Je kent het vast wel, van die voorverpakte avocado’s die worden verkocht onder het mom van eetrijpe avocado’s. Van dit principe ga je dan ook uit en vaak gebeurt het dat de avocado’s nog megahard zijn wanneer je thuis komt. Heel fijn ja, want harde -en dus onrijpe- avocado’s zijn niet te eten. Gelukkig zijn er een aantal punten waar je op kunt letten en waardoor je aan de buitenkant van de vrucht al kunt zien of hij van binnen rijp is. De tijd van onrijpe avocado’s mee naar huis nemen is dus verleden tijd! Onderwerp de vrucht aan een avocado rijpheidstest.

avocado rijpheidstestDe kleur van de avocado
Eén van de kenmerken waar je op zou kunnen letten is de kleur. Hierboven zie je een duidelijk kleurschema waaraan je de rijpheid van een avocado kunt checken. Let er wel op dat de kleur niet altijd iets zegt over de rijpheid van de vrucht. Het kan maar zo zijn dat de meest groene avocado wel in te duwen is en zacht aanvoelt, en dus alsnog rijp is. Houd de kleur in de gaten, maar check dus altijd wel de rijpheid door zachtjes in de vrucht te duwen.

Zachtheid
Zoals ik net al zei is de zachtheid van de avocado een goede indicatie. Knijp zachtjes in de avocado om te checken of hij rijp is. Geeft de avocado absoluut niet mee? Dan is hij nog niet rijp genoeg en heeft de vrucht nog een paar dagen nodig om te rijpen. Geeft het vlees echter weer teveel mee en is het erg makkelijk om in te duwen, dan is de avocado waarschijnlijk weer overrijp. Gebruik je gezonde verstand bij deze methode!

avocado rijpheidstestHet pitje
Een ander kenmerk waar je aan kunt zien is de pit bovenop de avocado. Het steeltje eigenlijk. Wanneer je dit steeltje verwijderd en er een bruin kuiltje achterblijft, is je avocado niet goed. Blijft er echter een helder kuiltje over zoals op de bovenstaande foto, dan heb je een goede en rijpe te pakken.

Bron: 1, 2

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

6 reacties

 1. Josianne

  Die laatste test doe ik altijd als ik een avocado uitkies in de supermarkt, werkt supergoed! Sindsdien heb ik nooit meer een onrijpe avocardo.

  Beantwoorden
 2. Maaike

  Ik kijk inderdaad ook altijd naar het steeltje.
  Vroeger heb ik nog bij een ouderwetse groenteman gewerkt en toen werd ik altijd gek van de mensen die al ons fruit beurs knepen om te testen of iets rijp was.

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.