Oef.. Een boek met alleen maar burgers. Ik denk dat je dan wel aan het juiste adres bent bij OMF. De cover van het boek ziet er al heerlijk uit en toen ik het boek daadwerkelijk in huis had, kon ik niet kiezen welke burger ik wilde gaan maken. Namen als ‘Tokyo Tower’ en ‘California Here I Come’ komen voorbij en als er over benamingen creatief nagedacht wordt, dan heb je me te pakken. Alles klinkt aantrekkelijk en met die foto’s verlang je werkelijk naar een heerlijke burger.

Je zou misschien denken dat dit boek enkel met recepten voor hamburgers gevuld is, maar niets is minder waar. Op creatieve wijze wordt er omgegaan met verschillende soorten burgers. Het boek is in verschillende burger-hoofdstukken opgedeeld waardoor je alle kanten op kunt. Burgers van rund & wild, van varken & lam, van gevogelte, vis & zeevruchten en dan ook nog vega- & vegan burgers. Best uitgebreid en voor ieder wat wils. Pluspuntje.

Ik kon maar moeilijk kiezen welke burger ik wilde maken, dus maakte ik een kleine selectie. Verschillende burgers werden favoriet door foto, naam en ingrediënten. En nog steeds wil ik die andere 2 uit mijn selectie van 3 nog eens maken, maar de uiteindelijke winnaar was deze Garnalenburger met Noodles en Misomayo, ook wel ‘K-Town NYC’ genoemd. Geen gewone hamburger van rund en de uiteindelijke creatie ziet er feestelijk uit: tijd voor een bezoekje aan buurman toko om zo snel mogelijk de keuken in te duiken.

Neem je tijd

Burgers zijn in principe helemaal niet moeilijk om te maken. Als je een ervaren bakker bent weet je ook hoe je hem wil hebben, ik heb hem het liefst medium gebakken. Dus met de meeste recepten uit dit boek kom je goed weg. Deze garnalenburger is iets ingewikkelder om te maken moet ik zeggen, dus ‘tijd’ is een vereiste. Zo kun je namelijk rustig je gang gaan en deze mooie burgers + alles eromheen maken.

Alles eromheen houdt in; de broodjes van noodles, misomayo en zelfgemaakte chilisaus. Zit je wat krap in tijd dan kun je natuurlijk voor gewone broodjes en chilisaus uit een fles kiezen, met andere woorden: pak het zo uitgebreid aan als je zelf wil, dit boek biedt in ieder geval genoeg inspiratie.

Vormgeving

Altijd als ik een kookboek doorblader, dan laat ik ook (onbewust) mijn grafische oog over de pagina’s glijden. Een boek dat lekker is vormgegeven spreekt mij altijd veel meer aan dan wanneer daar minder aandacht aan is besteed. Is een kleine tik van me geloof ik maar ik kan mooi vormgegeven boeken dan ook enorm waarderen. De Beste Burgers vind ik mooi vormgegeven in een stijl die goed bij burgers past. En het bevat fijne, smakelijke foto’s (belangrijk). De navigatie vind ik ietwat onduidelijk. Voor het maken van deze garnalenburgers kun je niet op 1 pagina blijven maar moet je telkens switchen naar andere hoofdstukken in het boek omdat alle recepten voor sausjes, broodjes etc. los van elkaar verzameld staan. Ik kan me voorstellen dat hiervoor gekozen is, omdat alles zo op een overzichtelijke manier in het boek aan bod komt, maar als ik kook uit een kookboek, dan wil ik het recept voor me hebben en aan de slag gaan. En het liefst niet dat mooie boek met vieze vingers besmeren om andere ‘onderdelen’ uit het recept op andere pagina’s te moeten zoeken (ook al zeggen ze dat kookboeken vies horen te zijn).

Hieronder vind je het recept voor de K-Town NYC, en ik kan je vertellen dat het een heerlijke burger is. Je hebt absoluut eer van je werk!

Het boek ‘De Beste Burgers’ koop je voor 14,95 via Bol.com

Cook the Books: Garnalenburgers met noodles en misomayo uit De Beste Burgers

Recept afdrukken Pin recept
4 burgers

Ingrediënten

Garnalenburgers

  • 500 gram gepelde garnalen uit de diepvries, ontdooid.
  • 4 tenen knoflook
  • 4 tl limoensap
  • 4 tl mayonaise
  • 4 tl vissaus
  • 4 tl ruwe rietsuiker
  • 4 lente-uien
  • 4 toefjes koriander
  • zout
  • versgemalen peper
  • 1-2 el paneermeel
  • 3-4 el olie

Misomayo

  • 8 tl mayonaise
  • 2 tl lichte misopuree
  • honing om op smaak te brengen

Chilisaus

  • 1 ui
  • 2 rode Spaanse pepers
  • 1 teen knoflook
  • 1 el olie
  • 30 gram ruwe rietsuiker
  • 50 ml appelazijn
  • 50 gram tomatenpuree
  • vers gemalen peper
  • worcestersaus

'Broodjes'

  • 300 gram lange ramen (noodles)
  • zout
  • 4 handjes rucola
  • 2 lente-uien
  • 6 el olie
  • 4 el kimchi Koreaanse gefermenteerde kool; kant-en-klaar

Instructies

Misomayo

  • Roer door de mayonaise de misopuree en breng op smaak met honing.

Chilisaus

  • Pel de ui en de knoflook. Snijd de Spaanse pepers open en verwijder de zaden en zaadlijsten. Snijd alles in heel kleine blokjes. Verhit de olie in een pan en fruit de ui, knoflook en pepers.
  • Voeg de suiker toe en laat de groenten licht karamelliseren. Voeg azijn en 1 dl water toe, bestrooi met wat zout, breng aan de kook en laat het geheel met het deksel schuin op de pan op laag tot matig vuur 3-4 minuten pruttelen.
  • Roer de tomatenpuree erdoor en laat de saus kort doorkoken. Breng op smaak met zout, peper en worcestersaus.

Garnalenburgers

  • Was de ontdooide garnalen, laat ze uitlekken (belangrijk!) en plet ze lichtjes. Pel de knoflook en hak fijn. Hak in de keukenmachine de garnalen en knoflook in porties grof met limoensap, mayonaise, vissaus en suiker.
  • Was de lente-ui en snijd deze in dunne ringetjes. Was en droog de koriander, ris de blaadjes af en hak ze fijn. Roer beide door de garnalenpuree en breng op smaak met zout en peper.
  • Vorm van het mensen 4 dikke burgers van ongeveer 2cm dik (ik heb hier wat paneermeel aan toe moeten voegen omdat mijn garnalenpuree te nat was) en bestrooi ze met paneermeel. LET OP: Voordat je ze bakt maak je eerst de broodjes van noodles. Zodra die klaar zijn bak je de garnalenburgers. Verhit in een ruime pan de olie op hoog vuur en braad de burgers 3 minuten. Keer en braad ze nog eens 3 minuten. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

'Broodjes'

  • Kook de noodles beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking, laat ze uitlekken en afkoelen in een zeef. Was de rucola en schud de blaadjes droog, verwijder dikke stelen. Was de lente-uien en snijd ze in dunne ringen.
  • Maak van de noodles in een burgerpers (of m.b.v. 2 bakjes) 8 broodjes. Verhit wat olie in een grote koekenpan en bak de helft van de noodlesbroodjes in 3-4 minuten krokant. Keer ze en bak ze nog eens 3-4 minuten. Laat ze uitlekken op keukenpapier en houd ze warm in de oven. Bak de overige noodlebroodjes op dezelfde manier en houd ze daarna warm in de oven.
  • Neem 4 borden en leg op elk bord 1 noodlesbroodje. Schep daarop 2 tl misomayo en verdeel de rucola en kimchi erover. Leg de burgers erop en schep er 2 tl chilisaus op. Verdeel de lente-ui erover, leg de noodlesbroodjes erop en serveer meteen.

Notities

*Begin voor het volledige recept met het maken van de sauzen en bereid vervolgens garnalenburgers voor. Daarna maak je de broodjes van noodles en deze houd je in een op 100 graden voorverwarmde oven warm.
*Let er bij het maken van de garnalenburgers op dat de massa niet te nat wordt, anders wordt het een plakkerig gedoe.

Heb je dit recept al eens geprobeerd?Vermeld @ohmyfoodnessnl of tag #ohmyfoodnessnl!

Over de auteur

33 jaar, werkt met veel plezier samen met Sabine en creëert op basis van een grote passie voor lekker eten, zeer regelmatig nieuwe guilty pleasures èn gezonde gerechten voor OMF. Wil zo veel mogelijk (steden) van de wereld zien, woont samen met Tobias in Deventer en heeft een grote liefde voor grafisch ontwerp, fotografie, crossfit en cheesecake.

Gerelateerde berichten

5 reacties

  1. Malou | Blonde Blossom

    Yum ik word zo blij van al die heerlijke recepten! Vis en zeevruchten zijn echt mijn favoriet en in een burger lijkt dat me zo lekker. Dit receptje ga ik gelijk weer opslaan! Vandaag deelde ik trouwens een pastarecept dat je misschien ook wel leuk vindt! Malou x

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.