5x Tips ter voorbereiding op een lange reis

Ik kan het me bijna niet voorstellen, maar volgende maand is het alweer vijf jaar geleden dat ik met mijn koffer naar Bangkok vertrok om daar een halfjaar stage te gaan lopen. Toen ik in 2008 met mijn opleiding begon was het al wel vrij zeker dat ik sowieso een keer in het buitenland stage zou lopen, want als de kans zich voordoet ben je gek als je deze niet aangrijpt. Maar zo’n lange reis vergt nogal wat voorbereiding. Want wat neem je mee en waar moet je allemaal rekening mee houden? Hopelijk kan ik je in dit artikel wat tips meegeven die je kunt gebruiken wanneer jij voor langere tijd op reis gaat.

Ik ga er vanuit dat je met het thuisfront alles al hebt geregeld omtrent je vertrek. Je hebt je baan opgezegd, of je gaat op stage voor school of je neemt voor langere tijd verlof. Ook ga ik er vanuit dat je oppas hebt geregeld voor eventuele huisdieren en dat je iemand hebt geregeld die zo heel af en toe de brievenbus voor je leegt en de plantjes water geeft.

Voorbereiden op een lange reis

1. Check je paspoort en regel je visum

Wanneer je eenmaal de bestemming waar je heen wilt hebt bepaald, is het belangrijk dat je naar je paspoort kijkt. Natuurlijk heb je je paspoort nodig om het vliegtuig in te stappen (in ieder geval naar een bestemming buiten Europa) maar let ook op de vervaldatum van het document. Veel landen vereisen namelijk dat het paspoort na aankomst in het land een X aantal maanden geldig is. In Azië moet je paspoort bijvoorbeeld nog zes maanden geldig zijn na aankomstdatum in het land. Even op letten dus, het zou zonde zijn als je vergeet je paspoort tijdig te verlengen en hierdoor niet op reis kunt. Op de website Meenemen.nl kun je voor verschillende landen zien hoelang jouw paspoort nog geldig moet zijn.

Een ander belangrijk item: het visum. Voor sommige landen kun je dit van te voren al in Nederland regelen, bij andere landen koop je het visum op het vliegveld. Per land gelden andere regels en zijn er verschillende visa te verkrijgen. Check voor de landen/het land waar jij heen wilt gaan wat de regels, kosten en reglementen zijn en je komt niet voor verassingen te staan.

Voorbereiden op een lange reis

2. Inentingen en reisverzekeringen

In december schreef ik al een uitgebreid artikel over je Zorgverzekering op reis en waar je allemaal rekening mee moet houden. Het is handig om dit artikel even te lezen voordat je je gaat verdiepen in de diverse zorg- en reisverzekeringen. De enige tip die ik je mee kan geven naast het afsluiten van een goede verzekering: zorg ervoor dat je je verzekeringspasje bij je hebt! Niet in ieder land zijn zorgverzekeringen zo goed geregeld als bij ons en dus kan het dikwijls voorkomen dat jij moet kunnen bewijzen dat je goed verzekerd bent alvorens je behandeld kunt worden.

Wanneer je wat verder weg op reis gaat is het zeer waarschijnlijk dat je inentingen nodig hebt. Voor sommige vaccinaties geldt een minimaal aantal weken waarop je ze voor vertrek moet halen. De meeste vaccinaties worden vergoed, maar hier vind je meer over in de polisvoorwaarden van je verzekering. Op Vaccinaties op Reis vind je per land een overzicht van de inentingen die je nodig hebt en die je worden aangeraden. Heb je ooit al eens vaccinaties gehad maar weet je niet meer of deze nog geldig zijn? In het gele vaccinatieboekje dat je ergens moet hebben liggen staan de ‘houdbaarheidsdata’ van de vaccinaties die je hebt gehad.

3. Leg de vlucht + het eerste verblijf vast

Aangezien je ergens moet beginnen is het natuurlijk het belangrijkst dat je in ieder geval de heenvlucht regelt. Sommigen kiezen ervoor om al direct een retourdatum vast te leggen (is vaak wel iets goedkoper), maar anderen zijn van plan om vanuit een ander land terug te vliegen en regelen de terugvlucht pas ter plekke. Hoe je het ook went of keert: de goedkoopste vliegtickets zijn vaak niet de meest comfortabele. Bij verre afstanden heb je vaak lange stop-overs wanneer je kijkt naar goedkope tickets. Geen probleem als je hiervoor de tijd wilt nemen of aan budget gebonden bent, maar houd hier wel rekening mee. Vergeet ook niet naar actietickets te kijken! KLM heeft nu bijvoorbeeld de Werelddealweken waarin vliegtickets goedkoper worden aangeboden. Via Skyscanner kun je trouwens op basis van je vertrek- en aankomstvliegveld de goedkoopste vliegtickets vinden.

Hoewel je altijd op de bonnefooi ergens heen kunt gaan, geef ik er de voorkeur aan om in ieder geval het eerste verblijf alvast vast te leggen. Ook als is het maar voor één nacht, niets is meer hinderlijk dan moe het vliegtuig uit komen en dan nog op zoek te moeten naar een accommodatie. Gevalletje better safe than sorry, vanuit die eerste accommodatie kun je wel weer bepalen waar je vervolgens heen wilt.

4. Bagage: Wat neem je mee?

Waar ik het meest tegenaan hikte toen ik op reis ging: wat neem ik in vredesnaam allemaal mee? Ik dacht dat ik al vrij licht had gepakt, maar bij het wegen van de koffer bleek hij 30 kilogram te wegen. Oeps, erg veel als je maar 20 kilogram mee mag nemen. Zie dan maar eens dingen te schrappen, zeker als je een half jaar weg wilt. Ik heb een aantal tips die ervoor kunnen zorgen dat je lichter pakt:

  • Neem een e-reader of tablet mee. Klinkt een beetje overdreven maar echt, een tablet en/of e-reader zijn zo handig! Ineens kun je 100 boeken meenemen zonder dat je het gewicht van die boeken met je meesleept. Ook al vind je echte boeken fijner lezen dan lezen vanaf een scherm, je kunt met zo’n apparaatje een hoop kilo’s besparen.
  • Laat verzorgingsspullen thuis. Al die flessen nemen al gauw meer ruimte (en gewicht!) in dan je denkt en er zijn maar weinig landen/vliegvelden waar je geen shampoo of deodorant kunt kopen.
  • Benut het maximale gewicht van je handbagage. Sommige vliegtuigmaatschappijen tellen het gewicht van je handbagage en koffer bij elkaar op, maar dit doen ze helaas niet allemaal. Is je koffer een kilo of twee te zwaar? Kijk dan of je nog wat ruimte over hebt in je handbagage om spullen in mee te nemen. Je sjouwt weliswaar iets meer, maar je hoeft in ieder geval niet grof geld te betalen voor die extra kilo’s die je anders zou hebben.
  • Kleding is altijd een struikelblok en is ook een beetje afhankelijk van de bestemming waar je heen gaat. Ga je naar een redelijk goed ontwikkeld land, dan bestaat de kans dat je ook daar gewoon kleding kunt kopen voor jouw maat. Feit is wel dat hoe langer je reist, zeker in warme landen, dat je kleding het niet zo heel lang vol houdt. Dikke kans dat je dan ook met minder kleding terugkomt dan je bent heengegaan. Je kunt misschien dus bij voorbaat al niet al teveel kleding meenemen. Koop gewoon wat goedkope shirts op locatie die je na je reis ook weer weg kunt doen en je bespaart een hoop kilo’s in je koffer.
  • Voorbereiden op een lange reis

5. Praktische zaken: dit moet je niet vergeten

Dan nog een klein lijstje met praktische items die je niet moet vergeten wanneer je op reis gaat:

  • Voldoende pasfoto’s. Zeker wanneer je wilt rondreizen is het raadzaam om pasfoto’s in je portemonnee te hebben, soms heb je ze namelijk nodig voor visums. Dit is echter niet in ieder land het geval.
  • Kopieën van belangrijke documenten. Laat originelen achter in een kluis en ga met de kopieën op stap. Niet vergeten om de originelen weer uit de kluis te halen wanneer je vertrekt natuurlijk.
  • Creditcard. In ieder land kun je geld opnemen met een creditcard. Met Maestro is dit lang niet altijd het geval. Bovendien vragen veel hotels om een creditcardgarantie bij het boeken van een kamer. Je kunt er dus beter altijd maar eentje bij je hebben. Als je hem niet hoeft te gebruiken is dat alleen maar prima.
  • VaccinatieboekjeIedereen die wel eens (ver) op reis is geweest heeft een geel vaccinatieboekje. Deze moet je niet vergeten mee te nemen want het kan zo zijn dat hierom gevraagd wordt bij de douane. In Gambia moest ik bijvoorbeeld laten zien dat er een cholera-stempel instaat.

Het voorbereiden op een lange reis is voor iedereen anders, maar hopelijk heb ik je met de bovenstaande tips een beetje op weg te helpen. De beste tip van allemaal is waarschijnlijk: vergeet niet te genieten! Zowel de voorpret als de reis zelf zijn gebeurtenissen die je nooit meer vergeet!

Join the Conversation

  1. Margot says:

    Handige tips! Ik vind het ook fijn om de eerste nacht in elk geval geregeld te hebben.

  2. Dianthe says:

    Leuke tips! Toevallig vertrek ik woensdag voor een half jaar stage naar lombok :). Het inpakken en kiezen van kleding zal nog lastig gaan worden ja!

    1. Sabine Author says:

      Wauw wat een mooi vooruitzicht. Geniet ervan!

  3. Campers Amerika says:

    Wat een handige tips! Ik vind het zelf ook fijn om de eerste nachten al geboekt te hebben. Dit geeft je toch meer rust en tijd om even te acclimatiseren. Daarnaast ben ik er bij al mijn gemaakte reizen ook achter gekomen dat het hebben van een creditcard een must is.

    Met vriendelijke groet,

    Carla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close