Ik moet ook deze Kerst weer een risotto-recept met jullie delen. Ik ben dól op risotto, of het nou als voor- of bijgerecht wordt geserveerd: je maakt me er blij mee. Sterker nog, ik heb liever een goed bord risotto dan alle andere bijgerechten en het dessert bij elkaar opgeteld. Speciaal voor deze Kerst ging ik aan de slag met een wel heel feestelijke variant: Champagnerisotto! Ok, bijna dan want ik gebruikte Prosecco maar mocht je nog een fles champagne in huis hebben, gebruik dat dan! En als je denkt: he, maar dat proef je toch helemaal niet terug uiteindelijk? Jawel, zeker wel.

Wat heb je nodig? (4 – 5 personen als bijgerecht)

  • 250 gram Arborio-rijst
  • 500 milliliter Prosecco of champagne
  • 500 milliliter kippenbouillon
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • klontje boter
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • peper en zout

1. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit deze in een hapjespan aan tot het goed begint te geuren.

2. Voeg de rijst toe en bak mee tot de korrels glazig beginnen te worden. Voeg dan de helft van de champagne toe en laat dit inkoken.

3. Voeg de andere helft van de champagne toe als het meeste vocht is opgenomen door de rijst. Roer goed door.

4. Houd de kippenbouillon tegen de kook aan en voeg beetje bij beetje toe terwijl je af en toe door de risotto roert. Wacht met het toevoegen van de bouillon tot het vorige beetje bijna is opgenomen door de rijst.

5. Voeg een klontje boter en de geraspte Parmezaanse kaas toe wanneer de risotto gaar is. De risotto is gaar wanneer de korrels zacht zijn maar een kleine bite hebben. Roer alles goed door tot de boter en de kaas gesmolten zijn.

6. Breng de risotto op smaak met peper en zout en serveer direct.

Deze Champagnerisotto kan natuurlijk ook prima dienstdoen als voorgerecht voor het kerstdiner. Heerlijk met coquilles of gamba’s! Ook dan is het recept voldoende voor 4 – 5 personen.

Champagnerisotto

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

6 reacties

  1. Marlotte

    Ik heb werkelijk nog nooit risotto met kerst gegeten, maar waarom eigenlijk niet? Iedereen hier is er dol op, misschien maar eens introduceren dit jaar! :)

    Beantwoorden
  2. Wendy

    Ik ben gek op risotto én op champagne, dus dit recept is perfect voor mij! ;-) En lekker feestelijk voor de Kerstdagen inderdaad, ik ga hem binnenkort maar eens maken!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.