Stroopwafels maken

Zelf stroopwafels maken stond al eeuwen op mijn bucketlist maar het kwam er simpelweg niet van. Of nouja, het kwam er niet van… het ding met stroopwafels is dat je ze niet zo even maakt. Je hebt er namelijk een kniepertjesijzer voor nodig. Niet een regulier wafelijzer waarmee je van die heerlijke Belgische wafels kunt maken, maar eentje waar je echt flinterdunne wafeltjes mee maakt. Voor kniepertjes, ijshoorntjes maar ook dus voor stroopwafels. Redder in nood fonQ kwam om de deur en stuurde ons een kniepertjesijzer toe. Daar ging ik natuurlijk direct mee aan de slag en vandaag zien jullie het resultaat. Uiteraard deel ik ook het recept voor deze homemade stroopwafels. Mocht je geen kniepertjesijzer hebben of willen kopen, ik maakte onlangs ook zelf stroopkoeken. Minstens zo lekker.


Klik hier als je de video niet kunt zien

Frifri wafelijzer

Frifri wafelijzer

Dit is het kniepertjesijzer dat ik van fonQ toegestuurd kreeg: de Frifri (die naam!, zo leuk om heel vaak te zeggen, alsof je een poedeltje roept) KMC5000. Met dit wafelijzer kun je zelfgemaakte ijshoorntjes maken, kniepertjes en dus ook stroopwafels! De wafels zijn echt in no-time klaar en dat is hartstikke  handig, zeker omdat je met het bakken van stroopwafels wel even bezig bent.

Nu kan ik het me voorstellen dat je denkt ja hallo, nog een keukenapparaat en zo vaak zal ik geen stroopwafels baken. Snap ik! Het fijne is dan ook dat de bakplaten van dit wafelijzer van Frifri uit te breiden zijn. Zo kun je losse bakplaten kopen waarmee je ook normale wafels kunt maken, maar zijn er ook platen voor gevulde wafels en sandwiches.

Goed, mocht je nieuwsgierig zijn: hier kun je het apparaat vinden!

Homemade stroopwafels

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Stroopwafels

4 van 4 stemmen

Homemade stroopwafels

Porties15 stuks

Ingrediënten

Voor de wafels:

  • 500 gr bloem
  • 250 gr ongezouten roomboter gesmolten
  • 150 gr witte basterdsuiker
  • 2 zakjes instantgist (14 gr)
  • 60 ml lauwwarme melk
  • 1 ei
  • snufje zout
  • 1/2 tl kaneelpoeder

Voor de stroop:

  • 60 gr ongezouten roomboter
  • 100 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 200 gr keukenstroop
  • 1/2 tl kaneel

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor de wafels bij elkaar in de kom van de keukenmachine. Klop het geheel tot een egaal, stevig beslag.
  • Kneed het wafelbeslag nog even door met je handen en vorm er een bal van. Leg de deegbal in een kom en dek deze af met plasticfolie. Laat het wafeldeeg zo'n 45 minuten op kamertemperatuur rusten.
  • Doe ondertussen alle ingrediënten voor de stroop bij elkaar in een steelpannetje en breng dit aan de kook. Kook het geheel net zolang tot de suiker en boter volledig gesmolten zijn. Laat vervolgens de stroop afkoelen, hierdoor zal hij ook weer wat dikker worden.
  • Verwarm het wafelijzer voor volgens de instructies, ik heb zelf standje 6 gebruikt op het Frifri wafelijzer.
  • Vorm balletjes ter grootte van pingpongballen van het deeg. Leg steeds één deegballetje in het wafelijzer en laat de deksel het deeg vanzelf platdrukken.
  • Bak de wafels zo'n 5 minuten tot ze bruin zijn. Steek de wafels uit met behulp van een koekjessteker (om ze mooi rond te krijgen) en snijd de wafels met een scherp mes doormidden. Laat de wafels heel even afkoelen.
  • Schenk een theelepel van de stroop op één wafelhelft en duw de andere helft van de wafel erop zodat de stroop zich verspreid.
  • Bewaar de stroopwafels luchtdicht buiten de koelkast.

Join the Conversation

  1. Margot says:

    Ze zien er echt te lekker uit!

  2. Laura says:

    Die van mij zien er toch echt niet zo mooi uit als die van jou hoor..
    De smaak is wel oke, maar smaakt ook niet als de stroopwafels van de winkel. Denk dat ik iets niet goed gedaan heb?
    Groetjes Laura

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close