Je ziet het wel eens voorbij komen in recepten: Pimentón, oftewel gerookt paprikapoeder. Voor langere tijd had ik het zelf niet in huis en dit heeft vooral te maken met de verkrijgbaarheid. Pimentón is namelijk niet maar zo in de supermarkt verkrijgbaar, je moet er echt voor naar een speciaalzaak of je slag slaan op het internet. Ik gebruikte het ingrediënt ook pas voor het eerst in mijn Rokerige Frittata maar sinds ik het heb gebruik ik het steeds vaker. Waar ik eerst van mening was dat je de smaak wel enigszins kunt nabootsen met regulier paprikapoeder, is dit standpunt finaal de grond in getrapt. Ik leg je graag iets meer uit: Pimentón vs. paprikapoeder.

pimenton

pimenton

Pimentón
Pimentón is een onmisbaar gerecht in de Spaanse keuken. Het wordt gemaakt door een speciaal soort peperachtige paprika’s te roken boven een vuur van eikenhout. Vervolgens worden deze paprika’s dagelijks met de hand gedraaid totdat de juiste droogheid is bereikt. Wie denkt dat dit een klein karweitje is heeft het mis, het roken van de paprika’s voor Pimentón kan wel tot twee weken duren. Na het roken worden de zaadlijsten en het steeltje verwijderd waarna de paprika langzaam wordt vermalen tot poeder. Er zijn verschillende varianten verkrijgbaar (vaak mild, zoet of pittig) die ieder van een andere paprika worden gemaakt. Er worden dus -meestal- geen extra producten aan toegevoegd. Dankzij de sterke smaak van de Pimentón heb je vaak maar een theelepel  nodig op een gerecht voor vier personen.

Paprikapoeder
Paprikapoeder wordt gemaakt van gemalen gedroogde paprika’s. Het wordt niet gemaakt van de paprika’s die wij kennen, ze lijken meer op puntpaprika’s en zijn wat lichter van kleur. Hoe lichter de paprika van kleur is, hoe beter de smaak van de paprikapoeder wordt. Paprikapoeder is er in twee smaken:  mild en pittig, waar mild negen van de tien keer degene is die je in de supermarkten vindt. Het geeft vaak een wat zoetige smaak en is perfect om chips mee te maken natuurlijk. Paprikapoeder kan zowel warm als koud gebruikt worden en zorg ervoor dat je het op een donkere en droge plek bewaard. Het heeft nogal de neiging om vocht uit de omgeving aan te trekken, dus bewaar het poeder niet in kelder en zeker niet in de koelkast.

pimenton

De verschillen
Aan de omschrijving van beide producten heb je al kunnen ontlenen dat paprikapoeder en Pimentón wezenlijk van elkaar verschillen. Eén ding waar je het ’t beste aan merkt is natuurlijk de smaak. Waar Pimentón een intensere en rokerige smaak heeft is paprikapoeder vrij neutraal en ook niet gauw pittig. Wanneer je op zoek bent naar een beetje pit in een gerecht, kun je beter Pimentón gebruiken.

De verschillen komen ook sterk naar voren in de kleur. Paprikapoeder is vaak wat donkerder van kleur waar Pimentón felrood is, op de foto hieronder kun je het goed zien. Ik zou willen zeggen dat de Pimentón die ik heb ook wat meer poederig is dan de paprikapoeder, maar dit kan per merk natuurlijk verschillen.

Het gebruik van beide producten verschilt niet zoveel van elkaar, maar er zijn wel gerechten waar je het een beter kunt gebruiken dan het andere. Gevulde eitjes kun je bijvoorbeeld beter maken met paprikapoeder maar Pimentón doet het daarentegen weer beter in paëlla. Ook in een barbecuesaus kun je beter voor gerookt paprikapoeder kiezen, hier krijgt de saus net een beetje extra pit en smaak door.

pimenton

Wellicht zul je in eerste instantie niet denken dat je Pimentón veel zult gebruiken, maar wanneer je het eenmaal in huis hebt grijp je er steeds vaker naar. Ondanks de lastige ‘fysieke’ verkrijgbaarheid zijn er gelukkig wel genoeg webshops waar je het product kunt krijgen. Dille & Kamille verkoopt bijvoorbeeld diverse soorten Pimentón voor € 2,75. Je krijgt hier een blikje van 70 gram voor terug en dat is veel. Hier doe je heel lang mee.

Mocht je ooit Pimentón tegenkomen in een gerecht, denk dan niet klakkeloos dat je het kunt vervangen door paprikapoeder. Neem van mij aan als ik zeg dat de smaak hierdoor duidelijk wordt beïnvloedt. Dit betekent overigens niet dat het gerecht minder lekker of smaakvol zal zijn, maar de smaak is wel anders. Je mist naar alle waarschijnlijkheid het rokerige hintje waar Pimentón voor moet zorgen.

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 liggen ook de Ohmyfoodness Cheesecake bakmixen in de schappen van Jumbo en Albert Heijn.

Gerelateerde berichten

14 reacties

 1. Lisette

  Gewoon op vakantie in Spanje de eerste de beste supermarkt in duiken :) Ik kon het in NL ook niet vinden en heb nu alle soorten van vakantie meegebracht :) Het is inderdaad anders, en ik gebruik het wekelijks en nog is het niet op :)

  Beantwoorden
 2. Alice

  Ik bracht het altijd mee uit Spanje, maar sinds kort kunnen we het hier in België gewoon bij de supermarkt (Delhaize) krijgen. Ik gebruik het echt in heel erg veel gerechten. Heerlijk is het en inderdaad niet zomaar te vervangen door paprikapoeder.

  Beantwoorden
 3. Pierre

  Bedankt Sabine, eindelijk eens een leuk en duidelijk artikel over de verschillen in paprikapoeder en paprikapoeder… de ene is de andere niet.

  wat ik bij dille zie is dat men 3 soorten verkoopt… picant, zoet en… licht picant …. Die laatste bestaat niet….

  De drie versies die in Spanje bestaan zijn Dulce, Picante en Agridulce
  Zoet, picante en bitterzoet dus…

  detail maar toch, licht picant is de agridulce niet.

  waarom ik dat weet ?. nou eenvoudig, sinds 2007 promoten we dit product al in NL.

  Beantwoorden
 4. Joost

  Inmiddels is het ook bij de AH verkrijgbaar (La Chinata). Volgens de site alleen de zoete variant (die al redelijk pittig is), maar volgens mij zag ik bij een filiaal laatst ook de hot staan. En ja, het is onmisbaar. Eergisteren chili con carne saus gemaakt maar die bleef een beetje mat. Tot we ons realiseerden dat de pimenton er nog niet in zat. Een klein snufje maakte een wereld van verschil.

  Beantwoorden
 5. Gloria

  Where can I buy this particular brand here in the US or is there a website to purchase? Thanks

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.