Alles over Pacari chocolade

Een paar weken geleden was ik uitgenodigd om aanwezig te zijn op het Origin Event. Wellicht zegt deze naam jullie niet zoveel maar als ik erbij vermeld dat het een jaarlijks terugkerend evenement is dat alleen maar draait om chocolade, chocolade en nog eens chocolade durf ik te wedden dat bij jullie het water al in de mond loopt. Dat deed het bij mij ook hoor en dus stond ik te popelen om aanwezig te mogen zijn bij dit toffe event. Overigens was ik daar om de beste chocolatier ter wereld te interviewen: Santiago Peralta, initiatiefnemer en ontwikkelaar van Pacari chocolade. Voor nu wil ik je alvast meenemen in de wereld van Pacari, ’s werelds beste en enige biodynamische chocolademerk.

Herkomst
De cacao (en de chocolade) van Pacari vindt haar herkomst in Ecuador. Zelf wist ik dit niet, maar Ecuador is hét cacaoland, jaren geleden verbouwden de inwoners van het land namelijk als één van de eersten al cacao. Echter wisten ze tot 2008, het jaar waarin Pacari begon met het produceren en exporteren van chocolade, niet wat ze aan moesten met die enorme voorraad cacao. Je moet bedenken dat een land als Ecuador diverse bodemtypes heeft. Zo zijn er stranden te vinden, maar ook vulkanische gronden, woestijnen en zelfs regenwouden. In al deze regio’s groeien cacaobonen. Het is dan ook niet ondenkbaar om je voor te stellen dat iedere streek een andere cacaoboon produceert. En iedere boon wordt voor een andere chocoladereep gebruikt.

Pacari chocolade

Biodynamisch
Zoals ik al zei is Pacari het enige biodynamische chocolademerk ter wereld. Nu kan ik een heel ingewikkeld verhaal vertellen over hoe biodynamische productie in zijn werking gaat (iets dat Santiago Peralta me heel helder heeft uitgelegd), maar ik zal proberen het makkelijk te verwoorden. Waar de biodynamische productie op gebaseerd is is de natuur. Door alle krachten van de natuur te benutten zorgt Peralta ervoor dat de cacaobonen van optimale kwaliteit zijn. Ik zal proberen dit te toe te lichten met behulp van een voorbeeld:

Cacaobonen hebben zowel zonlicht als een vochtige grond nodig om te kunnen groeien. Je kunt je voorstellen dat in bijvoorbeeld de woestijngebieden het vocht in de grond niet toereikend is om de bomen te voorzien in hun behoefte. Om dit probleem op te lossen begraven ze een koehoorn (alleen de hoorn van een koe volstaat) gevuld met uitwerpselen van de koe en vermalen edelsteen in de grond. De combinatie van de zeer vruchtbare uitwerpselen, de hoorn en de vermalen edelsteen verspreiden energie door de grond en die energie heeft de boom nodig om te groeien.

Heel lastig om je voor te stellen en een vrij ingewikkeld verhaal, maar door biodynamisch te produceren en dus alle krachten van de natuur te benutten, zijn de cacaobonen die gebruikt worden in de chocolade van Pacari van de beste kwaliteit.

Pacari chocolade

Fair trade
Als laatste wil ik je nog iets vertellen over de Fair Trade stempel die Pacari draagt voordat ik je wat van de chocolade ga laten zien. Vandaag de dag zijn er steeds meer merken die de stempel Fair Trade gebruiken als verkooppraatje. En dit terwijl vaak slechts een deel van de productie Fair Trade is. Bij Pacari ligt dit anders, hier ben je er namelijk zeker van dat alles Fair Trade verkregen is.

Sowieso ontvangen de cacaoboeren al veel meer geld voor hun cacaobonen. Ter vergelijking: het gemiddelde loon van een cacaoboer ligt onder de $100 per maand. Pacari betaalt de boeren minimaal $560 per maand. Daarnaast doet Pacari er een hoop aan om het leven van de boeren makkelijker te maken. Het kopen van ezels om de werkdruk te verminderen, het gewicht van de zakken cacaobonen verminderen zodat ze beter te dragen zijn, het opzetten van een school voor organische agricultuur, boeren met elkaar in contact brengen om zo een eerlijke handel na te streven… En zo kan ik nog wel even door gaan. Pacari is met recht een topmerk te noemen en eentje waarbij je zeker weten dat jouw uitgegeven geld goed geïnvesteerd wordt.

Pacari chocolade

Chocolade
Goed, de chocolade dan. Hetgeen waar het natuurlijk allemaal om draait. Er zijn talloze chocoladerepen uit diverse regio’s en met diverse ingrediënten die ik het liefst allemaal je zou laten zien, maar dat zou teveel van het goede zijn. Laat ik vooropstellen dat iedere reep uniek is. Iedere cacaoboon smaakt namelijk anders en soms is er een cacaoboon die je in je hele leven maar één keer tegenkomt omdat juist op dat moment de seizoenen zo goed zijn geweest, de productie top was etc. Iedere chocoladereep wordt aangepast op de cacaoboon die is vervaardigd. Zelf wil ik graag vier repen aan je laten zien.

Raw
Bij deze chocoladereep is er vrijwel niets met de cacaoboon gebeurd. Het is tevens de enige biodynamische chocoladereep ter wereld. Met 70% cacao smaakt deze chocoladereep eigenlijk niet meer naar (zoete) chocolade maar heeft het een heel complexe en kruidige smaak. De reep werd in 2012 bestempeld als beste chocoladereep ter wereld tijdens de International Chocolate Awards.

Guayacán
Een reep uit de subtropische regio van Ecuador, wederom met 70% cacao. Deze reep won in 2013 een zilveren medaille. Een stuk meer chocolaty van smaak dan de Raw chocolade.

Raw with Salt & Nibs
Een chocoladereep van rauwe cacao waar wederom weinig mee gebeurd is. Voor smaak en textuur zijn er zoutkorrels en rauwe cacaonibs aan de reep toegevoegd. 70% cacao en winnaar van een zilveren medaille tijdens de awards van 2012.

Lemongrass
Een chocoladereep van 60% cacao en de lichte smaak van lemongrass. Winnaar van een gouden medaille tijdens de awards van 2012.

Dit artikel klinkt bijna als een verkooppraatje maar de chocolade is echt heel erg lekker. Ik heb voor de site al aardig wat chocolade mogen proeven maar dit is toch echt een van de betere merken. Het zijn geen repen die je in een keer verorberd. Aan een klein hapje heb je meer dan genoeg en de smaak blijft minutenlang in je mond hangen. Ik kan de chocolade van Pacari aan iedereen aanraden. Geweldig om cadeau te doen maar ook fantastisch om te eten na een uitgebreid diner.

De repen van Pacari is onder andere in de webshop Deliforyou te koop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close