Een paar maanden geleden kregen we tijdens de sushiworkshop in Hotel Okura een klein lesje sushi etiquette van een echte Japanner. Wat blijkt is dat ik het natuurlijk altijd fout heb gegeten en nog steeds doe. Zo zijn Nederlanders nogal een fan van een overdaad aan sojasaus, eten wij de sushi altijd met stokjes terwijl ze dit in Japan gewoon met de vingers doen en dippen wij de rijst altijd in de sojasaus terwijl dat een absolute no go is. Tijd voor een lesje sushi etiquette om te zien hoe het nu wel moet.

sushi etiquette

De bovenstaande afbeelding kwam ik tegen op het internet en eigenlijk omschrijft deze direct hoe het wel moet. Sushi mag je dus eten met zowel stokjes als je vingers. Vervolgens dip je de viskant in de sojasaus en niet de rijst. De reden hiervoor is dat de rijst zich makkelijk vol laat zuigen met sojasaus en hierdoor deze smaak overheerst. Daarnaast zorgt de sojasaus ervoor dat de rijst uit elkaar valt en dit zorgt voor een kliederboel. Viskant = sojasauskant dus.

Hierna is het de bedoeling om de gehele sushi in je mond te steken en om deze niet af te bijten. Nu moet ik eerlijk bekennen dat mij dit gewoon niet lukt. Ik heb maar een klein mondje en ben grondig aan het kauwen als ik de hele sushi ineens opeet, dus ik kies ervoor om het toch af te bijten.

Een ander ding is het gebruik van de stokjes. Zoals je wellicht weten zitten de stokjes aan elkaar vast en moet je ze van elkaar afbreken zodra je ermee wilt eten. Ik heb tientallen mensen gezien die vervolgens met de platte kant gaan eten onder het mom van ‘Ja, maar zo kun je toch meer oppakken?’ Eh ja, maar dat is dus niet de bedoeling. Eet met de kant waarmee de stokjes niet aan elkaar hebben gegeten maar gebruik de platte kant wel om de sushi van een gezamenlijk bord af te halen want dat is namelijk een stuk hygiënischer.

Nu ik nogmaals met mijn neus op de etiquette ben gedrukt zal ik mijn best doen om sushi voortaan volgens de regels te eten. Dat beloof ik… op het doorbijten van de sushi na dan.

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 liggen ook de Ohmyfoodness Cheesecake bakmixen in de schappen van Jumbo en Albert Heijn.

Gerelateerde berichten

9 reacties

 1. Claudia

  Haha dat wist ik wel, maar bij een all-you-can-eat sushi restaurant doe ik ook maar waar ik zin in heb op dat moment…
  Ik zat een keer naast een man, en die liep al het vis van zijn rijst af te gooien en zat alleen het rijst te eten! Wat! haha

  Beantwoorden
 2. MySimplySpecial

  Wat grappig! Ik maak een deel van die fouten ook. Weer wat geleerd! Al bijt ik sommige dingen toch ook echt af, anders kan ik er niet meer van genieten met een veel te volle mond.

  Beantwoorden
 3. namanolia

  Wat ook mag is de sushi van te voren door snijden of prikken met een vork, mes of chipsticks heb ik ook pas gehoord van iemand die de sushi etiquette helemaal uit haar hoofd weet succes

  Beantwoorden
 4. namanolia

  Dit is trouwens alleen van toepassing als je een rechthoekige variant van de sushi hebt en niet de ronde variant (ik ken niet alle soorten bij naam)

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.