Het woord “Caprese” komt vast bij iedereen wel bekend voor: het is de beroemde Italiaanse combinatie van tomaat en mozarella en vaak zit hier nog verse basilicum en pesto aan toegevoegd. Er zijn duizenden gerechten te verzinnen met deze combinatie en vandaag deel ik er drie met jullie die je zowel als volledige maaltijd kunt beschouwen als hapjes, afhankelijk van de hoeveelheid die je aanhoudt. Vandaag drie recepten voor Caprese Bruschetta’s, een Caprese Tosti en uiteraard de Caprese salade.

Voor al deze gerechten heb je sowieso nodig:

  • Rijpe tomaten op kamertemperatuur
  • Kwalitatief goede mozzarella (geen light!)
  • Groene pesto
  • Verse basilicum

Bruschetta’s
Je hebt voor dit recept ook nog gedroogde oregano en een stokbrood nodig
1. Verwarm de oven voor op 230°C en bekleed een rooster met wat bakpapier.
2. Snijd het stokbrood (of de pistolets als je voor snacks gaat) schuin door midden zodat je mooie, langwerpige sneetjes krijgt. Smeer deze sneetjes in met een laagje pesto
3. Snijd de tomaat en mozzarella in kleine blokjes en verdeel deze over het stokbrood. Strooi af met wat gedroogde oregano.
4. Rooster de bruschetta’s tien minuten in de voorverwarmde oven.
5. Gebruik een klein blaadje verse basilicum voor garnering.
Tips: wanneer je blokjes salami en ui aan deze bruschetta’s toevoegt voordat ze in de oven gaan, smaken ze precies als pizzabroodjes. Daar heb je nog niet eens tomatensaus voor nodig.

Allergie tip: mocht je allergisch zijn voor noten en de pesto dus niet kunnen gebruiken kun je de broodjes ook insmeren met een teentje knoflook.

Tosti’s
Je hebt voor dit recept ook nog twee sneetjes bruin brood nodig
1. Smeer één boterham in met een flinke laag pesto.
2. Snijd de mozzarella en tomaat in mooie plakken en begin met een laagje mozzarella op de met pesto besmeerde boterham en leg hier vervolgens de tomaat overheen.
3. Dek de tomaat af met wat blaadjes verse basilicum.
4. Leg de andere boterham er bovenop en gril de tosti onder een grill apparaat of bak hem in de koekenpan.
Tip: het is lekker als de kaas smelt, maar pas op dat je niet té lang bakt/grilt, hier wordt de mozzarella namelijk erg taai van.

Allergie tip: mocht je allergisch zijn voor noten en de pesto dus niet kunnen gebruiken kun je het brood ook insmeren met een teentje knoflook.

Salade
Je hebt voor dit recept ook nog een scheutje olijfolie en verse peper nodig.
1. Snijd de tomaten en mozzarella in mooie plakjes en leg ze om en om gedrapeerd op een bord. Een halve mozzarella en één tomaat zijn voldoende voor een 1-persoons portie.
2. Besprenkel de tomaat en mozzarella voorzichtig met wat olijfolie. Extra vergine zorgt hier voor een wat intensere smaak, maar is gelijk ook iets duurder in de aankoop.
3. Strooi wat verse peper over de salade en leg de gewenste hoeveelheid pesto op de mozzarella.
4. Garneer met twee blaadjes verse basilicum.
Tip: maak deze salade niet te ver van te voren in verband met ongekoelde en gekoelde producten (tomaten bewaar je nooit in de koelkast!). Mocht het echt niet anders kunnen, garneer de salade dan pas met de pesto vlak voordat je de salade opdient, anders trekt de pesto in de tomaat en mozzarella. Deze salade is ook erg lekker met wat geroosterde pijnboompitjes.

Allergie tip: de pesto is ook te vervangen door wat tomatentapenade.

Natuurlijk zijn er nog talloze andere recepten te verzinnen waarin je deze combinatie verwerkt. Zo kun je bijvoorbeeld ook een erg lekkere zomerpasta hiermee maken of snackprikkertjes wanneer je cherrytomaatjes en bolletjes mozzarella gebruikt.

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

6 reacties

  1. nirosha

    Lekker! Een tip voor mensen die ook een noten-allergie hebben: Bij de Albert Heijn verkopen ze pesto zonder noten. Het zit in een potje van 135 gram en er staat ‘Pesto Vivo’ op.

    Of natuurlijk simpel zelf te maken: Basilicum, knoflook, pijnboompitten, parmezaanse kaas, olijfolie : )

    Beantwoorden
    • Sabine

      Goeie tip! Al is pijnboompitten alsnog oppassen hoor. Mijn vriend heeft een notenallergie en die kan ook niet tegen pijnboompitten.

      Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.