Voor degene die het nog niet wisten: het is weer aspergetijd! Yes, yes! Ik heb de eerste keer asperges eten natuurlijk al lang achter de rug dit seizoen en het gaat nog zeker een paar keer volgen. Het nadeel van asperges is dat ze slechts een paar weken verkrijgbaar zijn. Ongeveer van halverwege april tot eind juni. Niet iedereen is dol op asperges of wellicht vind je het ‘eng’ om te te gebruiken, maar ik kan het je zeker aanraden. Naast het feit dat ze ontzettend allround zijn en je ze op talloze manieren kunt bereiden, zijn ze ook nog eens ontzettend goed en gezond voor je. Waarom? Dat leg ik je graag even uit.

1. Goed voor het hele lijf
Asperges bevatten veel vitame K, vitamine C, vitamine B1, B2, vitamine E en foliumzuur (vitamine B11). Daarmee zijn asperges gezond voor het hele lijf. Van celdeling tot het immuunsysteem, van bloedstolling tot huid en van haar tot botten… asperges zorgen overal voor.

2. Rijk aan vitamine E
In vergelijking met andere groenten zijn asperges rijk aan vitamine E. Vitamine E is een vetoplosbare vitamine die een rol speelt bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spier- en andere weefsels. Ook is vitamine E erg belangrijk voor de weerstand. Deze vitamine is een antioxidant en asperges bevatten nog meer antioxidanten: de zogenaamde flavonoïden. Deze stoffen kunnen ontstekingsreacties in het lichaam remmen.

3. B-vitamines in het kopje
In het kopje van de asperges zitten enorm veel B-vitamines. Deze zitten ook wel in de rest van de asperge, maar opvallend genoeg bulken de kopjes hiervan. B-vitamines zijn onder andere van belang bij de energievoorziening van het lichaam.

4. Bevatten veel mineralen
Eén portie asperges bevat kalium, calcium, magnesium, ijzer, mangaan, zink, fluor en een beetje koper. Behoorlijk wat mineralen dus, stoffen die belangrijk zijn voor jouw lichaam. Afhankelijk van het grondsoort waarin de asperges worden verbouwd kan het ook zo zijn dat de groenten selenium bevatten. Asperges passen goed thuis in een zoutarm dieet omdat de asperge geen extra zout nodig heeft.

5. Goed voor de nieren
Asperges zijn vochtafdrijvend en hiermee goed voor de nieren. Je nieren maken vloeistof van de stoffen die het lichaam niet nodig heeft, oftewel: urine. Asperges staan erom bekend urine een sterke geur mee te geven en dit komt omdat bepaalde stoffen in de asperge in het lichaam worden omgezet in vluchtige zwavelhoudende verbindingen.

6. Asperge maakt slank
Asperges bevatten nauwelijks calorieën, zo’n 20kcal per 100 gram. Even ter vergelijking: je moet bijna een kilo asperges eten om evenveel calorieën binnen te krijgen als een chocoladereep van 75 gram. Overigens moet je dan wel even op de bereiding letten he… de traditionele wijze is wellicht niet zo’n succes.

7. Kleur is van belang
En tot slot nog een aandachtspunt wat betreft asperges: de kleur. Er zijn drie soorten asperges: witte, groene en paarse. De witte asperges zijn de jonge scheuten van de aspergeplant, het deel dat onder de grond groeit. Paarse en groene asperges groeien beide boven de grond. Het vitaminegehalte van de asperge varieert naar gelang het soort. Groene asperges bevatten over het algemeen de meeste vitamines.

asperges op traditionele wijze

De bovenstaande informatie is aangereikt door Het Vitamine Informatie Bureau en het Nederlands Asperge Centrum.

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

8 reacties

  1. Jeannette

    Ik heb dinsdag in Baarlo bij een aspergeteler asperges gehaald! Hij vertelde me dat je ze dubbel moet schillen en dan in vriezer doen! Zo kun je ze 6 tot 9 maanden bewaren. Niet blancheren enzo.
    Ik heb 4 kilo gekocht en ze in porties ingevroren.
    Zo kun je dus nog lang genieten van asperges!
    Ik heb ze gisteren uit de vriezer gegeten en ze waren heerlijk! Bevroren in het kookwater doen en niet ontdooien van te voren!

    Beantwoorden
    • Sabine

      Zo lang ja?! Dan kun je bijna de tijd tussen de seizoenen overbruggen en het hele jaar van asperges genieten… Ideaal! Ik vind ze alleen altijd zo duur.

      Beantwoorden
  2. Egy

    Asperges zijn echt gezond,ik eet ze het hele jaar door.Drijven ook alle stoffen van de pillen af die ik in moet nemen.Je kunt ze voor het hele jaar in de diepvries doen en de smaak blijft behouden.In Nederweert kun je ze op verschillende plaatsen kopen let wel op op de ene plaats zijn ze goedkoper dan op de andere plaats.

    Beantwoorden
  3. Hans

    Als je niet perse rechte asperges wil hebben en niet naar dun of dik kijkt,kun je ze on Belgie per kist van 5 kilo kopen voor 5 euro,dus duur zijn ze niet.

    Beantwoorden
  4. Annemarie

    Goed verhaal
    Alleen niet dat “bijna 1 kilo” asperges evenveel calorieën zouden bevatten als 75 gram chocola. Onzin natuurlijk; zelfs extra pure chocola heeft al 571 calorieën per 100 gram. Asperges 20 per 100 gram, dus dat betekent : 28,5 x meer dan chocola. Wat jullie beweren is géén reclame voor slanke asperges dus!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.