Jaaaa, daar is ‘ie weer hoor: een risotto recept! Het witte goud, oftewel de prachtige asperges, zijn alweer een aantal weken te koop en dat kan ik natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan zonder een risotto hiermee te maken. Ik deelde een paar weken terug al een fijn aspergesoepje recept met jullie, maar deze risotto overtreft toch wel een hoop. Wat mij betreft heb je een win-winsituatie wanneer je risotto en asperges met elkaar combineert en dus kon ik het niet laten. Enkel asperges aan de risotto toevoegen leek me echter toch wat saai en daarom maakte ik een asperge/prei-risotto. Jummie!

Wat heb je nodig? (2 – 3 personen)

  • 200 gram witte asperges
  • 1 stengel prei
  • 100 gram baconreepjes
  • 1 ui
  • 1 knoflookteentjes
  • 200 gram risottorijst
  • 1 liter groentebouillon
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Parmezaanse kaas

1. Schil de asperges en snijd zo’n 2 centimeter van de onderkant af. Snijd vervolgens de asperges in stukjes van ongeveer een centimeter. Snijd de prei in halve ringen en was deze grondig onder de koude kraan.

2. Verhit de olie in een ruime pan en voeg hieraan de ui en de fijngehakte knoflook toe. Fruit even kort aan tot de ui glazig begint te worden.

3. Voeg dan de prei, de bacon en de asperges toe en schep het geheel even goed om. Laat zo’n vijf minuten zachtjes meebakken.

4. Doe de rijst bij de groenten in de pan en bak net zolang tot de rijst glazig begint te worden.

5. Zorg ervoor dat de bouillon tegen het kookpunt aanligt. Voeg vervolgens soeplepel voor soeplepel de bouillon aan de rijst toe. Wacht met het toevoegen van een nieuwe lepel bouillon tot de vorige nagenoeg is opgelost. Roer de risotto af en toe goed door.

6. Voeg net zolang bouillon toe tot de rijst zacht is geworden maar van binnen nog een kleine bite heeft. Zelf heb ik hiervoor altijd wel de volle liter bouillon voor nodig.

7. Rasp een hoeveelheid Parmezaanse kaas naar smaak boven de pan met risotto en roer dit erdoor. Serveer de risotto direct.

De baconreepjes kun je in dit gerecht ook prima weglaten, dan heb je een vegetarische risotto.

asperge preirisotto

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

8 reacties

  1. Rodney Smith

    Goedemiddag,

    Moeten de asperges eerst gekookt worden of is dat in dit geval niet van belang?

    Ziet er heerlijk uit :)

    Beantwoorden
    • Sabine

      Nee, dat is niet nodig. Omdat je de asperges in kleinere stukken snijdt en ze mee laat garen met de rijst, worden ze mooi gaar!

      Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.