5 tips om jouw favoriete recept plantaardig te maken

gesponsord

Om me heen hoor ik steeds vaker geluiden van mensen die bewust wat minder vlees willen eten of überhaupt een beetje willen minderen met het gebruik van dierlijke producten. Zelf zijn we hier de afgelopen jaren ook druk mee bezig geweest. Sowieso werk ik alweer voor het derde jaar op rij samen met Becel en deze samenwerking heeft mij doen inzien dat margarine een heel prima product is. Mede hierdoor staat er nu standaard een kuipje in mijn koelkast. Maar ook zijn we in de afgelopen jaren veel minder vlees gaan eten. Waar het voorheen steevast zes-zeven dagen per week op tafel stond, plan ik nu bewust iedere week één à twee plantaardige gerechten in en  kies ik ook iets vaker voor vis. De overgang naar minder dierlijke producten gebruiken is bij ons eigenlijk heel natuurlijk gegaan, maar ik kan me voorstellen dat dit niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is. In het artikel van vandaag wil ik je dan ook graag 5 tips geven om jouw favoriete recept plantaardig te maken. Zelfs met de kleinste veranderingen bereik je vaak al heel wat!

1. Vervang roomboter door margarine

Ja, ik geef gelijk toe dat ik altijd anti-margarine ben geweest en dat ik in mijn Guilty Pleasures Kookboek zeg dat je absoluut nóóit roomboter mag vervangen door margarine, maar daar ben ik van teruggekomen. Mede dankzij de caketest die ik heb gedaan waarin ik ging kijken met welk vet je de lekkerste cake kunt bakken, heb ik mijn mening over margarine bijgeschaafd. Margarine is een hele goede vervanger voor roomboter, of je het nu wilt verwerken in zoete recepten voor het bakken van koekjes bijvoorbeeld of roomboter altijd op je boterham smeert of gebruikt om het avondeten in te bereiden: met margarine bereik je hetzelfde effect. Overigens werken de kuipjes margarine, bijvoorbeeld Becel original, ook goed als vervanger voor roomboter. Het hoeft niet altijd uit een wikkel te komen!

Zoete aardappelcurry met citroengras
Onze zoete aardappelcurry bomvol groenten met citroengras en krokante kikkererwten bovenop.

2. Ga op zoek naar spannende plantaardige gerechten

Wanneer je begint met het meer eten van plantaardige gerechten denk je waarschijnlijk dat je alleen nog maar gegrilde groenten of salades kunt eten. Snap ik, het kost even tijd om bekend te worden met lekkere vegetarische gerechten. Maar ze zijn er zeker! Op OMF staan inmiddels heel veel plantaardige gerechten, maar een aantal van mijn favorieten zijn deze:

  1. Buddhabowl met zoete aardappel en kikkererwten
  2. Buffalo bloemkooltaco’s
  3. Flatbread met spinazie, zongedroogde tomaat en kastanjechampignons
  4. Gegrilde paprikarisotto met groene groenten
  5. Gele curry en bloemkoolsoep met rijstnoedels
  6. Geroosterde aubergine-tomatensoep
  7. Zoete aardappelcurry met citroengras

Met bovenstaande gerechten garandeer ik dat je het vlees of de vis echt niet mist. Het zijn volwaardige gerechten waar je gewoon vol van zit als je er een bord van hebt gegeten. Zelfs Tim is hiervan overtuigd en dat is toch echt (en nog steeds) een carnivoor.

De beste plek om op zoek te gaan naar plantaardige recepten is toch wel Pinterest. Typ daar ‘vegan food’ of ‘easy vegan’ in en je wordt bedolven onder lekkere plantaardige gerechten.

3. Gebruik vleesvervangers

Een inkoppertje natuurlijk: gebruik vleesvervangers. Toen ik jaren geleden begon met koken waren er echt nog niet zoveel vleesvervangers op de markt als nu. Toen moest je het doen met vega-gehakt dat nergens naar smaakte en als je mazzel had kon je hier en daar nog wel een naar karton smakende vegaburger vinden of wat falafel. Tegenwoordig is dat natuurlijk heel anders en is het vleesvervangerschap gigántisch. Kijk je op de website van Albert Heijn onder ‘vegetarisch, vega en vleesvervangers’ dan zie je alleen daar al 117(!) verschillende producten staan. Onderling verschilt de kwaliteit weliswaar nog steeds, maar er zijn veel producten die wij echt heel smakelijk en lekker vinden. Check bijvoorbeeld het recept voor onze Vegan Caesar Salad. Die doet echt niet onder voor de real deal. 

Vegan spaghetti bolognese
Onze vegan spaghetti bolognese op basis van linzen in plaats van gehakt.

4. Varieer met groenten

Als je niet zo van de vleesvervangers bent, zijn groenten hetgeen waar je je op wil focussen. En dat hoeft helemaal niet zo lastig te zijn. Hanteer als gulden regel dat je zo’n drie kwart van je bord vol bouwt met groenten en dit aanvult met verse kruiden en producten als pasta, rijst, couscous etc. En denk niet dat je dan direct vast zit aan die eeuwige courgette, aubergine of zoete aardappel, er zijn zó veel groenten (ook zeker van Nederlandse bodem!) waar je heerlijke gerechten mee kunt maken. Pinterest en Google bieden meer dan genoeg inspiratie voor gerechten met groenten als knolselderij, pompoen en aardappel. Durf groenten de hoofdrol te laten spelen in een gerecht en kies eens voor iets anders. Het heeft geen zin om een gerecht waarin je normaal gesproken altijd vlees verwerkt ineens te maken zónder vlees. Natuurlijk mis je dan iets aan de smaak als je het niet op de goede manier vervangt of het gerecht anders bereidt! Wij maakten voor Ohmyfoodness een vegan spaghetti bolognese en hoewel dit bij uitstek een gerecht is waarin je normaliter vlees verwerkt, lieten wij in dit geval linzen de hoofdrol spelen. En dat pakte bijzonder goed uit.

5. Eet plantaardige eiwitten

Om niets tekort te komen is het raadzaam om op zoek te gaan naar plantaardige eiwitten om er wel voor te zorgen dat je nog steeds genoeg eiwitten binnen krijgt. Klinkt wellicht als abracadabra maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Eiwitten zitten namelijk al in grote hoeveelheden in volkoren granen, tal van peulvruchten en in noten en zaden. Tofu, tempeh, linzen en kikkererwten zijn ook rijk aan eiwitten en dit zijn vaak toch al producten die je in huis hebt als je vaak plantaardig kookt.

Kortom: mocht jij de wens hebben om wat vaker plantaardig te eten dan hoeft het niet zo lastig te zijn om stappen te nemen. En kleine stappen brengen je natuurlijk ook al een heel eind hè! Met dit artikel wil ik absoluut niet zeggen dat iedereen plantaardig moet gaan eten, dit is iets dat wij zelf waarschijnlijk ook nooit zullen gaan doen. Maar door roomboter vaker te vervangen door margarine en bewust minder vlees te eten in een week dragen wij op onze manier al een (klein) steentje bij.

Mocht je nog wat extra eet-inspiratie nodig hebben, check dan ons vegan weekmenu met 7 plantaardige gerechten voor de hele week!

Mocht jij nog meer plantaardige eettips hebben dan hoor ik het natuurlijk graag!

In samenwerking met Becel

Join the Conversation

  1. Chantal says:

    Helemaal eens met de strekking! Niet vega of vegan maar probeer wel steeds meer keuzes te maken voor minder vlees. Moet eerlijk toegeven dat ik margarine nog altijd heel vies vind. Heb verschillende merken geprobeerd en ook becel (inderdaad nog de beste) maar op een snee brood hoort wat mij betreft echt roomboter.. voor bakken (in de pan of gebak) gebruik ik wel plantaardige boter. Dan merk je het wat mij betreft niet meer

    1. Sabine Author says:

      Ik gebruik margarine inderdaad ook niet op brood, sowieso smeer ik daar geen boter op trouwens haha. Alleen op ontbijtkoek hoort het voor mij (margarine, daarop vind ik roomboter weer niet lekker) en met bakken of braden is het een ideale plantaardige vervanger.

  2. Super dat jullie meer plantaardig eten stimuleren, alleen komt het wel ietwat hypocriet over als je zóveel vlees eet standard. In ieder geval heel goed dat je een begin maakt door 1 a twee keer per week plantaardig te eten maar pas op dat je jezelf niet te snel op de borst klopt en minder gestimuleerd bent nog vaker plantaardig te eten, want voor onze aarde is 5 a 6 keer per week vlees echt niet houdbaar helaas. Wel heel fijn dat jullie zo’n blog schrijven want ik vind het echt superrecepten! Waarom zou je die niet veel vaker per week willen eten ;)?

    1. Sabine Author says:

      Hoezo is het hypocriet als je je best doet om vaker plantaardig te eten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close