Last minute op zoek naar een geschikt dessert voor vanavond of morgen? Creme brulee is een vrij gangbare keuze om nog even te maken vandaag, aangezien je de meeste ingrediënten waarschijnlijk wel in huis hebt. Als je dan ook bij toeval nog een gasbrandertje in huis hebt, ben je helemaal binnen, maar eventueel zou je het typerende gekaramelliseerde suikerlaagje ook nog wel onder de grill kunnen maken.

Creme brulee

Wat heb je nodig? (4 kleine schaaltjes)

  • 250 ml slagroom
  • 200 ml halfvolle melk
  • 1 vanilestokje
  • 100 gram kristalsuiker
  • 5 eidooiers
  • 50 gram witte basterdsuiker

Creme brulee is eigenlijk vrij makkelijk om te maken, het enige waar je mazzel mee moet hebben en wat ook wel een beetje oefening vergt is de juiste manier van garen zodat je niet met de helft minder komt zitten dan je aanvankelijk eigenlijk dacht. Zelf heb ik verschillende manieren van bereiden geprobeerd, de onderstaande werkte voor mij het best.

1. Schraap het merg uit het vanillestokje en breng dit samen met de slagroom en de melk in een steelpannetje aan de kook. Voeg hier ook het hele vanillestokje nog aan toe, puur voor de extra vanillesmaak. Laat de room 5 minuten op laag vuur trekken.

2. Scheid de eidooiers van de eiwitten en klop de dooiers met de suiker tot een romig mengsel. Verwarm ondertussen de oven vast voor op 125°C.

3. Verwijder het vanillestokje uit de room en voeg de hete room aan de eieren toe. Klop met een garde tot een romig en lobbig mengsel.

4. Neem een ovenrooster en zet hier de creme brulee schaaltjes op. Giet de schaaltjes vol met de room.

5. Laat de creme brulee in het midden van de oven in 40 minuten gaar worden.

6.Haal de schaaltjes na 40 minuten uit de oven en laat de creme brulee op het aanrecht verder opstijven.

7. Dek de creme brulee nadat het volledig is opgesteven af me een beetje plasticfolie en zet de schaaltjes minimaal twee uur in de koelkast.

8. Wanneer de creme brulee volledig is afgekoeld, strooi je de basterdsuiker eroverheen. Karameliseer de suiker vervolgens met behulp van een gasbrandertje.

Creme Brûlée

Creme brûlée

Creme brulee

Over de auteur

30 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 vind je de OMF Cheesecake Bakmixen in de schappen van verschillende supermarkten. Voor 2021 is de allereerste editie van de Ohmyfoodness Agenda nú te reserveren via de OMF Shop.

Gerelateerde berichten

5 reacties

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.