Ik zal jullie vast even warm maken: dit gerecht is zonder twijfel het lekkerste dat ik de laatste tijd op tafel heb getoverd. Niet dat de andere gerechten niet lekker waren trouwens, maar dit past zó goed bij de smaken die ik lekker vind. Match made in heaven. Het recept voor deze Babi Ketjap heb ik gepikt gevonden bij Kay. Kay blogt al jaren in het Engels en deelt een paar keer per week de meest heerlijke recepten met haar bezoekers. Bij ieder recept dat ze plaatst maakt ze uitgebreide stap voor stap foto’s en beschrijvingen, zodat het volgen van een recept ontzettend makkelijk is. Deze Babi Ketjap vond ik er zo lekker uit zien dat ik het zelf ook maar eens moest proberen en ik ben blij dat ik dat heb gedaan. Zonder twijfel naar de top van mijn favoriete gerechten lijst.

Mocht je stap voor stap foto’s nodig hebben bij dit recept, kun je deze vinden op Kayotic Kitchen.

babi ketjap

Wat heb je nodig? (2 – 4 personen)

  • 400 gram magere varkenslapjes
  • 1 grote ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rode peper zonder zaadjes
  • 2 bolletjes geconfijte gember (of 2 cm verse gember)
  • 6 eetlepels kippenbouillon
  • 125 ml ketjap
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels tamarinde pasta
  • sap van 1 limoen
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel komijn
  • ½ theelepel gedroogde koriander
  • 2 eetlepels pinda-olie
  • 2 eetlepels maïzena
  • peper en zout

1. Hak de geconfijte gember (dit is gewoon verkrijgbaar bij de Albert Heijn en vind je in het Oosterse schap), de knoflook en de rode peper fijn. Eén rode peper gaf voor ons precies het pit dat we nodig hadden, mocht je het minder pittig willen dan kun je uiteraard een halve peper toevoegen. Snipper ondertussen ook vast de ui.

2. Neem een grote kom en meng hierin de ketjap en de tamarinde pasta. Voeg het limoensap, de suiker en de kippenbouillon toe en roer net zolang tot de suiker is opgelost.

3. Snijd de varkenslapjes in smalle repen en kruid ze met zout, peper, het gemberpoeder, de gedroogde koriander en de komijn. Masseer de kruiden goed in het vlees.

4. Neem een hapjespan (of in ieder geval een pan die je goed af kunt sluiten met een deksel) en verhit hierin de pindaolie. Bak vervolgens de varkenslapjes op hoog vuur in rap tempo bruin.

5. Voeg de ui toe en bak het nogmaals twee minuten voordat je de rode peper, gember en de knoflook toevoegt. Bak vervolgens nog een minuut.

6. Giet het ketjapmengsel in de pan en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat onder af en toe doorroeren de Babi Ketjap zachtjes koken. Houd wel het vocht in de pan goed in de gaten, je wil namelijk niet dat je gerecht te droog wordt!

7. Schuif na een half uur het vlees iets aan de kant en doe de maïzena in de saus. Roer nog even goed door tot de saus de gewenste dikte heeft en klaar is je Babi Ketjap.

Ik serveerde dit gerecht zelf met basmatirijst en Sajoer boontjes maar eigenlijk zou ik al gelukkig zijn met alleen het vlees. Het is zo onzettend lekker van smaak en heerlijk mals dat het weinig anders nodig heeft dan enkel een schepje rijst. Ik zou werkelijk niets kunnen verzinnen dat ik de volgende keer anders zou doen. Dit gerecht houden we er dus sowieso heen. Absolute aanrader!

babi ketjap

babi ketjap

21 reacties

  1. David Simons

    Babi ketjap is van origine een zoet gerecht. Probeer de peper eens te vervangen door een anijs ster. (deze wel verwijderen voor het eten!)
    De maïzena kan je ook schrappen als je het vlees een paar uur laat stoven. De dag ervoor maken is nog lekkerder :)

    Beantwoorden
  2. Jessica

    Ik heb dit gerecht vorige week gemaakt en het is heel goed in de smaak gevallen. Ik ga het zeker nog eens maken. Dank je wel voor dit heerlijke recept!

    Beantwoorden
  3. Esmeralda

    Hoi Sabine! Denk je dat ik de tamarinde kan vervangen door enkel wat (meer) limoensap te gebruiken? Mijn (mini) AH heeft het niet in de schappen staan en ik wil het strax gaan maken!

    Beantwoorden
  4. Brenda

    Is de ketjap die je gebruikt de zoete of de zoute variant? Maakt wel verschil voor de zoetheid. Het lijkt me heerlijk!

    Beantwoorden
  5. Leo

    Ik heb hem zojuist gemaakt, niet normaal zo lekker! Ik heb hem een dag van te voren gemaakt zodat de smaken nog een nachtje in het vlees kunnen trekken. Nu maar hopen dat ik er tot die tijd vanaf kan blijven! Dank voor het recept!

    Beantwoorden
  6. Helma van Gils

    Hallo. Ik wil dit morgen maken. Heb jij de toko om tamarinde gevraagd. Ze hadden het. Maar het is een blok van 200 gr. Heel dik en kneedbaar. Het komt uit Thailand. Heb ik de goeie? Moet ik daar niet met water iets mee doen of gewoon hiervan 2 eetlepels gebruiken?

    Beantwoorden
  7. Jopiedo

    Om de oosterse produkten te behouden in dit recept kies ik voor goela djawa.
    De pitjes van de rawit zijn de smaakvolste.
    Mag ook gewoon citroen zijn, die de Indo’s gebruiken.
    En een beetje Trassie maakt het echt oosters.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.