Zodra het witte goud weer te verkrijgen is, is het mijn doel om zo veel mogelijk verschillende recepten bedenken. Ik ben dol op witte asperges en de allereerste van het jaar eet ik sowieso op traditionele wijze, maar de andere keren mag het van mij prima op een andere manier verwerkt worden. Of het ligt aan het mooie weer weet ik niet, maar in Apeldoorn zijn op de zaterdagmarkt talloze asperges verkrijgbaar voor spotprijzen. Ik nam laatst een zak van twee kilogram voor vijf euro mee en je kunt je voorstellen dat je hier aardig wat mee kunt doen wanneer je maar met zijn tweeën bent. Eén van de gerechten die ik maakte was aspergesoep en daar deel ik vandaag het recept van. Wat ik bij aspergesoep altijd veel zie is de toevoeging van room om een mooi gladde en romige structuur te krijgen. Echter is dat helemaal niet nodig en heb ik dat in dit recept ook niet gedaan, daarom is deze soep ook voor mensen met een lactose-intolerantie prima te eten.

Wat heb je nodig? (4 – 6 kommen)

  • 500 gram witte asperges
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 liter kippenbouillon*
  • 50 gram ongezouten roomboter of olie
  • 50 gram patentbloem
  • peper

*Gebruik groentebouillon voor een vegetarische variant.

1. Was en schil de asperges en snijd ongeveer twee centimeter van de onderkant van de asperges af. Gooi de afgesneden stukken weg maar bewaar de schillen. Snijd de asperges vervolgens in stukken van 2 – 3 centimeter.

2. Smelt de boter in een pan en snijd ondertussen de ui en de knoflook fijn. Voeg deze twee laatsten aan de boter toe zodra deze gesmolten is en fruit kort aan tot de geuren vrijkomen.

3. Voeg vervolgens de aspergestukjes en de schillen toe en bestrooi met bloem. Schep het geheel even goed om tot alle bloem wordt opgenomen.

4. Voeg de kippenbouillon toe en draai het vuur laag. Doe de deksel op de pan en laat de soep in ongeveer 30 minuten zachtjes koken onder af en toe doorroeren. Breng op smaak met peper en zout.

5. Verwijder de aspergeschillen en gooi deze weg. Pureer vervolgens de soep met behulp van een staafmixer.

aspergesoep

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

7 reacties

  1. Bastiaan

    Sorry maar wil niet heel bijdehand zijn maar in roomboter zit lactose!!!
    Dus graag de regel met ook geschikt voor lactose intolerante personen verwijderen.
    Dus niet geschikt voor lactose intolerante personen!!!!

    Beantwoorden
  2. Cindy

    Vandaag asperges gegeten en een paar extra gekocht om soep te kunnen maken. Soep heeft lekker staan pruttelen tijdens het eten en ik kan zo de schillen eruit gaan vissen. Eten voor morgen staat al klaar :) heb er al trek in.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.