Een paar weken geleden plaatste ik deze foto op Twitter:

Mijn vriend en ik waren naar de kringloopwinkel geweest om eens lekker rond te snuffelen en in de boekenhoek kwam ik deze juweeltjes tegen. Dat ik gek ben op kookboeken is geen geheim, maar oude kookboeken vind ik echt geweldig.  Waarom? Ik zal het je uitleggen. Dat doe ik aan de hand van Het Kookboek, geschreven door Terence en Caroline Conran. Ik kocht dit boek voor €2,50. That’s right. Kennen jullie dit boek? Gluur eens in de kookboekencollectie van je ouders of grootouders, hij staat er vast tussen!

Dit boek is opgedeeld in vier delen.
Deel 1: kopen, bewaren en voorbewerken van voedingsmiddelen
Deel 2: Recepten
Deel 3: Keukengereedschap
Deel 4: Voorsnijden, verklarende woordenlijst en register.

In deel 1 lees je alles over verschillende voedingsmiddelen. Van zoetwatervis tot wild en gevogelte en van deegwaren tot specerijen. Kort wordt per ingrediënt wat informatie gegeven. Bij vis wordt bijvoorbeeld uitgelegd hoe je zeker weet dat je verse vis koopt. Bij het vlees gedeelte leer je over de verschillende soorten vlees en hoe je dit behandeld. Bij het onderdeel wild staat met foto’s uitgelegd hoe je vers geschoten wild klaarmaakt (villen en in stukken verdelen).  Ook is elke groente omschreven, zodat je zeker weet met welke soort je te maken hebt. Ik vind het enorm leerzaam en lees hier dan ook heel graag in.
In deel 2 staan wat recepten. Geen heel ingewikkelde dingen, maar handige recepten waardoor je een goed beeld krijgt wat je eigenlijk met al die voedingsmiddelen kunt.

Deel 3 geeft uitleg over verschillende soorten keukengereedschap. Van messen tot kommen, alles komt aan bod. Nu is dit boek in 1982 geschreven, dus zijn er inmiddels al dingen veranderd (nu wordt er veel meer gebruik gemaakt van kunststof producten en tools van siliconenmateriaal), maar dat maakt het niet minder interessant om te lezen! Ook staat hier precies welke tools je voor welk klusje gebruikt.
In deel vier staat een stuk over voorsnijden, dus hoe verdeel je nou zo’n hele kip als je hem eenmaal in zijn geheel hebt gebraden? Of als je een groot stuk vlees hebt gekocht, hoe maak je daar nou mooie stukken van? Hier vind je – mét plaatjes – een stap voor stap uitleg. Dan volgt er een verklarende woordenlijst, super handig!  En daarachter nog een register om snel dingen op te zoeken.

Je begrijpt dat dit voor iemand die graag met koken bezig is een heerlijk boek is om eens goed in te lezen. De drie mappen die je ook op de foto zag staan heb ik nog niet gelezen, maar binnenkort heb ik weer wat meer tijd om me eens lekker in die schatjes te verdiepen. Zoals je op de foto zag staat daar nóg meer informatie in. Uitleg over technieken, info over de internationale keuken, van alles!
Natuurlijk lees ik deze boeken niet alleen omdat ik dat leuk vindt, ook leer ik er heel veel van, wat ik weer met jullie kan delen! Wie weet lees je hier over een tijdje hoe je een kip moet ontleden!

Naar welke items zoeken jullie als je een kringloopwinkel binnengaat? Wat vind je van mijn buit?

Over de auteur

30 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 vind je de OMF Cheesecake Bakmixen in de schappen van verschillende supermarkten. Voor 2021 is de allereerste editie van de Ohmyfoodness Agenda nú te reserveren via de OMF Shop.

Gerelateerde berichten

10 reacties

 1. Yara

  Wat leuk zeg! Ik vind het altijd erg leuk om oude boeken te vinden. Wij hadden vroeger zo’n boek van blue band, echt heeeel oud was die!

  Beantwoorden
  • Nienke

   Haha, ja, die van BleuBand hebben wij ook! We hebben ook nog een ander groot kookboek, weet niet precies hoe de heet, waar echt alles in staat. Superfijn!

   Beantwoorden
 2. Margriet

  Wat leuk om te zien dat ik niet de enige ben met die tic! :)
  Ik bezoek vaak rommelmarkten en kringloopwinkels en dan vlieg ik direct naar de boekenhoek. Op die manier heb ik al vele juweeltjes van boeken gevonden. Helemaal leuk vind ik het als er handgeschreven instructies bij staan, of er ezelsoren in zitten, dan weet je meteen welke recepten goed zijn.

  Het leukst vind ik bakboeken. Dan gebeurt het wel vaak dat iets gedateerd is, zo merk ik dat er in de jaren 70 en 80 te pas en te onpas maizena in taarten en cakes werd gegooid, tegenwoordig is dat minder zo.
  Maar het taalgebruik is wel leuk, en ook het idee dat je een taart of cake maakt die al enkele decennia oud is. :)

  Beantwoorden
  • Annebeth

   Precies ja!
   Heerlijk he? Ik kan er echt van genieten om dan door die oude boeken te bladeren en af en toe eens te gniffelen om het taalgebruik of de receptuur.

   Beantwoorden
  • de waegenaere patricia

   Waar kan ik die 3 delen nog vinden van lekker koken zo doe je dat groetjes trisje

   Beantwoorden
   • Annebeth

    Hallo Patricia,

    Ik denk dat je daarvoor het beste de kringloopwinkels af kunt struinen.
    Of rommelmarkten bijvoorbeeld!

 3. Joyce Vasse

  Ik heb een hele verzameling oude kookboeken die ik zou willen verkopen.. zij er heel veel.

  Liefhebbers?

  Gr Joyce

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.