Het is zomervakantie en dat betekent dat veel mensen erop uitgaan! Waar een grote groep zal kiezen om zich te laten verwennen in een all-inclusive resort, zijn er ook zeker mensen -waaronder wij!- die hun toevlucht zoeken op een camping. Gezellig in de tent, tot laat buiten zitten en koken op een campingstelletje. En dat koken hoeft helemaal niet zo lastig zijn! Je hoeft echt niet iedere avond spaghetti met rode saus te eten of patat, ook met slechts één brandertje kun je een heel hoop lekkers maken. Ik geef je een aantal tips om te koken op de camping en wedden dat je gewoon lekker eet?

sushisalade

Salades
Er vanuit gaande dat het lekker weer is op de camping, zijn salades altijd welkome gerechten voor het avondeten. En ook nog eens makkelijk om te maken op de camping want je hebt geen vuur of gas nodig. Ga je voor maaltijdsalades dan kan het zo zijn dat je één gaspitje nodig hebt, maar ook daarmee zul je het zeer waarschijnlijk wel redden. Zoek wat ruimte om te snijden en mik alle ingrediënten in een grote kom. In een handomdraai heb je een heerlijk lichte, maar voedende maaltijd op tafel staan zonder dat je hoeft te zwoegen boven dampende pannen. En zeg nou zelf, daar zitten we gewoon niet altijd op te wachten tijdens de vakantie toch? Ik ben even in het archief van OMF gedoken en heb de lekkerste salades voor je op een rij gezet waarbij je geen of slechts één gaspitje nodig hebt.

  • Lauwwarme spinaziesalade: om het jezelf makkelijk te maken laat je het vlees gewoon koud en bak je het niet eerst in de koekenpan zachtjes aan. Gebruik de uien ook rauw en dan heb je enkel één gaspitje nodig om je eieren op te koken. Wel even op zoek naar een kraan om de spinazie te wassen!
  • Warme (of koude!) tortellinisalade: nog altijd een van mijn favoriete (zomer)salades, zo vullend maar zo ontzettend lekker. En het fijnste van alles: het kost je helemaal niet zoveel tijd! Slechts één gaspitje heb je nodig om de tortellini gaar te koken. En mocht je een volle dag hebben: als je ’s ochtends nu even een paar minuten de tijd neemt, kun je ’s avonds de salade koud opeten. Bewaar hem afgedekt in een koeltas en hij blijft prima houdbaar de rest van de dag.
  • Lauwwarme aardappelsalade: een absolute hit bij de barbecue maar ook erg lekker om als hoofdgerecht te serveren met nog een frisse groene salade ernaast.
  • Pasta maaltijdsalade: maaltijdsalades met pasta doen het altijd goed. Eén gaspitje heb je nodig om de pasta in gaar te koken, voor de rest kun je prima af zonder. Maak deze salade wel van te voren klaar, want koud blijft hij toch het allerlekkerst.
  • Sushi salade: ontzettend veel zin in sushi maar geen tijd/zin/ruimte om sushi te staan rollen? Mik dan alle ingrediënten bij elkaar in een schaal, breng het op smaak met een beetje sojasaus en voilà, je hebt in een handomdraai een heerlijke sushisalade op tafel die prima kan dienen als avondeten.
  • Antipasti salade: geen warmtebron voor nodig, wat wil je nog meer? Maak een extra grote schaal en serveer er knisperend vers stokbrood of ciabatta bij, een goed glas wijn… genieten!
  • Quinoasalade: gezond, snel klaar en heerlijk om te serveren bij de barbecue!
  • Mexicaanse salade: en last maar zeker niet least de Mexicaanse salade, een ideale salade om te serveren op de camping omdat je hier eindeloos van kunt blijven snoepen.

couscous met feta

kip jambalaya

Een-/tweepansgerechten
Warme gerechten waar je slechts één of twee pannen voor nodig hebt zijn natuurlijk het meest ideaal. Op de camping heb je vaak niet de beschikking over een compleet gasfornuis, in ieder geval niet als je in een tent verblijft, en dus zijn makkelijke gerechten welkom. En gelukkig hebben we daar op OMF al een aantal dingen voor staan, zo kun je toch lekker koken op de camping!

  • Wraps doen het altijd goed op de camping want hier heb je vaak maar een of maximaal twee pannen voor nodig. Kies voor recepten waar je geen oven voor nodig hebt en zet iemand anders aan het snijden. Ideaal! Een aantal fijne wrap recepten die je prima kunt maken op de camping zijn: Beef taco’s, kip quesadilla’s, pizzadilla’s (maak ze in de pan in plaats van in de oven!) en de zomerse versie van de quesadilla’s.
  • Couscous met feta, lekker met een frisse salade en een stukje vlees van de barbecue.
  • Gebakken rijst, kook de rijst een dag van te voren en zet het in een afgesloten bakje weg. De volgende dag heb je dan nog maar één pan nodig!
  • Kip Jambalaya, een echt zomers gerecht en lekker makkelijk te maken. Je hebt hier ook geen aparte ingrediënten voor nodig, dus je zult waarschijnlijk alles in de lokale supermarkt kunnen vinden.
  • Hij komt toch nog even voorbij: de oude, vertrouwde, makkelijke old school macaroni. Niets mis mee om zo’n zakje kruidenmix van huis mee te nemen naar de camping.
  • Pasta pesto, voor als je toch pasta wilt eten maar niet vast wilt zitten aan de standaard tomatensaus en geen zin hebt om zelf aan de slag te gaan met een ingewikkelde saus.

Bekijk het receptenoverzicht voor nog meer campingproof recepten.

En verder…
Barbecuen kan natuurlijk altijd en ik kan me ook niet voorstellen dat je dit niet een keer gaat doen. De lokale supermarkt heeft vast voldoende vlees in het assortiment en bij sommige campings kun je zelfs hele barbecuepakketten huren. Serveer er een aantal salades bij en meer heb je ook eigenlijk niet nodig.

Ondanks dat je op de camping zit en je dus waarschijnlijk ook zelf kookt, zul je vast een paar keer uit eten gaan of kun je iets halen. De betere campings hebben vaak diverse menukaarten waar je dingen van kunt kiezen die je vervolgens mee kunt nemen naar je tent. Patatjes of een afgehaalde pizza smaken altijd net wat lekkerder als je ze buiten voor je tentje kunt oppeuzelen.

En wanneer je dan toch zelf voor het eten moet zorgen ’s avonds maar geen zin hebt om lang boven de pannen te staan, dan kun je er ook nog voor kiezen om lekkere broodjes te serveren. En om het je makkelijk te maken zet ik nog een aantal van mijn favoriete recepten op een rijtje, die gegarandeerd een hit zullen zijn en die je niet al teveel tijd kosten.

Wat eet jij altijd het liefst op de camping?

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

7 reacties

  1. Marleen

    Grappig, sommige van deze gerechten hebben we inderdaad gemaakt! (en dat zonder deze blog gelezen te hebben ;)) De pasta’s met lunchworst blijven ook altijd erg makkelijk!

    Beantwoorden
  2. Jess

    Erg lekker recepten hier gelezen!
    Onze guilty pleasure op vakantie is: Camembert met witte wijn ,rozemarijn en knoflook van de bbq met stokbrood……erg lekker!
    Of de gegratineerde nacho,s met groenten en kaas in een springvorm op de skottel (wel met deksel)….een topper bij de kids..

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.