Een Tajine is het best te omschrijven als een Marokkaanse aardewerken stoofpot. Het is een schaal met een hoog kegelvormig deksel waarin gerechten worden gegaard in hun eigen aroma. Nog nooit eerder had ik met een tajine gewerkt, tot ik er eentje kreeg tijdens de zintuigensafari op de Bazaar in Beverwijk. En als ik er dan toch eentje in huis heb dan moet ik hem ook maar gebruiken. Wat ik ermee heb gemaakt laat ik jullie binnenkort zien, maar voor nu wil ik je graag iets meer vertellen over het koken met een tajine, omdat het niet iets is dat je zomaar even doet. Je kunt een tajine namelijk niet op exact dezelfde manier gebruiken als een normale pan en om te voorkomen dat je gerecht mislukt of dat de tajine uit elkaar springt (want dat kan namelijk…) geef ik je vast wat meer informatie.

Dit is een tajine. En hoewel je ze in verschillende uitvoeringen en formaten hebt, is de basis altijd hetzelfde: een vrij platte schaal met een kegelvormige deksel. De ene tajine is voorzien van een prachtig bewerkte glazuurlaag, terwijl je ze ook gewoon in een simpele/matte aardewerken uitvoering hebt. Welke je gebruikt maakt in principe niet zo heel veel uit, de gerechten zullen er nagenoeg hetzelfde uitkomen. Echter is het wel van belang dat je weet hoe je te werk gaat met zo’n pan en waar de verschillen tussen geglazuurde en ongeglazuurde tajines liggen.

Aanschaf
Zoals ik al zei heb je diverse uitvoeringen en formaten van tajines en dit is iets waar je wel op moet letten. Kijk bij de aanschaf van de tajine altijd of hij bedoelt is om mee te koken of dat hij enkel fungeert als decoratie. Vraag het desnoods aan de verkoper want zoals je wellicht kunt raden kunnen tajines nog zo prachtig versierd zijn, als ze niet geschikt zijn om mee te koken heb je er alsnog vrij weinig aan.

Voor het gebruik
Het aller, aller, allerbelangrijkste dat je moet doen wanneer je gaat koken met een tajine is het laten weken van de pan. En dit heeft echt wel wat tijd nog, het is ’t beste om de tajine -zeker voor het eerste gebruikt- minimaal een dag te laten weken in koud water. Het aardewerk zal een deel van het water opzuigen en dit voorkomt dat tijdens het gebruik de tajine barst. Zeer belangrijk dus en absoluut niet vergeten. In principe is dit alleen voor het eerste gebruik nodig, maar om er zeker van te zijn dat de tajine niet barst laat ik hem voor ieder gebruik altijd even weken. Een geglazuurde tajine heeft overigens minder kans om te barsten tijdens gebruik, maar persoonlijk neem ik het risico altijd niet.

Tijdens gebruik
Goed, nu de tajine goed geweekt is zal de kans op barsten vrijwel nihil zijn maar ook tijdens het koken is er iets waar je op moet letten. De tajine komt altijd direct in aanraking met de warmtebron en daarom is het aan te raden om op het gaspit (wanneer je op inductie kookt is dit niet nodig) een vlamverdeler te leggen. Dit zorgt ervoor dat de warmte over de hele bodem van de tajine wordt verdeeld en de kans op oververhitting kleiner wordt.

Gerechten
In principe kun je alles wel klaarmaken in een tajine. Vlees, vis, fruit, groenten… je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken of het kan wel worden klaargemaakt. Waar je echter op moet letten is dat er wel voldoende vocht in de pan aanwezig is zodat de bodem van de tajine niet gaat aanbranden. Een beetje aanbaksels op de bodem van de pan is overigens geen probleem, het is immers niet de bedoeling om veelvuldig in een tajine te roeren en hierdoor is dat vrijwel onontkoombaar, maar houd het vochtgehalte wel goed in de gaten. Af en toe even spieken en een beetje water of bouillon toevoegen is iets dat je niet moet vergeten.

Serveren
Anders dan bij andere pannen is het gebruikelijk om de gerechten die je hebt gemaakt in de tajine ook daadwerkelijk in de pan zelf te serveren. Omdat bij bereiding in een tajine niet alleen de sappen bewaard blijven maar ook alle geuren, is het juist een groot succes om de tajine pas aan tafel te openen.

Nu je weet hoe je met een tajine moet koken kan ik je alleen maar aanraden om er lekker mee te experimenteren. Ik vond het koken echt heel erg leuk en het gerecht dat er uiteindelijk uit kwam rollen was enorm lekker. Binnenkort deel ik je in ieder geval mijn recept, maar er zullen er vast nog meer gaan volgen!

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

13 reacties

    • Tiny Wesseling

      Ik heb een hele mooie Tajine. (Soort delftsblauw)!
      Mag je hebben voor 10 euro. Bel of mail me maar.. 0651303835

      Beantwoorden
  1. Meiryems

    Nog een tip: Altijd op laag vuur koken. Het duurt altijd wel even, koken in een tajine, maar op hoog vuur koken is ook niet goed voor de tajine :) Ben benieuwd naar je recept

    Beantwoorden
  2. Maaike

    Fijne tips! Een taijne staat sinds kort op mijn verlanglijstje dus dit is erg handig. Nog een vraagje; hoe lang week je de taijne voor gebruik ongeveer? En weet iemand waar je ze niet al te duur kunt aanschaffen?

    Beantwoorden
    • Sabine

      Je kunt ze het best minimaal een nacht laat weken voordat je ze gebruikt.

      En tajines kun je het beste online kopen denk ik. Al hebben Blokker, V&D en/of Xenos ze ook regelmatig in de aanbieding. En uiteraard de kookwinkels, maar daar betaal je weer wat meer.

      Beantwoorden
  3. Marlyse

    Sinds een paar dagen kook ik ook met een Tajine en het bevalt mij goed .
    De geur en de smaak blijft behouden .
    Ben er wel bij mee .
    Tajine is genoeg voor 2 personen.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.