Gesponsord – Jullie weten inmiddels wel hoe dol ik ben op borrelplankjes en snackdiners. Het liefst zet ik iedere zaterdag een plank met hapjes op tafel met daarbij lekkere dips. Toch vind ik het ook wel eens leuk om te variëren en dan met name met de dips. Een variatie aan warme en koude snacks liggen sowieso op de plank, maar de dips willen nog wel eens wisselen. Vandaag laat ik je een borrelplankje zien met Libanese dips. Libanees eten is momenteel heel erg in en de hummus is niet meer weg te slaan uit de supermarktschappen. Maar de Mouhamara, Hommus Beiruti en Keshkeh van MezMez zijn net iets specialer. Het tilt je borrelplank next level zeg maar.

MezMez

MezMez, doet dat je niet denken aan ‘mezzes’? Dat was in ieder geval het eerste waar ik aan dacht en dat is niet geheel onterecht. MezMez is nieuw en is Libanees geïnspireerd. Tot stand gekomen met behulp van chef-kok Elias Sumer die je misschien wel kent van restaurant Cedars in Amsterdam: een (heel verrassend) Libanees restaurant aan het water waar je kunt genieten van echte, authentieke Libanese gerechten.

De Libanese keuken wordt vaak de meest verfijnde keuken ter wereld genoemd, mede dankzij het gebruik van de talloze kruiden en specerijen die worden gebruikt voor de typerende kleine hapjes: mezzes. Elias Sumer heeft er jaren over gedaan om zijn mezzes perfect te krijgen en nu zijn drie van zijn toprecepten ook verkrijgbaar voor de consument onder de naam MezMez.

Borrelplank met Libanese dips

Borrelplank met Libanese dips

Mouhamara, Hommus Beiruti en Keshkeh

Hummus en Baba Ganoush kennen we inmiddels allemaal wel toch? Onmisbaar bij Libanese borrelplankjes maar tegenwoordig multi-inzetbaar. Elias Sumer deelt zoals gezegd met behulp van MezMez drie van zijn toprecepten: Mouhamara, Hommus Beiruti en Keshkeh. Ik kan me voorstellen dat dit geen lampje doet branden, dat deed het bij mij namelijk ook niet, dus ik leg de dips graag even aan je uit:

  • Mouhamara: een pittige mezze op basis van tomaten en gebakken uitjes, sambal, granaatappelsiroop en gehakte walnoten.
  • Hommus Beiruti: een romige mezze van kikkererwtenpuree met tahine, peterselie tomaatjes en een vleugje citroen.
  • Keshkeh: een frisse mezze op basis van traditioneel in doeken gehangen romige yoghurt waar burghul, munt, paprika en komkommer aan toe is gevoegd.

Wij waren zelf van de Hommus Beiruti groot fan, heerlijk romig maar toch heel anders dan de traditionele hummus die we allemaal kennen. Ook de Keshkeh was verrukkelijk, lekker fris. Het doet denken aan tzatziki maar heeft wel een Libanese twist. De Mouhamara is verrassend pittig, een welkome afwisseling.

Voor de gelegenheid heb ik deze Libanese dips gebruikt als onderdeel van een borrelplank maar je kunt er alle kanten mee op. Zo is de Keshkeh heerlijk op een warm knapperig broodje en kun je de Hommus Beiruti serveren bij de gourmet. Deze gaat ook heel goed samen met ossenhaaspuntjes.

Borrelplank met Libanese dips

Borrelplank met Libanese dips

Wat eet je erbij?

Zoals gezegd serveerde ik de mezzes van MezMez bij een borrelplankje en gebruikte ik ze als dip. Eigenlijk alle soorten snacks zijn wel lekker bij deze Libanese dips. Zelf sneed ik wat kaasblokjes, komkommer en wortel in stukken en deed ik er cherrytomaatjes bij. Dit waren de koude snacks. De komkommer en wortel zijn vooral erg lekker met de Hommus Beiruti, de kaas gaat waanzinnig goed samen met Keshkeh. Je kunt overigens gewoon Hollandse kaas gebruiken, deed ik ook. Maar niet verder vertellen.

Qua warme snacks vond ik mini kipspiesjes, heerlijk met Keshkeh en Mouhamara, en gehaktballetjes – die gaan perfect samen met Keshkeh en Mouhamara – er erg geslaagd bij. Voor de variatie wat miniwraps erbij en onze borrelplank met Libanese dips was wel compleet. Zelf aten wij ‘em als avondeten maar ’s avonds met een glas wijn is hij ook perfect.

Nog een aantal snacks die erg lekker zijn bij de MezMez-variaties:

  • Gevulde wijnbladeren
  • Tabouleh
  • Falafel
  • Vleespasteitjes
  • Pitabrood

Echt een aanrader deze nieuwe Libanese dips van MezMez! Wanneer je toe bent aan wat variatie of gewoon iets anders wil proberen dan kun je met de Mouhamara, Hommus Beiruti en Keshkeh zéker uit de voeten.

Nieuwsgierig? De dips van MezMez zijn vanaf nu verkrijgbaar bij diverse supermarkten!

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door MezMez

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

6 reacties

  1. Marije

    Klinkt lekker! Ik hou van de Libanese keuken. Ooit een keer in een Libanees restaurant in Amsterdam gegeten en daar wil ik elke dag wel naartoe. Heerlijk! :-)

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.