Even een snelle tip tussendoor voor degenen die net wat extra pit aan hun eten willen geven maar niet zo goed weten hoe dat te doen en er bovendien ook niet teveel geld voor willen neerleggen. Vaak in de buurt van het Conimex schap hangen van die rekjes met talloze kruiden eraan: gehakt, kerrie, viskruiden etc. Daar hangen ook zakjes kruidenmix voor saté tussen en die zijn erg lekker als je wat meer smaak aan kip of varkensvlees wil geven. De zakjes zijn overigens van Verstegen, maar dit kan per supermarkt verschillen. Deze kocht ik bij de Albert Heijn.

Persoonlijk gebruik ik altijd kipkruiden om kip te kruiden en dat vind ik al ruim voldoende. Echter, wanneer ik zelf een keer mihoen of bami ofzo maak vind ik het lekkerder als de kip wat vochtig blijft en als de smaken echt in de kip zelf trekken. Daarom gebruik ik zo’n zakje saté kruiden altijd om een marinade mee aan te maken. Heel simpel, maar de smaak wordt wel héél anders.

Ik meng het zakje kruidenmix met een paar lepels ketjap en met ongeveer twee tot drie lepels olijfolie. Als je van iets meer pit houdt kun je ervoor kiezen om sambal toe te voegen. De uiteindelijke marinade die je hieraan overhoudt lijkt heel weinig, maar is ruim voldoende om 600 gram kipfilet mee te kruiden.

Ik maak de marinade altijd direct in de schaal waarin ik de kip laat marineren zodat ik weet dat alle marinade wordt gebruikt. De kipfilet snijd ik in korte blokjes en doe ik bij de marinade. Goed omscheppen met een lepel zodat ieder stukje vlees is bedekt met de marinade en dan zo lang mogelijk laten staan. Mocht je van te voren al weten dat je dit ’s avonds eet dan raad ik je aan de kip ’s ochtends al te marineren en de rest van de dag in de koelkast te laten staan. Je merkt dat de kip dan alle smaken heeft opgenomen en dat is érg lekker.

Door toevoeging van de olie is het niet meer nodig om nog extra olie te verwarmen in de pan, wat je tijdens het koken dus weer een beetje tijd bespaart. De kip goed gaar bakken en door de marinade aan de buitenkant van de kip een klein beetje te laten aanbakken krijg je een heel intens en kruidig korstje. Lekkkeeerr!

Zo zie je maar dat je met behulp van een heel goedkoop zakje kruiden en wat ingrediënten die je waarschijnlijk sowieso wel in huis hebt al heel snel een hele lekkere marinade kunt maken. Makkelijk voor op de dagen dat je geen zin hebt om te koken!

Over de auteur

30 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 vind je de OMF Cheesecake Bakmixen in de schappen van verschillende supermarkten. Voor 2021 is de allereerste editie van de Ohmyfoodness Agenda nú te reserveren via de OMF Shop.

Gerelateerde berichten

3 reacties

  1. Sandra3619

    Ik lees altijd al je artikelen maar post eigenlijk nooit een comment, maar deze keer moet ik dat gewoon even doen van mijzelf :)

    Wat een super idee!! Ik neem morgen zeker een zakje kruiden mee bij de supermarkt, altijd handig om in huis te hebben.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.