Ik had het er dit weekend met Tim nog over. Ik ben helemaal niet zo’n aardappeleter maar toch mis ik ze nu we Paleo eten best wel eens. Het is namelijk zo makkelijk om even wat aardappeltjes in de oven te mikken als bijgerecht of om snel een stamppotje in elkaar te zetten wanneer het weer daarom vraagt. Helaas kan dit niet en dus moest ik op zoek naar een alternatief voor de aardappel. Omdat ik al eens eerder pastinaakpuree heb gemaakt leek dit me wel een goede vervanger voor de aardappels in mijn Stampandijvie-recept. Deze Andijvie-pastinaakstamppot is dus vrij van aardappels, bevat veel groenten en is daardoor Paleoproof. Ik zal toegeven dat ‘ie qua smaak niet te vergelijken is met de real deal, maar wanneer je wat gezonder wilt eten of meer groenten wilt binnen krijgen is dit een goede optie.

Wat heb je nodig? (4 personen)

  • 1 grote pastinaak*
  • ½ bloemkool
  • 1 bakje spekblokjes
  • 1 ui
  • 200 gram rauwe andijvie
  • peper en zout

De pastinaak die ik had was immens groot. Kun je ze alleen van normaal formaat krijgen dan heb je er zo’n 3 nodig.

1. Zet een ruime pan met water op en breng dit op smaak met zout.

2. Schil de pastinaak en snijd deze in stukken. Snijd ook de bloemkool in kleinere roosjes. Doe de pastinaak vervolgens samen met de bloemkool in het kokende water en kook de groenten met de deksel op de pan in ongeveer 20 minuten gaar.

3. Bak ondertussen de spekblokjes in een droge koekenpan tot deze knapperig zijn. Laat ze op een vel keukenpapier uitlekken.

4. Was de rauwe andijvie en laat deze uitlekken in een vergiet.

5. Giet de gaargekookte pastinaak en bloemkool af maar laat een klein beetje van het kookvocht achter. Stamp de groenten vervolgens met een aardappelstamper tot een puree.

6. Snipper de ui en doe deze samen met peper, zout en de gebakken spekjes door de groentepuree.

7. Schep de rauwe andijvie door de warme groentepuree en serveer de stampandijvie direct.

Andijvie-pastinaakstamppot

7 reacties

  1. Fleur

    Oooooh wat krijg ik hier een rommelend buikje van en dat op de vroege morgen/begin middag!
    Wat ziet dit er onwijs lekker uit.
    Ik heb er overigens nog niet eerder van gehoord dus deze ga ik onthouden!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.