In de periode voorafgaand aan Kerst deelde ik vorig jaar een super lekker banana-cheesecakebread. Dit brood is met Kerst zo ongelofelijk vaak gemaakt dat ik besloot voor de paasweek dit jaar een variatie hierop te maken. Ik zou deze bananabread cakerol met vanilleroom en jam lekker op tafel zetten bij het paasontbijt, maar hij doet ook prima dienst als gebakje bij de koffie of als onderdeel van een dessert. Lekker veelzijdig dus! Hoewel bananabread vaak een gezond imago heeft is dat bij deze cakerol natuurlijk niet het geval. Die is vooral lekker zoet en geschikt voor momenten waarop je niet zo met je gewicht bezig bent.

Bananabread cakerol met vanilleroom en jam

Bananabread cakerol met vanilleroom en jam

 

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Bananabread cakerol met vanilleroom en jam

Bananabread cakerol met vanilleroom en jam

Recept afdrukken Pin recept
1 rol (20 cm)

Ingrediënten

Voor de cake:

  • 2 rijpe bananen
  • 1 ei
  • 60 ml zonnebloemolie
  • 50 gr kristalsuiker
  • 125 gr bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • snuf zout

Voor de vanilleroom:

  • 25 gr custardpoeder
  • 25 gr kristalsuiker
  • 1/2 ei of 1 maat S
  • 250 ml volle melk
  • 1 vanillepeul

En verder:

  • jam naar keuze

Instructies

Voor de cake:

  • Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed de bakplaat met een vel bakpapier.
  • Doe de bananen, het ei, de zonnebloemolie en de suiker in een foodprocessor. Maal het geheel fijn. Je kunt de bananen eventueel ook prakken met een vork en vervolgens opkloppen met het ei, de olie en de suiker.
  • Doe het bananenbeslag samen met de bloem, het bakpoeder en het zout in een kom. Spatel het geheel tot een egaal cakebeslag.
  • Stort het cakebeslag op de met bakpapier beklede bakplaat. Spreid het geheel uit tot een rechthoek van 20 x 30 cm.
  • Bak de plaatcake in het midden van de oven in 10 - 12 minuten gaar. Stort de cake direct op een droge, licht besuikerde theedoek. Verwijder voorzichtig het bakpapier en rol de cake met theedoek en al op. Laat de cake op deze manier volledig afkoelen.

Voor de vanilleroom:

  • Meng de custardpoeder met de helft van de suiker en het ei. Doe ondertussen de andere helft van de suiker, de volle melk en het vanillemerg in een steelpannetje. Verwarm de melk tot de suiker is opgelost.
  • Schenk een deel van de op gewarmde melk bij de custardpoeder in de kom. Schenk alles al kloppend weer in de steelpan. Breng de custard aan de kook en kook het geheel al roerend met een garde tot vla-dikte.
  • Stort de custard in een bak, dek deze af met plasticfolie of een deksel en laat de vanilleroom volledig afkoelen in de koelkast.

De cakerol:

  • Rol de cakerol in de theedoek voorzicht weer terug. Smeer de bovenkant van de plak cake in met jam naar keuze en de vanilleroom.
  • Rol vervolgens de cake weer terug op en serveer deze direct.
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Vermeld @ohmyfoodnessnl of tag #ohmyfoodnessnl!

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 liggen ook de Ohmyfoodness Cheesecake bakmixen in de schappen van Jumbo en Albert Heijn.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.