Eendenborstfilet is een van mijn favoriete ‘luxe’ stukjes vlees. Als we iets te vieren hebben eet en maak ik het bijzonder graag. Eigenlijk zouden we het vaker moeten kopen en er meer mee moeten variëren maar voor nu ben ik dolblij wanneer er een eenvoudig stukje gebakken eendenborst op mij staat te wachten. Vandaag ga ik je laten zien hoe het eendenborst bereiden in zijn werk gaat. Het is een vrij duur stukje vlees en het is natuurlijk zonde wanneer je het verpest doordat je niet weet hoe je het moet bereiden. Gelukkig is het helemaal niet zo lastig, je moet alleen je aandacht erbij houden.

how-to eendenborst bereiden

1. Leg de eendenborstfilets met de vleeskant naar beneden op een snijplank. Dep het vel goed droog met een stuk keukenrol. Hoe droger het is, hoe knapperiger het vel straks zal worden en dat is wat je wil.

2. Snijd het vel kruislings in met een scherp mes. Zorg ervoor dat je niet te diep snijdt, je hoeft het vlees zelf namelijk niet in te snijden.

3. Bestrooi het vel met peper en zout. Het zout zorgt ervoor dat er nog meer vocht uit het vel wordt getrokken.

how-to eendenborst bereiden

4. Verhit een droge koekenpan op hoog vuur en leg de eendenborstfilets er met de vel-kant naar beneden in. Bak het vel in ongeveer vier – vijf minuten goudbruin en knapperig.

5. Draai de eendenborstfilets om bak ook de onderkant goudbruin. Bak de eendenborst net zolang tot hij rosé gegaard is of iets verder wanneer je dit prefereert.

De baktijd is natuurlijk afhankelijk van de dikte van de filets. Deze eendenborstfilets (± 2 centimeter dik) hadden vijf tot zes minuten aan weerszijden nodig.

how-to eendenborst bereiden6. Snijd de eendenborstfilet in schuine plakjes en serveer bijvoorbeeld met een heerlijke rode wijnsaus.

Bon appetit! 

Over de auteur

30 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 vind je de OMF Cheesecake Bakmixen in de schappen van verschillende supermarkten. Voor 2021 is de allereerste editie van de Ohmyfoodness Agenda nú te reserveren via de OMF Shop.

Gerelateerde berichten

3 reacties

  1. Vera

    Ooooh dat ziet er zooo lekker uit.. heb het nog nooit gegeten maar begon al te watertanden toen ik de eerste foto zag!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.