Fastfood Friday: Chocolade-pindakaascake uit de slowcooker

Cake uit de slowcooker, ik had het echt nog nooit geprobeerd maar ik werd de laatste tijd steeds vaker getagd in berichtjes met daarin zoete recepten uit de slowcooker. Ik moest er toch maar eens aan geloven vond ik want dat een slowcooker handig ding is voor tal van toepassingen wist ik natuurlijk al lang, maar een zoet gerecht had ik er nog nooit in klaargemaakt. Tot nu toe en spoiler alert: ik ben direct verknocht want hoe goed ziet deze chocolade-pindakaascake uit de slowcooker eruit? Is het geen pareltje? De cake zelf is lekker sompig, en daarmee bedoel ik klef, moist en gewoon precies hoe jij een chocoladecake wilt hebben. En dan hebben we nog de topping: pure chocoladeganache, creamy pindakaas en – als je ze kunt vinden – peanutbuttercups. Ik weet wel waar je mij voor mag wakker maken hoor! Die peanutbuttercups trouwens, die zijn wat lastiger te krijgen tegenwoordig. Jamin wil ze nog wel eens verkopen en anders kun je ze ongetwijfeld online vinden bij verschillende Nederlandse-Amerikaanse snoepwinkels. Gewoon even googelen, dan kom je een heel eind. Of je moet even naar Amerika, dat is sowieso een goed idee. Maar goed, ook zonder die peanutbuttercups bovenop is de cake heel erg lekker.

Omdat ik zeker weet dat ik massa’s vragen krijg over de slowcooker die ik gebruik, dat is deze – ik schreef er een heel artikel over. Ik vind het nog steeds een heel fijne slowcooker maar er zijn meerdere cookers en merken die net zo prima zijn als deze. Het merk slowcooker dat jij hebt doet er in het geval van dit recept niet zo toe, evenals als het formaat slowcooker. Mijn slowcooker is er een van 6 liter maar de bodem heeft een doorsnede van ongeveer 22cm en daarmee verschilt hij niet zoveel van kleinere slowcookers. Absolute must bij dit recept is het goed invetten en met bakpapier bekleden van de pot en de cake na 2 uur op high in de gaten houden. Check gewoon ieder kwartier met een satéprikker de gaarheid van de cake en je zit helemaal goed.

Kan deze cake ook gemaakt worden zonder slowcooker?
Uiteraard! Vet een springvorm goed in en bekleed deze bij voorkeur ook met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180°C en bak de cake in het midden van de oven in ongeveer 50-60 minuten gaar. Check ook hier vanaf 50 minuten de cake regelmatig. Als een satéprikker schoon uit de cake komt is ‘ie gaar.


Klik hier als je de video niet kunt zien

Chocolade-pindakaascake uit de slowcooker
Chocolade-pindakaascake uit de slowcooker
Chocolade-pindakaascake uit de slowcooker

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Chocolade-pindakaascake uit de slowcooker
5 van 2 stemmen

Chocolade-pindakaascake uit de slowcooker

Porties10 stukken*

Ingrediënten

Voor de cake:

  • 200 gr bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 50 gr ongezoet cacaopoeder
  • 200 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 125 gr boter of margarine – op kamertemperatuur
  • 3 eieren
  • 200 ml volle melk
  • snufje zout

En verder:

  • 100 ml slagroom
  • 100 gr pure chocolade
  • 50 gr creamy pindakaas
  • peanutbuttercups – optioneel

Instructies

  • Doe de boter samen met de basterdsuiker in de kom van de keukenmachine (of klop met een elektrische handmixer) en klop het geheel romig.
  • Voeg de eieren en de melk toe en klop het geheel tot een klontvrij papje.
  • Doe dan alle droge ingrediënten in de kom en spatel het geheel tot een egaal cakebeslag.
  • Vet de pot van de slowcooker goed in en bekleed de bodem en de randen met bakpapier.
  • Stort het cakebeslag in de pot en zet de slowcooker op stand high. Gaar de cake in 2-2,5 uur.
  • Haal de cake uit de pot van de slowcooker en laat hem volledig afkoelen op een taartrooster.
  • Maak de chocoladeganache door de slagroom te verwarmen en de pure chocolade in de warme slagroom te smelten.
  • Schenk de chocoladeganache over de afgekoelde chocoladecake.
  • Verwarm de creamy pindakaas kort in een pannetje zodat hij vloeibaarder wordt. Drizzle de pindakaas over de chocoladeganache. Laat de cake zo’n 30 minuten op het aanrecht staan zodat de ganache iets harder kan worden.
  • Hak de peanutbuttercups grof en garneer de cake ermee. Serveer direct of bewaar de cake maximaal drie dagen in de koelkast.

Notities

*De grootte van de cake is afhankelijk van het formaat slowcooker dat je hebt. De bodem van mijn slowcooker heeft een doorsnede van ongeveer 22cm; uit deze cake kon ik 10-12 behoorlijke stukken snijden. Houd er rekening mee dat de cake machtig is dus snijd niet al te grote stukken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close