Kliekjes… eigenlijk heb ik altijd wel wat over van het avondeten. De ene keer vries ik het in voor een volgende keer, de andere keer eet ik het later in de week nog een keer op een zogeheten kliekjesdag, maar weggooien doe ik vrijwel nooit. Vooral van stamppotten maak ik altijd véél te veel.  Maar stamppotten komen altijd wel op, het liefst eet ik ze namelijk de volgende dag als lunch. En niet zomaar opgewarmd in de magnetron. Nee, ik mik het kliekje in de koekenpan. Ja, je leest het goed: gebakken stamppot.

Ik geef toe dat het raar klinkt, kom maar met die vervreemde blikken en opgetrokken wenkbrauwen: ik ben het gewend. Vriendlief kijkt me al jaren vreemd aan als ik weer eens een kliekje stamppot sta op te bakken. Maar neem van mij aan: het is écht lekker. Vreemd wellicht, maar lekker en dat is het belangrijkste toch?

gebakken hutspot

 Wat ik doe is eigenlijk heel simpel. Uiteraard bewaar je het prakje stamppot dat je over hebt van de dag ervoor in een afgesloten bak in de koelkast. Het enige dat je de volgende dag nodig hebt is een koekenpan, een beetje boter en het prakje stamp. Vervolgens bak je de stamppot op zoals je zou doen met aardappels, met een krokant bruin korstje dus.

Oke, ik geef toe… naast het feit dat het vreemd klinkt, ziet het er wellicht ook niet erg smakelijk uit, maar ik hou ervan. De aardappels in de stamppot bakken lekker bruin wat zorgt voor een knapperig korstje, heerlijk.

En het beste: deze ‘methode’ van kliekjesverwerking is in feite op iedere stamppot toe te passen. Met boerenkool vind ik het ’t lekkerst, al is het met hutspot en zuurkool ook erg smakelijk. Met stampandijvie raad ik het je niet aan, de andijvie voeg je immers rauw aan de aardappels toe en door het te bakken verlies je de knapperigheid.

Ik kan me voorstellen dat het niet erg appetijtelijk klinkt, maar mocht je eens een kliekje stamppot overhebben dan daag ik je uit om het eens op te bakken. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt…

gebakken hutspot

gebakken hutspot

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 liggen ook de Ohmyfoodness Cheesecake bakmixen in de schappen van Jumbo en Albert Heijn.

Gerelateerde berichten

15 reacties

  1. PaulO

    Ja, ik bak ook altijd de kliekjes op, stamppot of niet.
    Mijn moder deed er vaak kerriepoeder bij tijdens het bakken (of het nou zuurkool was of restjes sperziebonen en stukjes rollade). Maar dat bruin-zwarte korstje is wel de voorwaarde.

    Beantwoorden
  2. Anne

    Jaaa lekker, doe ik ook vaak! Vaak is de stamppot een beetje uitgedroogd de volgende dag, niet meer zo smeuig als de verse van de dag ervoor. Ik maak er dan wel eens ‘burgers’ van: balletje draaien van de stamppot, beetje platdrukken en even door wat ei en paneermeel halen. In de koekenpan een bruin korstje bakken, en smullen! Vooral lekker met boerenkoolstamp :-)

    Beantwoorden
  3. Fatima

    Geloof me, er zijn altijd mensen die je rariteiten delen. Gebakken stampot is heerlijk.
    stampot opbakken met een eitje is ook lekker of met een lik mosterd erbij.

    Die knapperige stukjes zijn heerlijk!

    Beantwoorden
  4. Nell Nijssen

    Nou, dan sluit ik maar gewoon aan bij dit “rariteitenkabinet”. Stampjes worden hier ook altijd opgebakken en gewoon – als lunch – op een bammetje genuttigd.

    Beantwoorden
  5. Sabine

    Leuk om te lezen dat er veel meer zijn die de stamppot opbakken! Is bijna nog lekkerder dan de dag ervoor. En het op brood doen heb ik ook al heel vaak gedaan inderdaad, heerlijk!

    Bedankt voor alle tips ook overigens, met betrekking tot de mosterd, kerriepoeder etc. Ga het eens proberen de volgende keer.

    Beantwoorden
  6. E.

    Stampot andijvie doe ik altijd nog even in de wok anders krijg ik hem niet goed onder elkaar gestampt en vind ik het gerecht te koud. Heerlijk is dat.

    Beantwoorden
  7. gewoonkim

    Najaa zeg, hoe ik het ook probeer, dat bruine korstje wil niet bij mijn opgebakken stamp. Kwestie van langer laten staan of vuur hoger? Misschien had ik al die keren geen geduld, maar ik heb nog nooit een korstje op mijn stamp gekregen *huilen*
    Iemand advies?

    Beantwoorden
  8. René Davids

    René
    Ik kijk er echt niet van op. Doe dat al jaren. Geleerd van moeders die ook nooit iets weggooide.
    En echt superlekker op een boterham, liefst met een korstje.
    PS. Met de oude pannen ging een korst bakken makkelijker dan met de pannen met de moderne super gladde teflonlagen. Maar het lukt wel.

    Beantwoorden
  9. Cilia

    Ja ik heb deze keer muffins gemaakt van een kliekje hutspot dat ongeveer 200 gram woog.
    Oven voorverwarmen op 200 °C.
    Een beetje kerriepoeder door een groot ei klutsen. Dat klutseltje door de hutspotkliek roeren.
    De kliek in muffinvormpjes doen en in de oven zetten voor een minuutje of 20 tot 25.
    Als variatie kan je behalve het ei ook nog een pittige geraspte kaas (parmesan ofzo) erdoor roeren.
    Door het ei blijft de massa goed samenhangen.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.