Het is weer tijd voor een video en deze keer een iets andere dan jullie van OMF gewend zijn. Ik heb een instructievideo opgenomen over het maken van karamelsaus. Karamelsaus maken is helemaal niet zo lastig, zolang je precies weet waar je mee bezig bent. Ik heb geprobeerd om zoveel mogelijk informatie in een korte video te verwerken en dat is me gelukt! In één minuut en 37 seconden leg ik je uit hoe je zelf een zachte karamelsaus maakt, welke je kunt gebruiken om over cake heen te schenken zoals ik heb gedaan, maar die ook erg lekker is over ijs. De cake die je in de video ziet komt later nog voorbij op OMF, ik kan je namelijk alvast verklappen dat die verrukkelijk was.

Nog een aantal tips:

 • Wanneer je de slagroom achterwege laat en dus enkel karamel maakt, kun je deze gebruiken als decoratie. De karamel (zonder slagroom dus) wordt namelijk keihard wanneer deze volledig is afgekoeld.
 • Het schoonmaken van de pan kun je het beste direct doen wanneer je de karamelsaus hebt gebruikt. Laat de pan even week in heet water en maak hem hierna direct schoon met afwasmiddel.
 • Nooit, nooit met je vingers in de pan of in de saus wanneer deze nog heet is. De verhitte suiker bereikt een temperatuur van 180°C en dat is heet. Heel heet.
 • Is je saus na het afkoelen te dun? Breng hem dan weer voorzichtig aan de kook en voeg extra suiker toe terwijl je goed blijft roeren. Laat de saus vervolgens weer volledig afkoelen.
 • Te dikke saus? Breng wederom de saus weer even aan de kook en voeg extra slagroom of een beetje water toe.

Mocht je nog vragen hebben over het maken van karamel(saus), stel ze in de comments!

19 reacties

 1. Joanne

  Wanneer het water en de suiker koken, houd je het vuur dan hoog of draai je het lager? En als je de slagroom toevoegt?

  Beantwoorden
  • Sabine

   Je houdt het vuur continu op middelhoog vuur. Mocht je nou merken dat het te hard gaat (dus dat te suiker te snel bruin wordt of dat de slagroom te snel omhoog komt wanneer je het erbij schenkt), draai je het vuur nog wat lager.

   Beantwoorden
 2. Jolein

  Hoi! De cake staat in de oven!! Maar kan ik de caramelsaus ook met melk maken? Of moet het perse slagroom zijn?

  Beantwoorden
 3. Annemieke

  Kijk: dit helpt! Al dat gespetter maakt het altijd nog al eng. Om zo te zien hoe het eruit ziet als het goed gaat, wekt vertrouwen. Dank!

  Beantwoorden
 4. Sanneke

  Ziet er goed uit!
  Hoelang blijft de saus goed?
  Kan ik hem ook verwerken in een taart? (Die niet in de oven hoeft)

  Beantwoorden
  • Sabine

   De saus kun je, mits luchtdicht verpakt, wel een paar dagen in de koelkast bewaren. En je kunt hem zeker verwerken in een taart! Lekker in een (no-bake) cheesecake of als topping over een appeltaart.

   Beantwoorden
 5. ellouisa

  Handig filmpje, ik was hier ook altijd bang voor en zo lijkt t heel makkelijk! Mag ik trouwens vragen met welk programma je deze video hebt gemaakt?

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.