereid je voor op een Foodie in Zweden met belachelijk veel foto’s.

SjonDag 1
Op de eerste avond dineerden we bij restaurant Sjön (zee) van chef . Komt zijn naam je bekend voor? Dat kan! Het is namelijk een van de beste chefs van Europa en dat op zijn 35e. We genoten van een negen(!!!)gangen diner waar we in totaal drie-en-een-half uur over hebben gedaan. Het was verrukkelijk. Niet al teveel poespas, prachtige smaken en bovenal allemaal erg vers. Op de foto hierboven zie je de eerste vijf gangen:

  • Kroketjes van ‘Isterband’ (traditioneel Zweeds worstje) met bietjes en azijn.
  • Sashimi van lokale witvis met verse koolrabi en gember.
  • Licht gebakken arctic char (familie van de forel), pittige jus van erwtjes, erwtenpuree, mint en koriander.
  • Rundertartaar met rauwe aardbeien, tomaat en oldfashioned homecheese.
  • Worteltjes gekookt in bouillon van rivierkreeft met verse dille, gekarameliseerde ui, room en bier.

SjonEn de laatste vier:

  • Gebakken baarsfilet met geroosterde bloemkool, kappertjes en rozijnen met sabayon van bruine boter.
  • Ribbetje van wild zwijn met rijpe en onrijpe aalbesjes en limoentijm met peterseliepuree.
  • Komkommersorbet met mint, honing en yoghurt.
  • Tomaat/aardbei sorbet in een schaaltje van meringue met lemoncurd en chocolade.

fikaDag 2
Zoetigheden tijdens een fika (koffiestop). We kregen (vrij vertaald): kaneelbroodjes, krusakaka (cake met besjes),  amandelkoekjes, finnish fingers, havermoutkoekjes, jamkoekjes, rozijnbiscuitjes en een soort bastogne koekjes.

Na de fika op naar Astrid Lindgren World voor een zeven-gangen lunch, echt… de hoeveelheid eten die we hebben gehad is niet normaal. Op de collage hierboven zie je de gerechten. Alles is ingesteld op kinderen, dus je hoeft geen spannende of aparte smaken te verwachten. In het pretpark is het allemaal heel toegankelijk en dus de gerechten ook. We aten:

Astrid Lindgren

  • Soep met grof gesneden groenten en vlees met een broodje en Boxholm kaas.
  • Handgemaakte kipsaté met geroosterde aardappels en limoen/peterselie saus.
  • Huisgemaakt worstje van 97% vlees met huisgemaakte aardappelpuree en Bjärshult tomaatjes.
  • Aardappelpannenkoekje met gezouten lokale bacon.
  • Zweedse balletjes (!) met roomsaus en aardappelpuree.
  • Pannenkoekje met huisgemaakte jam en room van Emå Dairy.
  • Bij de koffie werd nog een dessert geserveerd, maar wat het precies was weet ik niet meer. Ik heb het laten staan in verband met hoog gehalte lactose.

fikaVolgende fika: verse cheesecake (de beste van Småland), een kaneelbroodje en een stukje verse Isterband.

Ik dacht dat het niet meer kon zijn dan dat diner van dag 1 met de negen gangen, maar bij PM & Vänner werden we verwend met een zestien (eigenlijk achttien) gangen diner. Nu kon ik een selectie maken van de gerechten, maar dat zou afbreuk doen aan de ervaring dus vandaar dat ik je ze allemaal laat zien.

PM & Vanner

  • Canapé van diverse verse kruiden, nieuwe aardappel en kwartel.
  • Zweedse gehakbal met confit van lamsbeen, brandnetel en venkel.
  • ‘Bloody Marry’ maar dan hartig.
  • Lente-ui met truffel, sherry en beef jerky.

PM & Vanner

  • St. Georges champignons, perch (typisch Zweeds visje) wang, boter en gepekelde ui bloemen.
  • Gegrilde perch met terrine van wortel en rivierkreeftjes.
  • Terrine van varken met gerookte powan (ook een Zweeds visje)
  • Lamsrug met berksiroop en staartbeenmerg

PM & Vanner

  • Terrine van haanlever met chocola en een sorbet van white-heart cherry.
  • Lamsnek met limoentijm en honing
  • Schnaps
  • Kaas gemaakt van de eerste koemelk

PM

  • Chocolade ‘boomstam’ gevuld met pruim en wilde kruiden
  • Rabarberijs met gekarameliseerde suiker en verse rabarber
  • Calf Dance van rauwe (eerste) melk met een bosbessensorbet
  • Spiesje van wilde aardbeien

Dit alles werd geserveerd met bijpassende wijnen. Om 01.30 uur waren we klaar met dineren.

Dag 3
We startten de dag met een boswandeling en die kunnen we allemaal goed gebruiken. Een beetje frisse lucht zorgt voor een fijne energieboost en uiteraard werden de nodige hapjes geserveerd. We hadden vijf ‘foodstops’ en over de hele wandeling kregen we 35 verschillende dingen te proeven. Gelukkig stond alles uitgestald op tafels, dus hoef ik jullie ‘niet 35 foto’s te laten zien. Hieronder zie je de vier van de vijf foodstops met:

boswandeling

  • Vlierbessen champagne, roomkaas met biet en honing, paté mousse van hert met zoetzure lente-ui.
  • Drie verschillende worstjes, gerookt hart met bruine botercrème, chili cantharellen, crumble van Isterband met brood en biet, krokant brood en bruin bier.
  • Brood van dennenboomschors met berkensap. (niet op de foto)
  • Diverse soorten kaas met marmelade, fruit- en notenbrood met drankje Apple Must Rough & Tough.
  • Haring op twee manieren en gerookte Perch.

wandelingWe sloten af met een andere lunch dan we ‘gewend’ zijn: geen tasting menu maar een volwaardig gerecht: entrecote met ‘herb butter’ (smaakt exact als onze kruidenboter) en gegrilde groenten.

glasmakerij’s Middags een bezoekje aan de bekendste glasfabriek van Zweden waar we – hoe kan het ook anders – ook weer te eten kregen. Teveel en ik heb maar een paar mini hapjes gehad, maar het was Isterban met een soort haringsalade met aardappel, gepofte aardappel met kruidensaus en speklapjes.

En uiteraard kan een dag niet worden afgesloten zonder een uitgebreid diner. Een elf-gangen diner deze keer in Hotell Borgholm waar we ook verbleven. Stiekem niet zo lekker als het diner bij PM & Vänner, maar alsnog erg lekker. Hieronder alle gangen.

borgholm

  • Meloen met komkommer en oester.
  • Rolletje van kool gevuld met diverse groenten, gefrituurde King crab, zwarte truffel en verse dille met een saus van artisjok.
  • Mossel met verse zalm, Finse inktvis en verse kruiden uit de hoteltuin.

borgholm

  • Aardappelschuim met gerookte aardappel, kaviaar en bieslook.
  • Coquille met verse dille uit de hoteltuin en artisjok.
  • Krokante zwezerik met diverse bonen, pikante tomatencoulis en zoetzure wijnsaus.
  • Doperwtensoepje (koud) met mint en een crouton met rauwe lokale ham.

borgholm

  • Lamszadel en krokante lamsschouder met gefrituurde kers, biet, ui en knoflookcrème.
  • Kaasplankje
  • “C-Vitamin” (lemoncurd met verkruimelde koek)
  • Verse lokale aardbeien met roze champagne en sorbet van geroosterde witte chocolade.

geitenkaasDag 4
De allerlaatste dag begonnen we bij een geitenmelk boerderij waar geitenkaas wordt gemaakt. We hebben diverse soorten kaas geproefd, die niet allemaal even fijn vielen. Natuurlijk niet zo gek met zoveel eten in de buik.

dumplingsVervolgens gingen we door naar Ninnis’ Koopakte Cottage waar we een verrukkelijke dumpling gevuld met varkensvlees en ui hebben gegeten, oftewel Kroppkaka, geserveerd met melk en huisgemaakte jam. Dit ga ik sowieso thuis maken binnenkort.

En tot slot bezochten we het Himmelsberga Village voor een Midsummer festival. Het eigenlijke Midsummer werd al een week eerder gevierd, maar speciaal voor ons werd het nog eens dunnetjes overgedaan. Heel leuk is dat we hier ons eigen diner mochten voorbereiden en dat het in buffetvorm geserveerd werd. Hetgeen wat uiteindelijk op tafel stond:

midsummer

  • Haring op diverse manieren
  • Lamsvlees en worst met lam/varkensvlees en rozemarijn van de barbecue
  • Minitaartjes met gekarameliseerde ui
  • Crackers met hardgekookt ei, viseitjes, verse dille en rode ui

Wat een geweldige trip was het. Het enige puntje van kritiek dat ik kan vinden is dat het eten teveel was. Gemiddeld vijf eetmomenten op een dag en dan die enorm uitgebreide diners, dat was gewoon teveel van het goede. Zelfs enkele van mijn groepsgenoten -grote mannen die nooit vol raken en alleen aan eten konden denken- vonden het op een gegeven moment teveel.

Maar klagen hoor je me zeker niet want wat een waanzinnige keuken heeft Zweden te bieden. Ik heb van ieder moment genoten en kan iedereen aanraden om een bezoekje aan Zweden te brengen. In de komende maanden zullen er nog meer artikelen rondom deze trip verschijnen waaronder een reisverslag en diverse hotspots, maar ik tracht om dit goed te verdelen om jullie niet alleen op te zadelen met artikelen over Zweden.

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

7 reacties

  1. Maxime

    Lijkt me echt heel bijzonder om zoiets mee te maken! Het ziet er echt allemaal zo mooi uit ook :) Ben benieuwd naar de dumplings, komt hier ook een receptje van?

    Beantwoorden
    • Sabine

      Ja, zeker! Ik heb het recept gekregen van de mevrouw waar we ze hebben gegeten. Ik ga er binnenkort dus zelf mee aan de slag, daarna komt het recept op de site.

      Beantwoorden
  2. Marije

    OMG, ik kan me voorstellen dat het eten af en toe teveel was. Desondanks lijkt Zweden me een fantastisch land! Prachtige foto’s heb je gemaakt!

    Beantwoorden
  3. Anmriej

    Aaaaaah Zweden <3 We hebben daar een huis (toevallig erg in de buurt van waar jij was) en ben echt gek op het eten daar. Ik herken zoooo veel dingen in dit artikel. Zo leuk!

    Die wilde aardbeien zijn echt lekker. Smultron heet het. Maken ze ook lekker drinken van (aanrader). We hebben nu een stukje hier in onze tuin staan hier in Nederland en heb ze toevallig vandaag nog gegeten :D

    Zelf ga ik nooit naar huis zonder een stuk Boxholm ost, mijn favoriet! En kanelbullar, ook altijd mee naar huis! Gelukkig kun je die tegenwoordig ook bij de Ikea kopen :) O, o o o en vergeet de Lingonsylt (soort bessenjam) niet. Lekker bij vlees en bij toetjes! Ow en die Zweedse cheesecake, Ostkaka, omg <3 Ik ben net terug uit Zweden en heb nog een grote bak in de koelkast staan…

    Oooo ik kan zo wel doorgaan, ik heb honger gekregen van je artikel haha. Allemaal erg lekker!

    Ik ben jaloers! Wat een geweldige trip moet dat geweest zijn en wat een prachtige foto's! Super gedaan! Bedankt!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.