Dit is mijn eerste recept op OMF en ik vind dat we dat best een beetje feestelijk mogen beginnen. Dus ik trap af met dit heerlijk zoete taartje zonder toegevoegde suikers en met als hoofdingrediënt dadels. Nog niet eens zo heel lang geleden heb ik dadels echt ontdekt. Ik rol ze in kokos, stop er een walnoot in of bak ze op met spek. Maar voor dit recept heb ik er caramel van gemaakt, dat kan namelijk ook en is heel makkelijk. Het taartje bestaat uit 3 lagen en de eerste laag, de bodem, bestaat uit noten en dadels. De tweede laag is de dadelcaramel en de toplaag is van chocolade. Met een beetje zout erover is het verhaal compleet!

Wat heb je nodig? (ca. 8-10 plakken)

Voor de bodem:

  • 150 gram walnoten
  • 100 gram volle dadels
  • 1 theelepel vanille extract
  • ongeveer 4 eetlepels water

Voor de caramel:

  • 250 gram volle dadels (laat ze ong. 2 uur in een bak met water laten weken)
  • het sap van 1 citroen
  • 50 gram kokosolie (gesmolten)
  • 1 a 2 theelepels vanille extract
  • 4 eetlepels water
  • zeezout

Voor de toplaag:

  • 10 gram rauwe cacao
  • 50 gram kokosolie
  • 3 eetlepels honing
  • zeezout

1. Vul je blender met de walnoten, dadels en het vanille extract en zet hem aan. De ingrediënten moeten nu samen een plakkerige massa vormen, dit kun je een beetje helpen door er telkens een eetlepel water aan toe te voegen.

2. Stort het geheel in een met bakpapier beklede cakevorm, druk aan met een lepel en zet in de koelkast.

3. Voor de caramel vul je je blender met de geweekte dadels, het sap van de citroen, de gesmolten kokosolie en het vanille extract. Laat de blender net zo lang zijn werk doen totdat er een vloeibare massa ontstaat. Ook dit kun je als het nodig is, een beetje helpen door kleine beetjes water toe te voegen.

4. Stort ook deze laag in de cakevorm, strooi er een beetje zout over en zet weer terug in de koelkast.

5. Voor de toplaag smelt je de kokosolie en wanneer deze helemaal vloeibaar is, voeg je de cacao toe. Roer goed en voeg ondertussen de honing toe. Laat even afkoelen en stort daarna als derde laag in de cakevorm.

6. Als het taartje goed afgekoeld is kun je er eventueel nog een beetje zeezout over strooien, plaats het daarna in de vriezer. Zo stijft het geheel beter op maar zal niet keihard bevriezen, de caramel laag blijft een beetje zacht.

Ik heb het taartje een nacht in de vriezer laten staan en de volgende ochtend heb ik er plakken van gesneden. Doordat de chocoladelaag best hard wordt, gaat het snijden vanaf de bovenkant wel, maar met beleid. Je kunt het taartje daarom ook omdraaien en vanaf de onderkant de plakken snijden. Zo hak je als laatste door de chocoladelaag heen.

Je kunt dit taartje het beste in de vriezer bewaren.

OMF_Viv_saltedcaramelchocbars

Over de auteur

32 jaar, werkt met veel plezier samen met Sabine en creëert op basis van een grote passie voor lekker eten, zeer regelmatig nieuwe guilty pleasures èn gezonde gerechten voor OMF. Wil zo veel mogelijk (steden) van de wereld zien, woont samen met Tobias in Deventer en heeft een grote liefde voor grafisch ontwerp, fotografie en crossfit en cheesecake.

Gerelateerde berichten

12 reacties

  1. Yvonne

    Wauw, dit lijkt me echt super lekker!
    Ben benieuwd naar alle recepten die we van je mogen gaan lezen.
    Er moet alleen staan zonder toegevoegde suikers (sorry diëtistje in opleiding).

    Liefs

    Beantwoorden
  2. Kim

    Dit beloofd al veel goeds Vivian! Ziet er erg lekker uit. Ik ben al benieuwd naar de rest van je input voor OMF. En, leuk ook om te weten dat je van dadels karamelsaus kunt maken. Weer iets geleerd ;-)

    Beantwoorden
  3. Britt

    Hmm, dit klinkt zo ontzettend lekker! Kunnen de noten in de eerste laag ook door iets anders worden vervangen? Ik heb een notenallergie maar zou wel zo’n heerlijk healthy tussendoortje willen eigenlijk!

    Beantwoorden
    • Vivian

      Hi Britt,
      Wat je kunt doen is een dubbele laag chocolade maken. Dan begint jouw bodem met chocolade, daarna de dadelcaramel en als toplaag weer de chocolade laag. Haver met de dadels mengen is inderdaad ook een optie!

      Beantwoorden
  4. Gwen

    Oeh dit klinkt goed!
    Kun je de kokosolie ook vervangen door een andere olie, zoals olijfolie?

    Beantwoorden
    • Vivian

      Hoi Gwen,
      Je kunt de kokosolie dan beter weglaten of eventueel vervangen door een beetje boter. Olijfolie zal de smaak teveel beïnvloeden.

      Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.