Naast zout en peper zijn er nog veel meer andere kruiden en specerijen* in de winkels te vinden. Maar welke zijn er nou écht handig om in huis te halen? OhMyFoodness vertelt je vandaag welke potjes er standaard in een keukenkastje, laatje of kruidenrekje te vinden ‘moeten’ zijn. Natuurlijk moet je helemaal niets, maar dit zijn mijn essentials, deze zijn altijd in mijn keukenkastje te vinden.

Specerijen
Z
out (grof en fijn)
Peper (gemalen en peperkorrels)
Paprikapoeder
Kerriepoeder
Nootmuskaat
Kaneel
Chilipoeder
Cayennepeper
Knoflookpoeder

Kruiden – Gedroogde en/of gemalen kruiden hebben altijd een sterkere smaak en geur dan de verse varianten. Let hierop met koken!
Peterselie
Basilicum
Tijm
Oregano
Laurierblad
Dille
Provençaalse kruiden

Ook heb ik een aantal optionele favorieten;
Koek en Speculaaskruiden – Heerlijk om mee te bakken of gewoon even aan te ruiken af en toe.
Vleeskruiden – Lekker makkelijk, mijn vriend maakt er de beste gehaktballen mee!
Vanillestokje – Bij sommige gerechten kun je haast niet anders dan er een écht vanillestokje bij te gebruiken.
Rozemarijn – Dit kruid smaakt heerlijk bij aardappels! Ook vers (als een takje) is dit erg lekker.
Saffraan – Saffraan heb ik niet vaak in huis. Het is een duur product en ik gebruik het niet vaak. Het geeft een subtiele smaak aan bijvoorbeeld rijst en geeft het een mooie kleur.

Welke kruiden of specerijen mogen er echt niet in jouw keuken ontbreken?
Bron foto

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

7 reacties

  1. Marita

    Dat snuiven aan de koekkruiden doe ik ook regelmatig! Erg lekker.
    Vooral verse kruiden ruiken heerlijk.

    Beantwoorden
  2. Kevser

    Ah wauw!:) ik hou echt van kruiden en specerijen! Van de (ik denk 30 potjes die ze bij ah hebben) heb ik er geloof ik wel 18 stuks:) daarnaast nog Turkse kruiden (die op de foto zijn ook Turks;) aan de namen te zien).
    Mijn moeder laat elke zomer muntblaadjes drogen in de zon tot ze echt met de hand uiteenvallen in die ‘stukjes’ munt zoals we die uit de potjes kennen^^ de geur is wel intenser doordat het wat verser is geloof ik.
    Daarnaast ook altijd zelf gedroogde en gemalen paprikakruiden, maar aangezien de zon niet altijd fel is in NL koopt m’n moeder deze ook weleens op vakantie in Turkije. Love it!:)
    Rozemarijn is denk ik een van m’n favo’s!:) leuk artikel!:)

    Beantwoorden
  3. Mirjam

    Toen mijn opa en oma nog in Griekenland woonden, namen ze regelmatig Griekse kruiden mee in zakjes. Hadden we altijd lekkere kruiden voor bij gyros enzo :)
    Verder staat onze kast echt helemal vol, haha. Zo onoverzichtelijk! Ik wil een leuk kruidenrekje later :)

    Beantwoorden
  4. Lydia

    Ik denk niet dat ik hier iets aan toe te voegen heb. :) Het ligt er ook aan welke soort gerechten je het meeste kookt. Meestal kom je al een heel eind met zout, peper, paprikapoeder en knoflookpoeder in het kruidenkastje.

    Beantwoorden
  5. Brenda (Kookt!)

    Ik voldoe aan de basis kruiden en specerijen, allemaal present in mijn nieuwe opgeruimde lade! (idd een probleem, waar laat je het!)
    Koekkruiden ook sinds kort in huis, heeeerlijk!

    Beantwoorden
  6. Judith

    JAA! koekkruiden! Heerlijk in stoofpot! Kreeg laatst een recept van amandelbrood met koekkruiden, moet ik maar snel gaan maken! Verder een la vol kruiden en specerijen en een paar potten op het aanrecht met verse kruiden! Heerlijk verse munt, peterselie, basilicum, thijm, majorijn! hmmmm!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.