We kennen het allemaal wel, van die uitspraken “Je mag champignons nooit afspoelen onder de kraan!” of “Een Magnum? Dan kun je net zo goed een pakje boter eten!”. We kunnen bijna niet meer om deze foodmythes heen maar wat is hier nu van waar? OMF zet de meest bekende foodmythes voor je op een rij en vertelt gelijk of het waar is of niet.

1. Champignons wassen met water mag nooit
Hoe vaak hebben we deze al wel niet gehoord en hoe vaak zeggen we het ook wel niet tegen onze partners als we het voor onze ogen zien gebeuren? Champignons zouden zich volzuigen met water en daarom mag je ze nooit maar dan ook nooit afspoelen met water. Je zou ze moeten schoonborstelen met een zacht (!) borsteltje. Maar is dit wel zo? Even een rekensommetje… Eén champignon bestaat voor 90% uit water. Hoeveel water kan hier nou nog bij? Het kan niet zo zijn dat een champignon door het afspoelen voor 100% bestaat uit water want dan heb je… niets meer. Daarnaast wordt ook wel gezegd dat het beetje (echt maar een klein beetje) water dat door het afspoelen van de champignons in de sporen gaat zitten, voorkomt dat de champignons al het boter of olie uit de pan opzuigen. En dit komt weer ten goede aan de smaak. Misschien toch maar eens proberen om de champignons af te spoelen. Voorzichtig dan.

2. Door olie aan het kookwater van pasta toe te voegen, plakt de pasta niet
Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar is het ooit bij je opgekomen dat water en olie niet mengen maar dat de olie blijft drijven? De olie raakt de pasta op deze manier niet eens dus begin er maar niet aan. Je kunt beter na het afgieten een paar drupjes olie aan de pasta toevoegen. Dat heeft namelijk wél effect.

foodmythes3. Eén Magnum staat gelijk aan een pakje boter
Hoe vaak ik deze opmerking wel niet heb gehoord… het is niet meer op twee handen te tellen. Maar van nu af aan kun je direct korte metten maken met dit soort opmerkingen. Gezond Eten Magazine ontkracht dit statement namelijk finaal en komt met de volgende feiten:

“Een Magnum Classic bevat 240 kcal en 15 gram vet. Een pakje boter van 250 gram bevat gemiddeld 1838 kcal en 206 gram vet”.

Juist, geniet er dus maar lekker van!

4. Kreeften gillen wanneer je ze in kokend water stopt
Eén van de dingen die mensen vaak tegen houdt om met een kreeft aan de slag te gaan is het gegeven dat ze zouden gillen wanneer je ze in kokend water stopt. Heb je dit ooit gehoord? Sowieso is het humaner om de kreeft eerst te doden alvorens je het beestje in een pan met kokend water doet, maar niet iedereen heeft hier lef voor. Feit: kreeften hebben geen stembanden, geen keel en geen longen dus waar zou dat gilletje vandaan moeten komen? Tijdens het koken hoopt stoom zich op onder de schaal van de kreeft en wanneer dit door de hoge druk een uitweg vindt, kan er een fluitend geluidje ontstaan. Maar een kleine troost: wetenschap toont aan dat kreeften door een zeer eenvoudig zenuwstelsel niet in staat zijn om pijn te voelen. Laten we het daar maar op houden.

5. Van rauw kippenvlees word je ziek
Wellicht moet deze opmerking iets genuanceerder worden geplaatst, maar de kans dat je ziek wordt na het eten van rauw kippenvlees is inderdaad aanwezig. De Salmonella bacterie is opvallend vaak aanwezig op rauwe kip en daarom is het belangrijk dat dit vlees altijd door en door gaar wordt bereid. Door het gaar maken van de kip worden de aanwezige bacteriën onschadelijk gemaakt en maken ze dus geen schijn van kans meer. Altijd goed opletten dus dat jouw kippetje wit is van binnen en niet roze!

Ken jij nog een foodmythe waarvan jij je afvraagt of het waar is of niet?

Over de auteur

30 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 vind je de OMF Cheesecake Bakmixen in de schappen van verschillende supermarkten. Voor 2021 is de allereerste editie van de Ohmyfoodness Agenda nú te reserveren via de OMF Shop.

Gerelateerde berichten

9 reacties

  1. Milou

    Leuk om te lezen! Vooral die champignons! Ik spoel ze nooit af nee haha!

    En rauwe kip ben ik wel echt panisch voor haha

    Beantwoorden
  2. Claudia

    Als de pasta plakt, is hij dan niet gewoon te lang gekookt? (mijn ‘goede’ pasta plakt nooit) Hmm, ik kom nu zo niet op andere mythes eigenlijk!

    Beantwoorden
    • eddie

      Nee, goede pasta plakt JUIST! Waarschijnlijk heb jij pasta die niet gemaakt is van durum tarwe (wat absoluut een voorwaarde is voor goede pasta). Honig zou ik zeker vermijden. Betaal je nog steeds veel en krijg je inferieure pasta.

      Beantwoorden
  3. Sanne

    Leuk artikel! Die van dat pakje boter is bij mij het meest bekend. Mijn moeder zei dat vroeger als ik om een Magnum zeurde (die ik niet eens op kon). Ik zag dan meteen een pakje boter voor me, op een stokje. Die Magnum hoefde ik niet meer. Waar of niet, de uitspraak heeft dus wel effect;)

    Beantwoorden
  4. Marita

    Leuke weetjes! En champignons schoonspoelen doe ik echt nooit. Beetje schoon maken en klaar. Ben sowieso heel slecht in het schoonmaken van groente en fruit.
    Ach ben nooi ziek, dus niets aan de hand! ;)

    Beantwoorden
  5. Meiryems

    Ik was mijn champignons dus ook altijd en ik krijg iedere keer die opmerking. Hallo, kom je uit een ei ofzo? Of eet je liever zand denk ik dan. Gelukkig kan ik nu dit artikel erbij halen iedere keer als ik die opmerking naar mijn hoofd geslingerd krijg!

    Beantwoorden
  6. Pynny

    Haha Rudolph van Veen hoorde ik gister nog zeggen dat je champignons nooit moet wassen, lijkt me niet dat hij het fout heeft.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.