Jullie hebben er vast allemaal wel eens van gehoord: Griekse Yoghurt. Het is in vrijwel alle supermarkten te koop en het wordt vaak aangeprezen als dé yoghurt die is toegestaan in diëten. Laag in vetgehalte, dik van textuur en dikwijls gebruikt in diverse recepten. Griekse Yoghurt is een alleskunner, een manusje van alles en dus eigenlijk een musthave voor in je koelkast. Maar wat is Griekse yoghurt nu eigenlijk, waarom is het zo gezond en misschien nog wel belangrijker: wat kun je er allemaal mee? OMF vertelt!

Hoe wordt het gemaakt?
Yoghurt an sich is een product dat is ontstaan uit melk dat op een zorgvuldige wijze gefermenteerd en verzuurd is. Het gehele proces zal ik je besparen, maar wat ik je wel kan vertellen is dat ‘gewone yoghurt’ onderscheiden kan worden met behulp van vetpercentages. Volle yoghurt bevat minimaal 3% vet, halfvolle yoghurt 1 tot 3% en magere yoghurt bevat minder dan 1% vet. Bij een aantal soorten yoghurt wordt het vastestofgehalte verhoogd om zo de yoghurt dikker, romiger en smakelijker te maken. Dit is ook het geval bij Griekse Yoghurt, het vocht wordt hieruit weggezeefd waardoor een dikkere yoghurt overblijft. Vergelijk het een beetje met het maken van hangop, al is deze variant nog dikker.

Waarom gezond?
Griekse Yoghurt wordt in diëten vaak genoemd als gezondere variant voor de normale yoghurt. Maar als je kijkt naar de voedingswaarden bevat Griekse Yoghurt toch nog 10% vet, meer dan volle yoghurt dus. Het verschil is echter dat Griekse Yoghurt veel meer eiwitten bevat dan normale yoghurt en dit heb je nodig. Daarnaast bevat het ook nog eens veel minder suiker. Mocht je Griekse Yoghurt willen met minder vet, dan kun je kiezen voor de 0% variant.

Een leuk weetje: volgens Dr. Ramsey (The Happiness Diet) is yoghurt ook goed voor het humeur en kan het beschermen tegen kou en griep.

Toepassingen
Nu we weten dat Griekse Yoghurt een gezonde keus is en dat het een positieve uitwerking heeft op lichaam en geest, is het natuurlijk nog een ding om het te verwerken in recepten. En OMF zou natuurlijk geen foodblog zijn als ik je niet zou voorzien met een aantal fijne recepten en ideeën. Komen ze!

ontbijt met fruitGriekse Yoghurt in haar puurste vorm is het makkelijkst te gebruiken bij het ontbijt. Gewoon een schaaltje (0%) yoghurt met diverse soorten vers fruit en een schepje havervlokken. Gezond en met recht een powerontbijt te noemen.

dessert met meloenMaar de yoghurt is ook prima te combineren met meloen en pistachehoning, volgens MiCook een heerlijk toetje. Je kunt het recept hier vinden.

spaghettiDe veelzijdigheid van Griekse Yoghurt laat Maaike daarnaast ook nog zien in een warm gerecht. Spaghetti met courgette, tomaat en citroen-yoghurtsaus waarbij de saus gemaakt is van, jawel, Griekse Yoghurt.

ijsjesGeheel volgens het seizoen maakte Brenda ijsjes van Griekse Yoghurt! Super gezond met aardbei en honing. Heel makkelijk om te maken en perfect als verkoeling op warme dagen.

dipEn tot slot kan de yoghurt ook prima gebruikt worden om te verwerken in een dipsaus. Deze geroosterde aubergine yoghurt dip van Fatima is hier een goed voorbeeld van.

Eet jij wel eens Griekse Yoghurt en hoe eet jij ’t dan het liefst?

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

25 reacties

  1. gereon de leeuw

    Beste Oh my foodness,

    Inderdaad is Griekse yoghurt heel voedzaam en gezond. Wie is er niet groot mee geworden? Ik in ieder geval wel. Jij vraagt, waarvoor je lezers Griekse yoghurt gebruiken. Wat dacht je van de tzatziki of andere groentetoepassingen.
    Kalo Orexi Gereon

    Beantwoorden
  2. Joyce

    Ik gebruik Griekse yoghurt eigenlijk alleen voor tzatziki! Ik vraag me wel af wat nou precies het verschil in smaak is qua gewone yoghurt en de Griekse. Heb jij hier een antwoord op?:)

    Beantwoorden
    • Sabine

      Poeh, dat zou je toch echt zelf moeten proeven want dat vind ik heel lastig uitleggen. Ik vind Griekse Yoghurt voller en romiger van smaak en ook wat minder zuur dan normale yoghurt. Niet per definitie lekkerder.. Anders ;)

      Beantwoorden
  3. Marita

    Ik heb ook regelmatig Griekse yoghurt in huis en gebruik het het meeste in combinatie met fruit. Maar ik ga snel weer eens Tzatziki maken!

    Beantwoorden
  4. Sandra

    Ik koop altijd de 1 persoonsverpakking met 0% vet variant, handig voor onderweg. Met een schepje jam erin is het ook lekker en uiteraard voor tzatiki

    Beantwoorden
  5. Lieke

    Nog een tip:
    Griekse yoghurt met jam op tussen twee boterhammen. Heerlijk zoet, fris en romig!

    Beantwoorden
  6. Simone

    Ik gebruik Griekse yoghurt voor heel veel dingen, tzatziki inderdaad ook en andere gezonde dipsausjes.Gewoon als ontbijt met fruit en cruesli en om te bakken. Wel eens cake gemaakt met yoghurt? Lekker!

    Beantwoorden
  7. Deanne

    Sinds ik 3 september terug ben gekomen van mijn vakantie in Kreta, heb ik elke dag nog een bakje Griekse yoghurt met honing gegeten. Echt een genietmomentje voor mij :)

    Beantwoorden
    • Sabine

      In Griekse Yoghurt is het gehalte aan verzadigde vetten vaak wat hoger dan onverzadigde vetten. Je kunt echter ook voor een vetvrije variant kiezen.

      Beantwoorden
  8. Bennie

    Ik koop sinds een tijdje Griekse yoghurt bij de Aldi, en ik moet zeggen deze is heerlijk in combinatie met muesli.

    Normale yoghurt vind ik altijd te dun. Deze Griekse yoghurt zit in een gemakkelijk emmertje van 1ltr.

    Beantwoorden
  9. Mieke

    Griekse yoghurt (10% vet) gebruik om tzatziki te maken. Als nagerecht met honing en walnoten gebruik ik meestal magere variant met 0% vet al is de volvette wel lekkerder en romiger.
    Als nagerecht maak ik ook dikwijls een smoothy van Griekse yoghurt met 0% vet maar wil je een dikkere dan is die met 10% vet beter en blijft toch lekkerder. Recept hiervan:
    Doe 1 grote rijpe mango in stukjes met 2 uitgeperste sinaasappels in een blender me pureer.
    Doe er 1/2 l. Griekse yoghurt bij en en meng dit nog even in de blender.
    Vul 5 lange puntglazen en zet er een buigrietje in.

    Beantwoorden
  10. Linda

    Dus die van de Aldi is niet gezond? Dat is degene die ik gebruik en daar staat “Griekse stijl” op…

    Beantwoorden
  11. Femke

    Elke doordeweekse ochtend eet ik Griekse yoghurt (125g, verpakt in losse porties van de Lidl) met een banaan in stukjes erdoor. Heerlijk, snel, fris en zeer voedzaam.

    Beantwoorden
  12. Willy Vandercruyssen

    Die Griekse stijl yuhurt zijn inderdaad lekker (lidl-aldi-Ah) MAAR die 10 % VET worden zoals ik
    meen te lezen bereikt door toevoeging van ROOM, en dat is dierlijk dus VERZADIGD VET in NIET goed voor de Cholesterol,
    is het dan niet beter gewoon MAGERE OF HALFVOLLE te drinken.

    Groeten
    Willy (man 66 j) die zeer op zijn voeding let.

    Graag iemand zijn deskundig advies.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.