3 Caprese variaties

Het woord “Caprese” komt vast bij iedereen wel bekend voor: het is de beroemde Italiaanse combinatie van tomaat en mozarella en vaak zit hier nog verse basilicum en pesto aan toegevoegd. Er zijn duizenden gerechten te verzinnen met deze combinatie en vandaag deel ik er drie met jullie die je zowel als volledige maaltijd kunt beschouwen als hapjes, afhankelijk van de hoeveelheid die je aanhoudt. Vandaag drie recepten voor Caprese Bruschetta’s, een Caprese Tosti en uiteraard de Caprese salade.

No ratings yet

3 Caprese variaties

Er zijn duizenden gerechten te verzinnen met Caprese, ik laat je er drie zien.
Porties1 persoon
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Waar te bewaren bij voorkeur direct serveren

Benodigdheden

  • oven
  • rooster met bakpapier

Ingrediënten

Bruschetta's

  • rijpe tomaten - op kamertemperatuur
  • kwalitatief goede mozzarella - geen light
  • groene pesto
  • verse basilicum
  • oregano - gedroogd
  • stokbrood

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 230°C en bekleed een rooster met wat bakpapier.
  • Snijd het stokbrood (of de pistolets als je voor snacks gaat) schuin door midden zodat je mooie, langwerpige sneetjes krijgt. Smeer deze sneetjes in met een laagje pesto.
  • Snijd de tomaat en mozzarella in kleine blokjes en verdeel deze over het stokbrood. Strooi af met wat gedroogde oregano.
  • Rooster de bruschetta’s tien minuten in de voorverwarmde oven.
  • Gebruik een klein blaadje verse basilicum voor garnering.

Notities

Tips: wanneer je blokjes salami en ui aan deze bruschetta's toevoegt voordat ze in de oven gaan, smaken ze precies als pizzabroodjes. Daar heb je nog niet eens tomatensaus voor nodig.
Allergie tip: mocht je allergisch zijn voor noten en de pesto dus niet kunnen gebruiken kun je de broodjes ook insmeren met een teentje knoflook.
Gang: bijgerecht, tussendoortje
Keuken: Italiaans
Trefwoord: Bakken, caprese, recepten
No ratings yet

Tosti caprese

Voor een nog lekkerder tosti caprese gebruik je sneetjes bruin brood.
Porties1 persoon
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 15 minuten
Waar te bewaren direct serveren

Benodigdheden

  • Contactgrill of koekenpan

Ingrediënten

  • rijpe tomaten - op kamertemperatuur
  • goede kwaliteit mozzarella - geen light
  • groene pesto
  • verse basilicum
  • 2 sneetjes bruin brood

Instructies

  • Smeer één boterham in met een flinke laag pesto.
  • Snijd de mozzarella en tomaat in mooie plakken en begin met een laagje mozzarella op de met pesto besmeerde boterham en leg hier vervolgens de tomaat overheen.
  • Dek de tomaat af met wat blaadjes verse basilicum.
  • Leg de andere boterham er bovenop en gril de tosti onder een grill apparaat of bak hem in de koekenpan.

Notities

Tip: het is lekker als de kaas smelt, maar pas op dat je niet té lang bakt/grilt, hier wordt de mozzarella namelijk erg taai van.
Allergie tip: mocht je allergisch zijn voor noten en de pesto dus niet kunnen gebruiken kun je het brood ook insmeren met een teentje knoflook.
Gang: brunch, lunch
Keuken: Italiaans
Trefwoord: Bakken, caprese, recepten
No ratings yet

caprese salade

Als bijgerecht is deze caprese salade heerlijk bij een pastagerecht. Liever een lichte maaltijd? Het past ook bijzonder goed bij een lekker visje.
Porties1 persoon
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Waar te bewaren direct serveren

Ingrediënten

  • rijpe tomaten - op kamertemperatuur
  • kwalitatief goede mozzarella - geen light
  • groene pesto
  • verse basilicum
  • peper
  • scheutje olijfolie

Instructies

  • Snijd de tomaten en mozzarella in mooie plakjes en leg ze om en om gedrapeerd op een bord. Een halve mozzarella en één tomaat zijn voldoende voor een 1-persoons portie.
  • Besprenkel de tomaat en mozzarella voorzichtig met wat olijfolie. Extra vergine zorgt hier voor een wat intensere smaak, maar is gelijk ook iets duurder in de aankoop.
  • Strooi wat verse peper over de salade en leg de gewenste hoeveelheid pesto op de mozzarella.
  • Garneer met twee blaadjes verse basilicum.

Notities

Tip: maak deze salade niet te ver van te voren in verband met ongekoelde en gekoelde producten (tomaten bewaar je nooit in de koelkast!). Mocht het echt niet anders kunnen, garneer de salade dan pas met de pesto vlak voordat je de salade opdient, anders trekt de pesto in de tomaat en mozzarella. Deze salade is ook erg lekker met wat geroosterde pijnboompitjes.
Allergie tip: de pesto is ook te vervangen door wat tomatentapenade.
Gang: bijgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: Bakken, caprese, recepten

bruschetta-caprese

tosti-caprese

caprese-salade1

Natuurlijk zijn er nog talloze andere recepten te verzinnen waarin je deze combinatie verwerkt. Zo kun je bijvoorbeeld ook een erg lekkere zomerpasta hiermee maken of snackprikkertjes wanneer je cherrytomaatjes en bolletjes mozzarella gebruikt.

Join the Conversation

  1. Lotje says:

    Oef, ziet er super lekker uit! Vooral die tosti, krijg ik echt honger van!

  2. Ik houd echt van caprese en dit ziet er echt super lekker uit! :)

  3. Lekker en Simpel says:

    Mooie foto’s, ziet er lekker uit. Zelf heb ik ook een receptje met caprese, als lekker borrelhapje.

    1. Sabine says:

      Bedankt! Caprese werkt eigenlijk altijd wel goed he :)

  4. nirosha says:

    Lekker! Een tip voor mensen die ook een noten-allergie hebben: Bij de Albert Heijn verkopen ze pesto zonder noten. Het zit in een potje van 135 gram en er staat ‘Pesto Vivo’ op.

    Of natuurlijk simpel zelf te maken: Basilicum, knoflook, pijnboompitten, parmezaanse kaas, olijfolie : )

    1. Sabine says:

      Goeie tip! Al is pijnboompitten alsnog oppassen hoor. Mijn vriend heeft een notenallergie en die kan ook niet tegen pijnboompitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close