Voor het avondeten van afgelopen maandag moest ik al vroeg op de dag risotto maken. Nu heb ik al eens eerder in artikelen uitgelegd hoe je dit het beste kunt doen, maar het leek me ook wel eens leuk om het hele proces te filmen. Vandaar vandaag een video Basistechnieken: Risotto maken. Iedereen maakt zijn/haar risotto op een andere manier, de methode die ik je laat zien gebruik ik altijd en mislukt nooit. Wie weet heb je er iets aan en neemt het je ‘angst’ om risotto zelf te maken weg. Onder de video nog even kort de benodigde ingrediënten en de beschrijving.

Wat heb je nodig? (2 personen)

  • 150 – 200 gram risottorijst
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 liter bouillon naar keus
  • 50 ml droge witte wijn
  • extra vergine olijfolie
  • klontje boter
  • Parmezaanse kaas

1. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Maak ondertussen vast de bouillon van twee bouillonblokjes en houd deze gedurende het hele proces tegen de kook aan.

2. Verhit de olie met de boter in een pan en voeg, zodra de boter gesmolten is de knoflook en de ui toe. Fruit dit gedurende twee minuten.

3. Voeg de witte wijn toe en kook dit ± twee minuten tot het meeste vocht verdwenen is.

4. Voeg de rijst toe en roer dit goed door. Zorg ervoor dat iedere rijstkorrel een glimmend laagje krijgt en doorzichtig begint te worden.

5. Doe een soeplepel bouillon bij de rijst, zorg ervoor dat de rijst net onder staat. Laat de rijst de bouillon bijna helemaal opnemen alvorens je een volgende lepel toevoegt. Herhaal deze stap gedurende 20 – 25 minuten tot alle bouillon op is en de rijstkorrels zacht van buiten zijn maar nog een bite hebben van binnen.

6. Draai het vuur uit en rasp Parmezaanse kaas boven de risotto.

gallo risotto pronto

Hierboven heb ik het basisrecept voor risotto beschreven maar hier kun je natuurlijk eindeloos mee variëren. Een aantal ideeën:

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

19 reacties

  1. meili

    Thnx! Altijd goed om even back to basic te gaan! Even een goede reminder voor mezelf hoe het ook alweer moest! :)

    Beantwoorden
  2. Daniëlle

    Wat leuk zo’n filmpje! Ik vind het altijd leuk om te zien hoe anderen het maken :) Zelf maak ik het nooit met witte wijn, maar ik ga het donderdag eens proberen!

    Beantwoorden
  3. Esmee

    Handig! Ik maak zelf best vaak risotto maar er zaten toch zeker nog een paar tips bij die ik goed kan gebruiken :)

    Beantwoorden
  4. Eric

    Leuk Filmpje. Ik doe alleen de witte wijn er pas bij als de rijst al geroosterd is. Het roosteren gaat wat lastiger als er al vocht in de pan zin. Daarna trekt de wijn ook makkelijker in de wijn. Heb jij er een andere reden voor? Ik ben benieuwd.

    Beantwoorden
    • Sabine

      Moet zeggen dat ik er geen last van heb, de rijst laat zich gewoon goed roosteren! Maar ik zorg er dan ook wel voor dat het meeste vocht is verdwenen.

      Heb er eigenlijk geen logische reden voor, meer een gewoonte! Zal jouw methode de volgende keer eens proberen, eens zien of dit smaaktechnisch ook nog verschil uit maakt.

      Beantwoorden
  5. L. Meesters

    Toevallig heb ik onlangs voor het eerst risotto gemaakt met je recept voor Risotto funghi met spekjes. Was perfect gelukt. Wel vond ik in het begin de bouillon heel snel in de rijst trekken. Vreesde na 10 minuten al door m’n bouillon heen te zijn, maar heb uiteindelijk de 20 minuten vol kunnen maken. Was errug lekker, met dank aan je recept!!

    Beantwoorden
    • Sabine

      Wat leuk dat je dat recept hebt gebruikt! En dat ie gelukt is natuurlijk, ook wel zo fijn. De rijst neemt de eerste keer inderdaad heel snel de bouillon op, wordt steeds minder.

      Beantwoorden
  6. Mary-Ann

    Ben al tijden benieuwd hoe risotto nou eigenlijk smaakt.
    Nu ga ik het binnenkort zeker eens uitproberen.
    Thnx voor het delen!!

    Beantwoorden
  7. Elly

    Dit vind ik echt een handig filmpje! Ik durfde er zelf niet aan te beginnen, maar nu ik heb gezien dat het best meevalt zou ik het best aandurven!

    Beantwoorden
  8. gereon de leeuw

    Mooi basic verhaal duidelijk. Probeer als variatie eens de risotto met rode wijn en kalfsbouillon te maken. Met een rode wijn van de nebbiolo druif uit Piemonte. Maak af met geklaarde boter.

    Beantwoorden
  9. Silvia

    Hi,

    Leuk filmpje. Ik vroeg me af is het mogelijk om risotto van te voren klaar te maken. M.a.w. voor te bereiden. Ik hoor het graag!

    Gr, Silvia

    Beantwoorden
    • Sabine

      Jawel, maar slechts deels. Ik raad je aan om de risotto bijvoorbeeld tot de helft te garen en dan op de dag zelf het restant van de bouillon nog toe te voegen en de risotto af te maken.

      Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.